Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smutná bilancia uplynulého týždňa: Na železničných tratiach zahynuli štyria ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zahynuli počas uplynulého týždňa štyria ľudia. Tragické zrážky osôb s vlakmi sa odohrali v úsekoch Nové Mesto nad Váhom – Piešťany, Žilina – Odbočka Váh a dve sa stali medzi Košicami a Kostoľanmi nad Hornádom. Vo všetkých prípadoch išlo pravdepodobne o samovraždu, tieto udalosti vyšetruje polícia. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Vo štvrtok 29. septembra sa v úseku Ivanka pri Nitre – Nitra sa na železničnom priecestí zrazil osobný vlak s autom. "Pri nehode našťastie nikto neutrpel zranenie, avšak mala výrazný vplyv na železničnú dopravu, ktorá bola prerušená viac ako hodinu. Zmeškané boli štyri vlaky celkovo 329 minút," priblížila hovorkyňa. 

ŽSR zaevidovala minulý týždeň aj niekoľko prípadov mimoriadne nebezpečného správania sa pri trati. Napríklad v úseku Bernolákovo – Senec spozoroval rušňovodič deti, ktoré kládli kamene na koľajnice. Podobné správanie detí sme zaznamenali aj v úsekoch Lučenec – Tomášovce alebo  Trnava – Šelpice. Rušňovodič osobného vlaku zas nahlásil v úseku Výhybňa Svätý Jur – Pezinok pohyb detí vedľa prvej a druhej traťovej koľaje, ktoré hádzali do idúceho vlaku kamene. Všetky prípady už podľa ŽSR vyšetruje polícia. "Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry. Aby rodičia dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky," skonštatovala Pavliková.

Takmer tragicky sa skončil aj prípad v Liptovskom Hrádku, kde sa cestujúci pri odchode vlaku pokúsil naskočiť do odchádzajúceho vlaku, pričom spadol medzi vozeň a nástupište. Následne ho privolaní záchranári odviezli do nemocnice. 

Na plynulosť železničnej dopravy vplývalo minulý týždeň aj počasie, na niektorých miestach sa vyskytli hmly alebo prešmykovania kolies, čo spôsobilo niekoľkominútové meškanie vlakov.

Viac o téme: VlakSmrťŽelezničná trať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu