Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šokujúci zvrat v prípade h*vnomana: FOTO Nová spoveď syna generála o terore v Bratislave!

Na snímke obžalovaný Martin M. (v popredí) na začiatku pojednávania na Okresnom súde lV. Zobraziť galériu (4)
Na snímke obžalovaný Martin M. (v popredí) na začiatku pojednávania na Okresnom súde lV. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Obrovský zvrat nastal v prípade muža, ktorý v uliciach Bratislavy terorizoval nevinné ženy. Polícia viní syna vysokopostaveného generála slovenskej armády Martina Macka z výtržníctva. Obete mal potierať výkalmi. Počas vyšetrovania sa ku skutkom priznal, šokujúce je, že dnes na súde svoju akúkoľvek vinu rázne odmietol.

Na Okresnom súde Bratislava IV dnes začalo hlavné pojednávanie v piatich prípadoch útokov močom či exkrementmi v Bratislave, z ktorých je Martin obžalovaný. "Cítim sa byť nevinný," vyhlásil Martin v úvode pojednávania. Vo svojej rozsiahlej výpovedi popísal najmä okolnosti tesne pred a po jeho zadržaní. Podľa jeho verzie sa v bare v Bratislave zoznámil s neznámym mužom, s ktorým vypili väčšie množstvo alkoholu. Prebudil sa na druhý deň v električke s tým, že ho dvaja policajti ťahajú za rameno a vyzývajú ho, aby išiel s nimi.

Martin so svojím otcom Pavlom Mackom
Zobraziť galériu (4)
Martin so svojím otcom Pavlom Mackom  (Zdroj: Foto: TASR)

Vtedy si s hrôzou uvedomil, že je zašpinený od exkrementov a smrdí. Na polícii mal najprv tvrdiť, že je nevinný, mal byť však na neho vyvíjaný psychický nátlak. Následnú rekogníciu, počas ktorej ho medzi ďalšími mužmi spoza tmavého skla spoznali viaceré poškodené ako útočníka, považuje za nezákonnú.


Prečítajte si aj:

Hovn*man dolapený, koniec ponižujúcim útokom s výkalmi: ŠOK! Ženy terorizoval syn generála

FOTO Syn generála Martin si po troch dňoch väzby vypočul rozhodujúce slová sudcu za výkalové útoky


Po tom, čo ho jedna žena označila za útočníka aj po následnej konfrontácii, teda tvárou v tvár, sa vraj psychicky zrútil. "Na konfrontácii si poškodená stála za svojim, bol som zúfalý, stratil som nádej, že môžem proti všetkým týmto ľuďom vyhrať. Bolo mi všetko jedno a vtedy som spravil najväčšiu chybu života tým, že som sa priznal k tomu, čo som nespravil. Ani neviem, čo všetko som podpísal, bol som psychicky zdevastovaný," vypovedal dnes obžalovaný.

Šokujúci zvrat v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

K samotným piatim skutkom útokov, ktoré mu prokuratúra kladie za vinu, vypovedal stručnejšie. Tvrdil, že ich nespáchal, poškodené nepozná a v čase ich spáchania vraj mal byť v práci, doma či s rodičmi. Samotné poškodené však mali iný názor. Muža ako útočníka dnes priamo na súde označili tri ženy, jedna si už presne nespomínala.

"Potom ako ma páchateľ omočil, bola som v šoku, nečakala som to, jediné na čo som sa zmohla, bol plač a krik. Ako páchateľ utekal, tak sa ešte otočil a vtedy som mu videla jeho tvár a ten jeho blažený úsmev," povedala jedna zo svedkýň na súde.

Šokujúci zvrat v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Podobne vypovedala aj ďalšia žena. "Trvám na tom, že to bol on, tak ako sa na mňa pozerá teraz, pozeral sa na mňa aj na tej zastávke, keď na mňa a moju kamarátku močil," uviedla. V pozícii svedka dnes na súde vypovedal aj otec obžalovaného. Podľa jeho slov deň, keď sa mal stať jeden z piatich skutkov, strávili celá rodina na Záhorí. Pamätal si to presne, nakoľko išlo o prvé sväté prijímanie v rodine.

Prokurátor obžaloval Martina z trestného činu výtržníctva spolu v piatich prípadoch útokov na ženy. Podľa trestného zákona mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. "K radu zabezpečených úkonov patrí aj vykonaná konfrontácia medzi obvineným a poškodenou, výsledkom ktorej bolo doznanie sa obvineného k spáchaniu skutkov na území Bratislavy," ozrejmila ešte v novembri hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová. Zarážajúce je, že po dolapení Martina sa viac prípadov, ktoré by sa týkali útokov fekáliami v Bratislave, nevyskytlo.  

Martinov otec si polepší: Minister obrany Peter Gajdoš predložil návrhy na povýšenie

V Ozbrojených silách (OS) SR sa bude povyšovať. Minister obrany Peter Gajdoš už predložil na vládu návrhy. Súčasný 1. zástupca náčelníka generálneho štábu, generálmajor Pavel Macko by mal byť povýšený do vojenskej hodnosti generálporučíka, 2. zástupca náčelníka generálneho štábu, brigádny generál Jindřich Joch by mal byť povýšený do vojenskej hodnosti generálmajora. Minister obrany Gajdoš predkladá na vládu aj návrh na vymenovanie plukovníka Miroslava Lorinca do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Ak materiál prejde vládou, premiér Robert Fico návrh predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Ako sa uvádza v tlačovej správe, materiál sa predkladá ako výraz ocenenia zásluh pri budovaní a rozvoji Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V súčasnosti je v rezorte Ministerstva obrany SR a v ozbrojených silách plánovaných 23 generálskych funkcií, z ktorých je 17 obsadených generálmi,  šesť funkcií je obsadených plukovníkmi. Celkový počet a zloženie generálskych hodností je porovnateľný s podobnými okolitými štátmi a zodpovedá požiadavke vyváženosti v celkovej štruktúre dôstojníkov, uvádza sa v predkladacej správe. 

Generálmajor Pavel Macko je absolventom Vojenskej akadémie Antonína Zápotockého v Brne. Na Priemyselnej fakulte Univerzity národnej obrany vo Washingtone absolvoval interné postgraduálne štúdium pre vyšších dôstojníkov. Od prijatia do služobného pomeru vykonával veliteľské a štábne funkcie na stupni čata až pluk. Od septembra 1994 vykonával funkcie v oblasti logistiky, zaoberal sa obstarávaním a odpredajom materiálu a majetku na Akvizičnom úrade ministerstva obrany SR. Pôsobil aj v zahraničí, a to vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ a na misii v Afganistane v rámci operácie ISAF. Od apríla je 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu OS SR. 

Brigádny generál Jindřich Joch študoval na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškove. Je absolventom Kurzu národnej bezpečnosti v Národnej akadémii obrany maršala Andreja Hadika v Liptovskom Mikuláši. Po skončení vysokoškolského štúdia vykonával veliteľské a štábne funkcie u tankových jednotiek od stupňa čata po stupeň brigáda. Od roku 2001 pôsobí na Generálnom štábe Ozbrojených síl Slovenskej republiky, momentálne vo funkcii 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR. 

Plukovník Miroslav Lorinc študoval na Vysokej vojenskej technickej škole v Liptovskom Mikuláši v odbore veliteľsko-inžinierskom, protilietadlové raketové vojsko. Je absolventom Kurzu národnej bezpečnosti v Národnej akadémii obrany maršala Andreja Hadika v Liptovskom Mikuláši. Takmer celú profesionálnu kariéru pôsobil v oblasti protivzdušnej obrany, má skúsenosti aj z pôsobenia vo funkciách na operačnom aj strategickom stupni velenia. Od marca 2016 je zástupcom veliteľa vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

Viac o téme: Martin MackoHovnoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu