Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Slovensku zatkli štyroch cudzincov: Bezpečnostné riziko, tvrdí Kaliňák

Minister vnútra Robert Kaliňák  Zobraziť galériu (3)
Minister vnútra Robert Kaliňák (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská polícia zadržala po piatkových útokoch v Paríži viaceré podozrivé osoby. Väčšiu časť z nich už deportovali mimo nášhu územia. Informoval o tom na tlačovej konferencii minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že štyroch podozrivých polícia stále zadržiava a preveruje ich pobyt na našom území. Priamu súvislosť s teroristickými útokmi vo Francúzsku vylúčil, zadržaní však mohli pre Slovensko predstavovať bezpečnostné riziko.

Aktualizované 13:40

Na Slovensku bolo od piatkových (13.11.) teroristických útokov v Paríži, kedy Slovensko zaviedlo prísny bezpečnostný režim, zadržaných 20 ľudí, u ktorých sa preukázali nelegálne pobyty. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. 16 sú už deportovaní mimo Slovenska, štyroch polícia naďalej preveruje.

Vo väčšine prípadov išlo podľa neho o nelegálnych migrantov, ktorí už boli vyhostení mimo územia Slovenskej republiky. V štyroch prípadoch však podľa ministra išlo o iné okolnosti.

Aktualizované 13:25

V prvom prípade išlo o Alžírčana, ktorý pravdepodobne vykonal fingovaný sobáš s občiankou SR a žil v rómskej osade obci Smižany v okrese Spišská Nová Ves. V tejto súvislosti polícia preverovala aj operatívne informácie o príchode istej zásielky z Francúzska, malo ísť však o písomné doklady. Muž mal prísť na Slovensko zo západnej Európy, preverujú jeho príchod na Slovensko, ako aj pobyt v EÚ. V našej krajine bol dlhšie.

Polícia zadržala občan Saudskej Arábie. "Mal viacero pobytov, ktoré si účelovo predlžoval," povedal Kaliňák a doplnil, že došlo k zásadnej zmene jeho správania. Občan Saudskej Arábie mal na Slovensku legálny prechodný pobyt z dôvodu štúdia. Tiež sa podľa neho venoval konštrukcii vlastných dronov. "Identifikovali sme zmeny v jeho správaní, ktoré vykazovali dopad aj na jeho psychický stav. Začal dávať dokopy, aj odskúšal určité lietajúce prostriedky väčšieho rozmeru, došlo k jeho zadržaniu," skonštatoval minister. 

Poslední dvaja zadržaní sú tranzitní cudzinci, ktorí chceli vycestovať z EÚ, mali pri sebe väčšie množstvo financií, prišli z Francúzska a mali falošné doklady. Zadržali ich pri odchode Zo Slovenska. Podľa ministra nie sú príliš ochotní spolupracovať s políciou, ich totožnosť zisťujú. "Prichádzali z Francúzska, kde použili falošné doklady, ktoré boli vedené ako odcudzené," uviedol Kaliňák.

Polícia zadržala aj zásielku z Francúzska, boli v nej podozrivé dokumenty. Operatívne informácie, s ktorými policajti pracovali, pochádzali aj z prostredia moslimskej komunity.

U jednej z týchto zadržaných osôb našli bulharský pas, ktorý bol pravý, ostatné dokumety boli falošné. Osoba nie je Bulhar, jej identitu polícia preveruje, uviedol minister. Došlo k zneužitu dokladov, ktoré boli ukradnuté pred mesiacom. Polícia žiadnej z týchto štyroch osôb doposiaľ nevzniesla obvinenie.

Na Slovensku zatkli štyroch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Prvotné informácie o zadržaných

Minister prvýkrát priznal zadržanie podozrivých osôb po rokovaní bezpečnostnej rady. Ako sa nám podarilo zistiť, polícia vykonala v súvislosti s parížskymi útokmi viacero razií. Náš zdroj z ministerstva vnútra potvrdil, že pri nich zatkli až troch mužov. "Všetci sú cudzinci," tvrdí. Detaily má dnes krátko po obede oznámiť Kaliňák na mimoriadnej tlačovej konferencii. Zadržaní muži nemajú mať priamy súvis s piatkovou masakrou v Paríži.

Dvaja zo zadržaných mali Slovenskom prechádzať a jeden muž bol na našom území dlhšie, pričom si opakovane predlžoval pobyt. Polícia preveruje, či jeden zo zadržaných prekročil hranice nášho štátu legálne.

Pravda informovala, že u mužov zaistili bezpečnostné sily veci, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť Slovenska. Zatiaľ nie je jasné, či išlo o výbušniny alebo zbrane. 

Teroristi utekajú z Európy aj cez Slovensko

Zatýkanie zrejme súvisí s informáciami, ktoré obdržala o podorzrivých osobách tajná služba. Podobný prípad zaznamenali tento týždeň aj v Maďarsku. Podľa našich informácii sa radikáli z Británie a Francúzska snažia po útokoch v Paríži utiecť z Európy. Jednou z krajín, cez ktoré utekajú, je práve aj Slovensko. Aj preto musia byť ľudia v týchto dňoch viac ostražití. 

Maďari zadržali dvoch Britov, ktorí financovali teroristov 

Maďarskí policajti zadržali dvoch občanov Veľkej Británie, ktorí dávnejšie podporovali terorizmus. Podľa agentúry MTI polícia dnes oznámila, že muži cestovali medzinárodným vlakom do Rumunska, zadržali ich minulú sobotu na hraničnom priechode Lökösháza v Békešskej župe.

Jedným z dvojice zadržaných bol Trevor Brooks (40), známy ako nenávistný kazateľ a extrémista Abu Izzadeen, ktorý bol v roku 2008 uväznený za financovanie terorizmu. Keď ho polícia zadržala, nemal pri sebe žiadne doklady totožnosti a mužom zákona odovzdal len Korán. Druhý z mužov, Simon Keeler (44), mal pri sebe iba britské vodičské oprávnenie. Obaja cestovali z Budapešti do Bukurešti medzinárodným rýchlikom Ister, pričom nemali potrebné doklady k pobytu v Maďarsku a nedokázali potvrdiť ani svoje občianstvo. 

V Maďarsku zadržaný muž
Zobraziť galériu (3)
V Maďarsku zadržaný muž  (Zdroj: Profimedia/Amer Ghazzal/Shutterstock)

Keeler je moslimským konvertitom z Crawley, ktorý už dávnejšie nazval anglickú kráľovnú nepriateľkou islamu a demokraciu „niečím, čo nenávidíme“. Bol známy pod prezývkou Sulejman, informoval Telegraph.co.uk.

Londýnčan Izzadeen bol bývalým kresťanom, ktorý konvertoval na islam v predvečer svojich 18. narodenín. Londýnsky aktivista sa živil ako elektrikár a mal tri deti. Vo svojich prejavoch odmietol odsúdiť londýnske teroristické útoky z roku 2005 a britského premiéra Tonyho Blaira spolu s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom označil za pravých teroristov, ktorí podnikli inváziu do Iraku a Afganistanu.

Podľa polície sa možno muži pokúšali dostať do Sýrie cez Bulharsko a Turecko. Zatiaľ však neexistuje žiadny dôkaz, že by boli zaplatení do piatkových teroristických útokov v Paríži. Muži cestovali z Budapešti do Bukurešti medzinárodným rýchlikom Ister.

Dvojica v jednom prípade bola za financovanie teroristického činu odsúdená na poldruha roka väzenia, v druhom prípade si odsedela tri a pol roka. Na slobodu sa dostali v roku 2009 a v zmysle rozsudku nasledujúcich desať rokov mohli opustiť Anglicko iba s povolením úradov, uviedla maďarská polícia.

Polícia 44-ročného Simona K. a 40-ročného Trevora B. zadržala, čaká ich vyhostenie. Európsky zatykač na nich za nepovolené opustenie Veľkej Británie sa objavil v shengenskom systéme v utorok popoludní, uzatvára MTI.

Muži cestovali z Budapešti do Bukurešti medzinárodným rýchlikom Ister, pričom nemali potrebné doklady k pobytu v Maďarsku a nedokázali potvrdiť ani svoje občianstvo. Polícia mužov zadržala, čaká ich vyhostenie. Európsky zatykač na nich za nepovolené opustenie Veľkej Británie sa objavil v shengenskom systéme v utorok popoludní, uzatvára MTI.
 



 
 

Viac o téme: ZadržanieTeroristiRobert KaliňákSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu