Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako vodič sanitky zrazil dôchodkyňu (†81): Takýto je jeho trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Peňažný trest tisíc eur za dopravnú nehodu so smrteľným následkom potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 34-ročného vodiča Petra Veterníka z Príbeliec. Veterník ako vodič sanitky pred dvoma rokmi vo Veľkom Krtíši zrazil 81-ročnú chodkyňu, ktorá zraneniam podľahla po prevoze do nemocnice.

Veterník 10. júna pred 9. hodinou ráno vo Veľkom Krtíši viedol sanitku s intoxikovanou detskou pacientkou v ohrození života na ošetrenie do nemocnice. Pritom používal výstražné svetelné a zvukové znamenia. Jazdil rýchlosťou 70 kilometrov za hodinu, ktorá nebola primeraná situácii v cestnej premávke. Podľa súdov sanitkár nedbal na potrebnú opatrnosť voči iným účastníkom cestnej premávky a na križovatke pri obchodnom dome Billa na priechode pre chodcov zrazil 81-ročnú Máriu, ktorá si v ten deň mala na pošte vybrať dôchodok. 

Okresný súd vo Veľkom Krtíši vodiča sanitky uznal za vinného z prečinu usmrtenia z nedbanlivosti a uložil mu peňažný trest tisíc eur. Sudca zohľadnil doterajšiu bezúhonnosť Veterníka a skutočnosť, že podiel na tragickej zrážke mala samotná chodkyňa. Tá náhle vstúpila do jazdnej dráhy sanitky spoza stojaceho autobusu a podľa svedkov sa nepresvedčila, či má voľnú cestu. Zrejme predpokladala, že stojace vozidlá dávajú prednosť jej. Tie však reagovali na výstražné znamenia blížiacej sa sanitky.

Dôchodkyňa ju zrejme nepočula, pretože sa zistilo, že mala problémy so sluchom a trpela pokročilou rozvinutou artériosklerózou mozgu. Podľa znalca by k nehode nebolo došlo, keby rýchlosť vozidla neprekročila 58 kilometrov za hodinu. Rovnako by nehode predišla aj samotná chodkyňa, keby sa pri vstupe do jazdného pruhu sanitky pozrela vpravo, odkiaľ vozidlo so zapnutými majákmi prichádzalo. 

Voči prvostupňovému rozsudku sa odvolal prokurátor i obžalovaný. Prokurátor požadoval pre Veterníka podmienečný trest odňatia slobody a zákaz šoférovania, sanitkár navrhoval oslobodenie spod obžaloby. Odvolací senát im nevyhovel a verdikt súdu vo Veľkom Krtíši potvrdil. Podľa krajského súdu Veterník mal akceptovať skutočnosť, že kritické miesto je frekventované a predvídať vstup chodca, pretože sa nachádza pri autobusovej zastávke a obchodnom stredisku.

Viac o téme: Nehoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu