Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bilancia trestných činov za minulý rok: Alkohol je metla ľudstva, toto je najčastejšie uložený trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Súdy na Slovensku minulý rok odsúdili spolu 29 691 osôb za 34 529 spáchaných skutkov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to menej. Uvádza to ministerstvo spravodlivosti na sociálnej sieti. Najčastejšie ukladaným trestom bol trest odňatia slobody s podmienečným odkladom.

Trest domáceho väzenia bol uložený 18 osobám a trest povinnej práce 3 037 osobám. Trestný čin pod vplyvom alkoholu spáchalo 5 825 odsúdených v minulom roku, čo je takmer 20-percentný podiel. V porovnaní s predchádzajúcim rokom došlo k poklesu počtu osôb, ktoré boli odsúdené za trestný čin spáchaný pod vplyvom návykovej látky. V roku 2015 to bolo 382 osôb.

Ako ďalej informuje ministerstvo spravodlivosti, v roku 2015 bolo odsúdených 1 320 mladistvých za 1 778 skutkov. Aj mladistvým bol najčastejšie ukladaný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom. V 99 prípadoch bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody. Z celkového počtu odsúdených bolo 4 640 žien a 8 517 recidivistov. Z hľadiska osobitne sledovaných trestných činov v roku 2015 najväčší podiel, 25 percent, tvorili majetkové trestné činy ako krádež, sprenevera a podvod. 

Najviac stíhaní cudzinci na Slovensku sú občania Česka

V prvom polroku tohto roka bolo na Slovensku najviac stíhaných cudzincov z Českej republiky, a to 154 osôb. Podľa štatistiky Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) bolo v prvom polroku tohto roka ukončené trestné stíhanie voči 625 cudzincov na území Slovenskej republiky. Obžalovaných bolo 404 osôb.

Najpočetnejšou vekovou kategóriou boli obžalovaní cudzinci vo veku od 31 do 40 rokov, a to 120 osôb. Najviac bolo odstíhaných cudzincov v Slovenskej republike z Českej republiky, a to spomínaných 154 osôb, nasleduje Ukrajina (94) a Maďarsko (70). Cudzinci boli najčastejšie stíhaní za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, a to 113 osôb. Nasledoval trestný čin krádeže – 95 osôb a trestný čin zanedbania povinnej výživy, a to 66 osôb.

"Druhy trestnej činnosti, pre ktoré sú stíhaní cudzinci na území Slovenskej republiky, je možné považovať za najčastejšie z hľadiska ročnej periodicity. Z hľadiska charakteru ide o menej závažnú trestnú činnosť,“ vysvetlil námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

"Trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky páchajú spravidla vodiči nákladnej kamiónovej prepravy počas tranzitu cez územie Slovenskej republiky a tiež vodiči osobných motorových vozidiel zdržiavajúci sa na území Slovenskej republiky z rôznych dôvodov (turistika, zábava, pracovná cesta atď.)," objasnil ďalej Šufliarsky.

Trestné činy krádeže sú podľa slov námestníka generálneho prokurátora najrozšírenejším druhom kriminality majetkového charakteru na území Slovenskej republiky bez ohľadu na štátne občianstvo páchateľov.

"Trestné činy zanedbania povinnej výživy sú zase spravidla dôsledkom existencie tzv. zmiešaných manželstiev alebo partnerských vzťahov, v ktorých sa narodili deti. Práve deti sú najčastejšie predmetom týchto trestných činov. Vzhľadom na menšiu závažnosť tohto druhu trestnej činnosti, ako aj na tú skutočnosť, že právne poriadky niektorých štátov nepovažujú takéto konanie za trestný čin, vznikajú orgánom činným v trestnom konaní problémy pri objasňovaní tohto druhu trestnej činnosti v rámci právneho styku s cudzinou,“ vysvetlil Šufliarsky.

Viac o téme: AlkoholTrestný činSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu