Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľká krádež pri Partizánskom: Lupiči odniesli obrazy za tisícky eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KLÁTOVÁ NOVÁ VES - Dovedna 16 umeleckých diel manželov Jozefa a Jany Paškovcov ukradol doposiaľ neznámy páchateľ z dvora ich rodinného domu v Klátovej Novej Vsi (okres Partizánske). V súvislosti s krádežou, ku ktorej došlo v noci z 5. na 6. decembra, už polícia vedie trestné stíhanie, po zlodejovi či zlodejoch pátra.

Umelecké diela, ktoré v sebe spájajú kov, sklo a keramiku, ukradli pravdepodobne viacerí ľudia v noci, keď manželia spali. "Zobudili sme sa o 4.00 h a s prekvapením sme zistili, že naše veci zmizli. Stalo sa to asi aj z toho dôvodu, že momentálne rekonštruujeme dom, takže veci sme nemohli mať vo vnútri. Okrem toho sme mali čiastočne otvorený kúsok ohrady z dôvodu rekonštrukcie, tak sme boli aj trochu menej opatrní," povedala Pašková.

Časť svojej tvorby, ako doplnila, mali manželia pripravenú na výstavu v Novej Dubnici, časť vytvorili ako zákazku na Moravu. "Kompletizovali sme ich a fotili, preto boli na záhrade," ozrejmila. Niektoré z diel vážili aj 50 kilogramov, ako poznamenala Pašková, myslí si, že zlodeji prišli ukradnúť práve len ich výtvory. "Diela sú ťažké a musíme s nimi zaobchádzať tak, aby sa nepoškodili, to je kombinácia keramiky s kovom, keď ju prevážame, musíme ju dobre baliť a demontovať ju, lebo pri prevoze sa môže poškodiť. Muselo to byť tiež veľké auto. Robili to veľmi opatrne, lebo nikde sme nenašli ani úlomok keramiky," vysvetlila. Pašková pripomenula, že viacero svojich diel majú na dvore vystavených už dlhšie, rovnako jedno z nich stojí aj pred obecným úradom v obci, o ich krádež sa však podľa nej nikto doposiaľ nepokúsil.

Manželia sa tvorbe venujú asi desať rokov, absolvovali niekoľko výstav na Slovensku i v zahraničí. Diela vytvárajú aj na zákazku pre Úrad vlády SR, ktorý ich odovzdáva zahraničným návštevám, ich výrobky tak podľa nich poznajú po celom svete.

Polícia vedie v tejto veci trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže a porušovania domovej slobody, potvrdil trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička. "Predbežná škoda diel bola vyčíslená na 9527 eur. Prípad je v štádiu vyšetrovania, polícia po páchateľovi pátra. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až do troch rokov," dodal.

Viac o téme: ZlodejKrádežLúpežUmelecké dielo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu