Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je rozhodnuté: Exkukláč Štvrtecký strávi za mrežami viac ako dvadsať rokov

Exkukláč Štvrtecký.
Exkukláč Štvrtecký. (Zdroj: Foto: TASR/Tomáš Halász)

BRATISLAVA - Bývalý kukláč a šéf zločineckej vydieračskej skupiny zo Záhoria Miroslav Štvrtecký si odsedí za mrežami 21 rokov. Rozhodol o tom dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR.

NS SR zamietol tak odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a zároveň aj obžalovaného Miroslava Štvrteckého. Prokurátor namietal, že pôvodne bol odsúdený na nízky trest odňatia slobody a Štvrtecký, že mu bol uložený 21-ročný neprimeraný vysoký trest. NS SR tak nepovolil obnovu konania voči Štvrteckému. Proti dnešnému rozhodnutiu NS SR nie je možný riadny opravný prostriedok.

Obžalovaný, ktorý bol v súčasnosti vo väzbe, sa na dnešnom verejnom zasadnutí nezúčastnil, dal súhlas svojmu obhajcovi na konanie v jeho neprítomnosti. "Predseda toho istého senátu, ktorý Miroslava Štvrteckého dňa 4. augusta 2015 prepustil na slobodu, po zistení, že sa vyhýba trestnému konaniu, resp. výkonu neprávoplatne uloženému trestu, dňa 8. februára 2017 vydal príkaz na zatknutie," uviedol nedávno hovorca NS SR Boris Urbančík.

Sudca NS SR nedávno vzal obžalovaného bývalého policajta do väzby, pretože Miroslav sa opakovane nedostavil na odvolacie konanie, hoci trval na jeho konaní vo svojej prítomnosti a svoju neúčasť ospravedlňoval zdravotnými dôvodmi, ktoré však neohrozovali jeho život, závažne nezhoršovali jeho zdravotný stav, ani nespôsobovali nebezpečenstvo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Pôvodne Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku uložil obžalovanému Miroslavovi Štvrteckému trest vo výmere 21 rokov odňatia slobody. Proti tomuto rozsudku bol podaný opravný prostriedok, o ktorom dnes rozhodoval Najvyšší súd. Podľa obžaloby Miroslav Štvrtecký v roku 2001 v Senici postupne vytváral zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja páchala zločiny tak, aby získala finančný prospech najmä pomocou vydierania, podvodmi, vyhrážkami, ujmou na zdraví. Skupina mala zastrašovať podnikateľov a nútiť ich pravidelne odvádzať finančné prostriedky.

Odsúdený bol zo založenia zločineckej skupiny, hrubého nátlaku, vydierania a ďalších trestných činov. Dovedna ich malo byť deväť. Obžalovaný tvrdí, že nespáchal žiadnu trestnú činnosť a počas rokov strávených za mrežami sa správal bezúhonne. Výšku trestu pokladal za neadekvátnu, keďže nespáchal žiadnu vraždu.

Viac o téme: Miroslav Štvrtecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu