Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Otec hovorí o obrovskom škandále v prípade h*vnomana: Ak je toto pravda, zjem náboj do tanku!

Podľa otca sa Martin na páchateľa vôbec nepodobá. Zobraziť galériu (8)
Podľa otca sa Martin na páchateľa vôbec nepodobá. (Zdroj: SITA, polícia sr)

BRATISLAVA - Prípad, ktorý nemá na Slovensku svojím prevedením obdobu, sa začína čoraz viac zamotávať. Syn vysokopostaveného generála Martin M. (25) je obžalovaný z potierania nevinných žien v uliciach Bratislavy výkalmi. Po počiatočnom priznaní však na súdnom pojednávaní svoju vinu rázne odmietol a jeho otec začína považovať celé obvinenie za jeden obrovský škandál. Podľa neho nesedia viaceré fakty.

Šokujúci zvrat v prípade h*vnomana: FOTO Nová spoveď syna generála o terore v Bratislave!

Prokurátor obžaloval Martina z trestného činu výtržníctva spolu v piatich prípadoch útokov na ženy. Podľa trestného zákona mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. "K radu zabezpečených úkonov patrí aj vykonaná konfrontácia medzi obvineným a poškodenou, výsledkom ktorej bolo doznanie sa obvineného k spáchaniu skutkov na území Bratislavy," uviedla ešte v novembri hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová.

Nikdy som netvrdil, že syn je vinný

Generál Pavel Macko však tvrdí, že v prípade jeho syna došlo k šíreniu poloprávd a dezinformácií. "To, z čoho polícia nášho syna viní, bolo pre nás obrovským šokom, lebo nikdy sme nezaznamenali ani len náznak, že by mal nejaké úchylné sklony. Ak však polícia tvrdila, že sa k útokom dobrovoľne priznal, síce bolo ťažké tomu uveriť, ale nemal som dôvod podozrievať políciu z klamstva. K prípadu som sa prostredníctvom kolegov z tlačového odboru vyjadril jasne, že mi je ľúto, čo sa stalo poškodeným ženám, a že ak im to spôsobil náš syn, tak sa za to ospravedlňujem, rovnako ako to, že synovi ako rodina pomôžeme, aby sa po riadnom ukončení prípadu mohol zaradiť späť do normálneho života," napísal vo svojom stanovisku otec obžalovaného.

Pavel Macko
Zobraziť galériu (8)
Pavel Macko  (Zdroj: SITA)

Pavel Macko však zároveň dodal, že nikdy osobne netvrdil, že jeho syn tieto skutky spáchal. "Spomínané vyjadrenie bolo úprimné a spontánne, na základe v tej dobe aktuálnych informácií šírených médiami a políciou, pričom sme nemali žiadnu možnosť komunikovať so synom, ani dôvod pochybovať o pravdivosti tvrdení polície. Ak by syn mal nejakú úchylku, boli sme pripravení ho plne podporiť v prípadnej liečbe," uviedol.

Podľa neho sa celé Martinovo obvinenie postupne ukazuje byť obrovským škandálom. Je si istý synovou nevinou, pretože "preukázateľne netrpel ani netrpí žiadnou sexuálnou úchylkou, psychickou poruchou alebo psychotickým stavom, ktoré by akýmkoľvek spôsobom dokazovali, že by sa dopúšťal deviantných sexuálnych útokov". V jeho prospech svedčia údajne aj ďalšie dôkazy.

Myzofilné útoky pokračovali aj po Martinovom uväznení

Rozčarovaný otec tvrdí, že vyšetrovateľom bolo hrubým spôsobom porušované právo jeho syna na obhajobu dané Ústavou SR, bolo mu odopierané predkladanie dôkazov na svoju obhajobu. Vyšetrovateľ mal ignorovať jednoznačné pochybnosti a nevyvrátiteľné fakty a navrhol obžalobu. "Aj po zadržaní syna a jeho uväznení na takmer 7 mesiacov, myzofilné útoky aj naďalej pokračovali, pričom boli páchané rovnakým spôsobom a dokonca so stupňujúcou sa intenzitou," domnieva sa Macko, konkrétne hovorí o minimálne 13 ďalších myzofilných útokoch v Bratislave po Martinovom uväznení.

Identikit útočníka
Zobraziť galériu (8)
Identikit útočníka  (Zdroj: polícia)

V období od marca 2015 do marca 2016 sa malo podľa neho odohrať 40 zdokumentovaných myzofilných útokov na bezbranné ženy v Bratislave. Len malá časť sa však uskutočnila v obvode Bratislava IV, kde na Dlhých Dieloch Martin býval. "Pre podozrenie z myzofilných útokov bol zadržaný aj iný podozrivý muž, ktorý zhodou okolností prevádzkoval počas celého obdobia svoje podnikanie na Dlhých Dieloch a zároveň veľká časť všetkých útokov sa udiala v širšom okolí bydliska tohto druhého podozrivého. Martin M. bol z celkového počtu 40 útokov obvinený len v 6 prípadoch, pričom obžalovaný bol z 5 útokov. Z týchto 5 útokov sa obžaloba v 3 prípadoch opiera o tvrdenie poškodených, ktoré trvajú na tom, že ich napadol Martin M. aj napriek zásadnému rozporu s ich popisom páchateľa, na ktorom tiež trvajú," vysvetlil.

Identikit útočníka
Zobraziť galériu (8)
Identikit útočníka  (Zdroj: polícia)

Martin nevyzerá ako opísaný páchateľ

Macko pripisuje rozporu s popisom páchateľa zásadný význam. "V jednom prípade sa obžaloba opiera o tvrdenie poškodenej, ktorá bezprostredne po útoku uviedla, že ju napadol plešatý asi 35 ročný muž, vysoký okolo 180 cm , ale po 9 mesiacoch, t.j. až tri mesiace po zadržaní Martina M. uviedla bez vysvetlenia, že to bol Martin M." napísal v stanovisku Macko a poukázal na to, že jeho syn nie je ani plešatý, ani nemá lysiny a riedke vlasy a rozhodne nemá 35 a viac rokov. Je podstatne vyšší ako 170 – 180 cm, alebo okolo 180 cm, meria totiž až 194 cm.

Žiadna zmena imidžu

Podľa neho Martin spáchanie skutkov konzistentne popiera celý čas s výnimkou údajného dobrovoľného priznania, okolnosti ktorého boli podrobne vysvetlené na súde. Malo mu byť zároveň vytýkané, že kvôli súdu zmenil imidž, čo otec považuje za úplný nezmysel. Bradu nosí dlhodobo, minimálne od roku 2013, o čom majú svedčiť rodinné fotografie. Podľa neho v skutočnosti jediný, kto inicioval výraznú zmenu Martinovho výzoru, bol vyšetrovateľ, a to tesne pred rekogníciou poškodenými.

Martin M. v roku 2013, 2014 a 2015
Zobraziť galériu (8)
Martin M. v roku 2013, 2014 a 2015  (Zdroj: Pavel Macko)

"Keď bol Martin M. dňa 23.11.2015 zadržaný políciou, mal bradu dlhú okolo 10 cm. Z iniciatívy vyšetrovateľa bola Martinovi M. brada výrazne skrátená a to na dĺžku zodpovedajúcu cca 3-4 týždňom rastu brady. Vyšetrovateľ to nazýva „náhradou úpravy vzhľadu maskérom“, ja by som to nazval brutálnym zásahom do fyzickej integrity podozrivej osoby, ktorý nemá v našich končinách obdobu od čias totalitného režimu začiatkom 50-tych rokov minulého storočia," uvádza Pavel Macko s tým, že podľa prvotného popisu poškodenej mal páchateľ len krátke strnisko a 35 rokov, čo na jeho syna vôbec nesedí. "Pretože, ak niekto tvrdí, že za 23 dní Martinovi M. narástla brada dlhá cca 10 cm a vyrástol o 14 cm a mal by pravdu, potom ja zjem náboj do tanku!"

Martin Macko na augustovom pojednávaní.
Zobraziť galériu (8)
Martin Macko na augustovom pojednávaní.  (Zdroj: Foto: TASR)

Svedkyne sú si isté Martinovou vinou

Martin sa na augustovom pojednávaní na Okresnom súde v Bratislave vyjadril, že skutky, z ktorých je obžalovaný nespáchal, poškodené nepozná a v čase ich spáchania vraj mal byť v práci, doma či s rodičmi. Samotné poškodené však mali iný názor. Muža ako útočníka priamo na súde označili tri ženy, jedna si už presne nespomínala.

"Potom, ako ma páchateľ omočil, bola som v šoku, nečakala som to, jediné na čo som sa zmohla, bol plač a krik. Ako páchateľ utekal, tak sa ešte otočil a vtedy som mu videla jeho tvár a ten jeho blažený úsmev," povedala jedna zo svedkýň na súde.

Otec verí v synovu nevinu
Zobraziť galériu (8)
Otec verí v synovu nevinu  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Podobne vypovedala aj ďalšia žena. "Trvám na tom, že to bol on, tak ako sa na mňa pozerá teraz, pozeral sa na mňa aj na tej zastávke, keď na mňa a moju kamarátku močil," uviedla. V pozícii svedka na súde vypovedal aj otec obžalovaného. Podľa jeho slov deň, keď sa mal stať jeden z piatich skutkov, strávila celá rodina na Záhorí.

Ďalšie pojednávanie Okresného súdu Bratislava IV v tejto veci bude 25. októbra 2016.

Viac o téme: VýkalyPavel MackoH*vnoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu