Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Mafiánsky proces desaťročia: Šéf sýkoriek, ktorý terorizoval Slovensko, je nový človek na FOTO!

Takto vyzeral Róbert Lališ kedysi, ako vyzerá dnes? Zobraziť galériu (10)
Takto vyzeral Róbert Lališ kedysi, ako vyzerá dnes? (Zdroj: topky)

BANSKÁ BYSTRICA - Megaproces desaťročia s ostro sledovanou zločineckou skupinou známou ako sýkorky dnes pokračoval v Banskej Bystrici. Najhľadanejší Slovák, ktorý sa roky ukrýval v zahraničí, predstúpil po prvýkrát od zadržania pred senát Špecializovaného trestného súdu. Róbert Lališ alias Kýbel, označovaný za šéfa mafiánskeho gangu, sa zmenil na nepoznanie. Dnes ale nevypovedal, pretože nemá okuliare, a tak si nemohol prečítať spis a výpovede ostatných.

Za prísnych bezpečnostných opatrení pokračoval dnes v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici proces v kauze gangu sýkorovcov. Po roku od začiatku megaprocesu sa pred senát postavil aj boss Róbert Lališ.

Vľavo Ondrej Mularčík, uprostred Róbert Lališ
Zobraziť galériu (10)
Vľavo Ondrej Mularčík, uprostred Róbert Lališ  (Zdroj: Foto: boris)

"Je rozhodnutý, že vypovedať bude, ale chce si najskôr podrobne naštudovať spis, oboznámiť sa s vykonanými dôkazmi a výpoveďami ostatných," uviedol Lališov advokát Ondrej Mularčík. Obhajca následne požiadal súd o odročenie termínu hlavného pojednávania aspoň o mesiac. Ďalej poukázal na zdravotné hľadisko obžalovaného, a teda že Lališ potrebuje okuliare. Tie sa mu pri zadržaní v Nemecku stratili. "Chceme, aby súd toto nechápal ako obštrukciu, ale tieto veci sú potrebné," zdôraznil Mularčík, ktorého slová obžalovaný Lališ potvrdil: "Pripájam sa k žiadosti pán sudca," povedal.

Advokát Mularčík o Lališovi

VIDEO Mafiánsky proces desaťročia:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: boris)

VIDEO Mafiánsky proces desaťročia:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: boris)

VIDEO Mafiánsky proces desaťročia:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: boris)

Sudca akceptoval požiadavky. "Senát urobí všetko pre to, aby boli využité práva obžalovaného. Na okuliaroch sa pracuje, budú hotové, ale senát rýchlosť ovplyvniť nevie. Tento postup bude dodržaný," súhlasil predseda senátu.

V pondelok boli za Lališom súdni znalci, aby preskúmali jeho psychický stav, odmietol sa podrobiť vyšetreniu so slovami, že sa pred tým musí poradiť so svojim právnikom. Do väznice by za ním opäť mali prísť na budúci týždeň, zatiaľ nie je známe, či Lališ vyšetrenie podstúpi. Dnešné hlavné pojednávanie bolo odročené na 14. marca.  

Róbert Lališ na súde v BB

Na dnešnom pojednávaní boli prítomní aj spoluobžalovaní Ivan Cuper a Alojz Kromka.

Ivan Cuper
Zobraziť galériu (10)
Ivan Cuper  (Zdroj: Foto: boris)

Alojz Kromka
Zobraziť galériu (10)
Alojz Kromka  (Zdroj: Foto: boris)

Roky hľadaný zločinec zmenený na nepoznanie

Lališ pôsobil na pojednávaní vyrovnaným dojmom. Novinárom sa nevyhýbal, no jeho príchod, ako aj odchod a samotný proces prísne strážili kukláči. Roky ukrývania a utekania sa na bossovom výzore podpísali. Momentálne ho vystihuje unavená tvár a prešedivelé, neupravené vlasy.

VIDEO Mafiánsky proces desaťročia:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: boris)

Róbert Lališ patril niekoľko rokov medzi najhľadanejších Slovákov, kým ho vlani koncom októbra nezadržala nemecká polícia. Špecializovaný trestný súd doteraz konal voči nemu ako ujdenému. Hlavou bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci sa stal po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Kýbla i ďalších členov gangu obžaloba viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara, ako aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková
Zobraziť galériu (10)
hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková  (Zdroj: Foto: boris)

Medzi obžalovanými je tiež Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorý sa ani dnes na pojednávaní nezúčastnil, i keď je na Slovensku, kde ho previezli z maďarskej väznice. "Obžalovaný bol Špecializovaným trestným súdom dočasne vyžiadaný z Maďarskej republiky na účely psychologického a psychiatrického skúmania. Obžalovaný na začiatku súdneho procesu požiadal o konanie v jeho neprítomnosti a táto žiadosť stále platí. Hlavného pojednávania sa teda nezúčastní," informovala ešte uplynulý týždeň hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Na dnešnom pojednávaní bola prítomná aj mama zavraždeného Romana Deáka, ktorá stále čaká na spravodlivosť a potrestanie zodpovedných za usmrtenie jej syna. Ako povedala, pojednávania sa zúčastní aj v marci.

VIDEO Mafiánsky proces desaťročia:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: boris)

 

 

Viac o téme: BossSýkorovciRóbert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu