Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odvolací súd potvrdil Hrotákovcom tresty: Za utýranie Lucky (†3) si posedia 14 a 18,5 roka!

Manželia Hrotákovci a utýraná Lucka Luknárová
Manželia Hrotákovci a utýraná Lucka Luknárová (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - Súdny proces s manželmi Jurajom a Alexandrou Hrotákovcami, ktorí na smrť utýrali maloletú Luciu Luknárovú, je na konci. Krajský súd v Bratislave dnes zamietol odvolanie prokuratúry a obhajcov a potvrdil vysoké tresty, ktoré dvojici vymeral vlani v októbri prvostupňový súd.

Rozsudok vyniesli v neprítomnosti Hrotákovcov, ktorí už dnes nastúpia na výkon trestu. Juraj Hroták strávi za mrežami celkom 18,5 roka, Alexandra Hrotáková 14 rokov. Trest si odpykajú v ústave so stredným stupňom stráženia. Obaja sú vinní z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Juraj Hroták navyše i z prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru.

"Prvostupňový rozsudok je zákonný, správny a spravodlivý," ocenila dnes predsedníčka odvolacieho senátu prácu Okresného súdu Bratislava I. Podľa jej slov nebol dôvod uznať odvolanie prokuratúry ani obhajcov, ktorí žiadali prekvalifikovanie skutku. Prokuratúre sa pred súdom nepodarilo preukázať úmysel manželov vraždiť. Matke maloletej Lucie nebolo pripísané ani fyzické násilie voči dcére. Toho sa dopúšťal iba od drog závislý otčim.

"Rešpektujem rozhodnutie súdu. Pričom zdôrazňujem, že je potrebné si uvedomiť, že v pôvodnom konaní hrozil obžalovanému Jurajovi Hrotákovi päťročný trest a obžalovaná Alexandra Hrotáková za tento skutok najskôr ani nebola trestne stíhaná. Až po mojom zásahu došlo k dôslednému vyšetreniu celého prípadu, výsledkom čoho sú súčasné tresty obom obžalovaným. Aj touto cestou sa chcem poďakovať prokurátorke Krajskej prokuratúry v Trnave za vynikajúcu prácu, ktorá priniesla hmatateľné výsledky. Napokon treba dodať, že ani tie najprísnejšie tresty už život maloletej nevrátia, čo považujem za najväčšiu tragédiu v tejto celej veci. Spokojný by som bol len vtedy, keby sa život maloletej Lucky podaril zachrániť," reagoval dnes generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Pokurátorka Krajskej prokuratúry i dnes trvala na tom, aby bolo konanie manželov posúdené ako obzvlášť závažný zločin vraždy a obaja dostali prísnejšie tresty. Obhajca Juraja Hrotáka zase žiadal rozsudok zrušiť a vrátiť vec na prvý stupeň. Obhajca Alexandry Hrotákovej navrhol prekvalifikovať konanie klientky na zanedbanie lekárskej starostlivosti a zaradiť ju s nižším trestom iba do ústavu s miernym stupňom stráženia.

"Pre nás, ako pre ženy sudkyne, bolo mimoriadne ťažké a traumatizujúce študovať túto vec, najmä sa oboznamovať so znaleckým posudkom a fotodokumentáciou," uviedla predsedníčka odvolacieho senátu Iveta Zelenayová. "Napriek tomu musím povedať, že prvostupňový súd veľmi citlivo vyhodnotil dokazovanie. Treba si uvedomiť, že skutok, ktorý predchádzal tomuto strašnému následku, sa odohral v uzavretom prostredí bytu, ktorý obaja obžalovaní neoprávnene užívali," doplnila.

Prokurátorka dnes pred súdom uviedla, že dlhodobé týranie maloletej Lucie nebolo samo o sebe príčinou smrti, ale jej predpokladom. "Bez predošlého týrania by záverečný úder, ktorý zasadil otčim dievčatku sediacemu na nočníku, nemal potrebnú účinnosť a nespôsobil by jeho smrť," zdôraznila.

Sudkyňa Zelenayová naopak vysvetlila, že na preukázanie úmyslu vraždiť nebol dostatok dôkazov. Násilie voči dievčatku nepotvrdili susedia ani žiaden ďalší svedok. Kľúčovým v tejto kauze sa stal posudok znalca z odboru lekárstva, ktorý z telesných pozostatkov dieťaťa zrekonštruoval, čomu bolo v závere života vystavené.

Absolútne neakceptovateľnou podľa sudkyne bola obrana matky dievčaťa, že jej previnenie spočíva iba v zanedbaní lekárskej starostlivosti zo strachu pred manželom. "Je nemysliteľné, aby pri takých zraneniach nevyhľadala lekársku starostlivosť," uviedla sudkyňa s tým, že dieťa trpelo bolesťami, ktoré by boli neakceptovateľné pre bežného človeka, nie to pre jeho matku.

Proces so sociálnou pracovníčkou

Sudkyňa tiež skonštatovala, že tragédii bolo možné zabrániť, keby si pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny plnili svoje pracovné povinnosti. Reagovala tak na fakt, že sa sociálnym pracovníčkam nepodarilo zistiť nič ani v čase, keď nemocnica, z ktorej sa Alexandra Hrotáková vracala, žiadala preveriť pomery v rodine.

Proces so sociálnou pracovníčkou, 54-ročnou Máriou H., ktorá mala rodinu na starosti, sa začne 30. marca na Okresnom súde Bratislava II. Obžalovaná totiž podala odpor voči trestnému rozkazu tohto súdu z októbra minulého roku, ktorým bola odsúdená na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody a zákaz výkonu činnosti na päť rokov. Súd ju v rozkaze uznal vinnú zo spáchania nedbanlivostného prečinu marenia úlohy verejným činiteľom.

Opakované násilie, trest padol vlani

Vysoké tresty vymeral vlani sudca OS Bratislava I Michal Kačáni manželom Hrotákovcom s ohľadom na to, že šlo o závažnejší spôsob týrania, surový a trýznivý. Vinných ich uznal z toho, že sa spoločne a opakovane dopúšťali násilia voči maloletej Lucii formou obzvlášť ťažkého príkoria tým, že ju nepriviedli k lekárom v súvislosti s mnohopočetnými zraneniami na tvári a zlomeninou ramennej kosti ľavej ruky s následnou hnisavou ranou a otvorenou zlomeninou. Tým dievčatku spôsobili podľa súdu pretrvávajúce neznesiteľné, kruté až zdrvujúce bolesti.

Sudca Kačáni skonštatoval, že Hroták svoju nevlastnú dcéru opakovane bil a udieral do tváre a spôsobil jej zlomeniny mnohých častí tváre. Tiež, že ju sediacu na nočníku udrel dlaňou do hlavy, následkom čoho sa dievčatko udrelo, čo viedlo k jej smrti. Súd neprevzal tvrdenie obžaloby, že šlo v tomto prípade o úder smrti.

Luckino telo našli v roku 2012

V septembri 2012 našla polícia telo maloletej Lucky v byte na Koceľovej ulici v Bratislave, v ktorom bývala so svojou rodinou. V tom čase bola približne tri roky po smrti. Polícia rok nato obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy matku a otčima Lucky. Juraj Hroták bol doposiaľ už šesťkrát súdne riešený za rozličné trestné činy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu