Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polícia klepla po prstoch prevádzačom: Zháňali nevesty pre Srbov, za peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Päť osôb, ktoré zabezpečovali za finančnú odmenu „nevesty“ pre Srbov, obvinili z prevádzačstva. Štyria muži a jedna žena vo veku od 41 do 54 rokov zháňali ženy najmä vo Zvolene a Liptovskom Mikuláši.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, na Slovensku vybavili všetky potrebné doklady a povolenia na sobáš v zahraničí, ženy vycestovali do Srbska a za 3 500 eur sa vydali. Novomanželia krátko po svadbe vycestovali do Nemecka, kde žiadali o povolenie na pobyt.

Vyšetrovatelia doposiaľ preukázali päť účelových sobášov, vyšetrovanie smeruje k odhaleniu ďalších, minimálne dvadsiatich prípadov, uviedla Baloghová. Traja obvinení sú stíhaní na slobode, v prípade jednej obvinenej ženy a jedného muža je podaný návrh na väzobné stíhanie. Hrozí im trest na dva až osem rokov.

Vyšetrovatelia Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície od začiatku tohto roku obvinili 23 osôb, ktoré sa podieľali na páchaní trestného činu prevádzačstva formou účelových sobášov. Tie uzatvárali Slováci s cudzincami pochádzajúcimi najmä zo Srbska, Čiernej hory, Indie, Macedónska a Nigérie.

Svadby sa konali na Slovensku, ale aj v Nemecku, Dánsku, Srbsku či Rakúsku. Ako upozornila Baloghová, treba myslieť na to, že takto zarobené peniaze sa veľmi rýchlo minú, ale „na krku“ zostanú na mnoho rokov problémy s rozvodom, vyživovacou povinnosťou či dedením v prípade smrti partnera.

Viac o téme: Prevádzačstvoúčelové manželstvá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu