Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák verboval chudobných Čechov, ktorí pašovali pervitín do Japonska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Česká polícia sa podieľala na odhalení a usvedčení medzinárodnej skupiny pašerákov drog, ktorí pašovali pervitín z Turecka a Arménska do Japonska.

Kuriérov, ktorí si za jednu cestu zarobili vo dvojici asi 100.000 Kč (3600 eur), verboval medzi chudobnými Čechmi Slovák žijúci v Česku, citoval dnes spravodajský server iDNES.cz hovorkyňu Národnej protidrogovej centrály Barboru Kudláčkovú.

Podľa jej slov "metamfetamín pochádzal z Iránu" a detektívi na prípade pracovali tri mesiace. V Británii odhalili organizátorov a zdokumentovali päť prevozov drogy do Japonska, kde napokon polícia zadržala muža a ženu s dvoma kilogramami pervitínu ukrytými v kufroch.
iDNES.cz uvádza, že v Británii polícia zadržala dvoch Slovákov pri pokuse previezť z Turecka a Arménska do Británie asi päť kilogramov drogy. Ďalšieho Slováka, žijúceho v Česku, zatkli v tureckej Antalyi pri preberaní batožiny s dvoma kilogramami pervitínu, ktorý tiež smeroval do Japonska.

"Tento zadržaný slovenský občan bol hlavným podozrivým v operácii Sake v Českej republike, kde organizoval najímanie kuriérov pre vyššie uvedené cesty. V Turecku ho odsúdili na trest odňatia slobody v trvaní desať rokov," dodala Kudláčková. Uviedla, že naverbované dvojice kuriérov cestovali lietadlom "z Prahy a Viedne do Turecka a Arménska, kde každý dostal špeciálne upravený kufor s ukrytým cca kilogramom metamfetamínu." Následne s nimi odleteli cez Spojené arabské emiráty do Japonska, kde drogu odovzdali a prevzali finančnú odmenu.

"Súčasťou tejto medzinárodnej organizovanej skupiny boli páchatelia z radov občanov Iránu, Turecka, Slovenska a Českej republiky," pokračovala policajná hovorkyňa. Dodala, že na "verbovaní kuriérov sa zvyčajne podieľajú českí alebo slovenskí občania, ale v pozadí vždy stoja skupiny cudzieho etnického pôvodu".

Trojici zadržanej v Česku hrozia až 18-ročné tresty. Česko súčasne požiadalo o vydanie Slováka zadržaného v Británii na trestné stíhanie. V Japonsku odsúdili koncom júna zadržaných kuriérov na tresty od sedem do desať rokov väzenia a finančné pokuty, uzatvára webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Viac o téme: DrogyPervitínJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu