Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Boss východoslovenského podsvetia za mreže: Okoličány ostáva vo väzbe aj so synom!

Ribert Okoličány
Ribert Okoličány (Zdroj: ČTK)

KOŠICE - Okresný súd Košice I dnes rozhodol o väzbe pre Róberta Okoličányho, označovaného za bossa východoslovenského podsvetia, ktorý je obvinený zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a z prečinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Väzba sa vzťahuje aj na jeho syna Filipa a ďalšieho obvineného Lukáša I.

"Sudkyňa okresného súdu Košice I pre prípravné konanie dnes rozhodla o vzatí obvinených Lukáša I., Róberta O. a Filipa O. do väzby kvôli dôvodnej obave, že budú pokračovať v trestnej činnosti," potvrdila TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová. Proti rozhodnutiu o vzatí do väzby podali všetci traja obvinení sťažnosť, o ktorej rozhodne Krajský súd v Košiciach po predložení spisu.

Zo zločinu obmedzovania osobnej slobody a prečinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe je obvinených celkovo šesť osôb. "Obvinení mali ako členovia organizovanej skupiny zmariť verejnú dražbu, ktorá sa mala konať 24. októbra 2014 v Košiciach. Predmetom dražby mali byť nehnuteľnosti s trhovou hodnotou približne 6.000.000 eur nachádzajúce sa v Košiciach na Starej Prešovskej ceste," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

František G., Patrik K., Filip O., Lukáš I. a Jakub M. na pokyn Róberta Okoličányho mali podľa polície zabrániť účasti na tejto dražbe jej účastníkom tak, že sa postavili pred vchody do budovy a aktívnym pohybom, odstrkávaním a vyhrážkami bránili viacnásobným pokusom o vstup do nej. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ich obvinil v utorok 28. apríla. "Obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až sedem rokov," konštatoval Wäldl.

Okoličány sa ocitol vo väzbe už po štvrtý raz. Prvýkrát v nej bol v rokoch 2002 až 2003, následne od apríla 2005 do mája 2008 a potom od októbra 2008 do apríla 2010. S ním a ďalšími 15 obžalovanými pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces už dlhých osem rokov. Bývalý Špeciálny súd časť zo skupiny odsúdil na začiatku februára 2009. Okoličányho vtedy senát ŠS odsúdil na doživotný trest odňatia slobody a na rovnaký trest aj ďalšieho hlavného obžalovaného Jaroslava P. Najvyšší súd SR však koncom februára 2010 na neverejnom zasadnutí zrušil tento verdikt SŠ a nariadil súdu v Pezinku, aby spojil dovtedy štyri samostatné konania voči tejto zločineckej skupine do spoločnej trestnej veci. Zároveň NS SR nariadil, aby bolo vypočutých 60 svedkov.

Odvtedy je táto súdna kauza doslova "nekonečným príbehom", keď je pravidelne niektorý zo 16 obžalovaných práceneschopný a nedá súhlas svojmu obhajcovi na konanie v neprítomnosti, alebo je zase práceneschopný niektorý z obhajcov, prípadne sa vôbec nedostavujú svedkovia. Najbližšie je hlavné pojednávanie vytýčené na 3. júna.

Obžaloba bola na celú zločineckú skupinu podaná 27. apríla 2007. Údajní členovia východoslovenského gangu boli obžalovaní z týchto trestných činov: zločinecká skupina, vražda, pokus o vraždu, nedovolené ozbrojovanie, výtržníctvo, vydieranie, poškodzovanie cudzej veci, obmedzovanie osobnej slobody, ublíženie na zdraví a krádež. Dovedna ide o 19 skutkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu