Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kňaz (48) z Nevidzian sexuálne zneužíval školáčku (11): Potvrdené, francuzáky a obchytkávanie!

Kňaz Pavol Kobida (48) Zobraziť galériu (3)
Kňaz Pavol Kobida (48) (Zdroj: Foto: obec Nevidzany)

NITRA - Ostrosledovaná kauza okolo kňaza obvineného zo zločinu sexuálneho zneužívania školáčky z Nevidzian dospela do svojho konca. Nitriansky okresný súd rozhodol, že Pavol Kobida (48) je vinný. Dostal podmienečný trest, na tri roky má zakázané vykonávať pastoračnú a pedagogickú činnosť vo vzťahu k deťom.

Kňazovi Pavlovi Kobidovi udelil sudca trojročný trest odňatia slobody. Výkon mu okresný súd podmienečne odložil. Tri roky tak má byť v skúšobnej dobe pod dohľadom probačného úradníka. Za ten čas mu zakázali vykonávať pedagogickú a pastoračnú činnosť vo vzťahu k deťom. Musí podstúpiť aj sexuologickú liečbu. Podľa matky dievčaťa je trest nedostatočný. "Bohužiaľ, je to len podmienka, čo si myslím, že je dosť málo. Našťastie, bolo nariadené liečenie, aby sa to už nemohlo opakovať," povedala pre TV Joj. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátor, rovnako ako aj kňaz, majú možnosť odvolať sa do 15 dní.

Kňaz (48) z Nevidzian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: obec Nevidzany)

Francúzske bozky a zamilované sms-ky

Ako sa uvádza v rozsudku, farár mal na fare a v kostole od novembra 2011 do septembra 2012 v Nevidzanoch sexuálne zneužívať vtedy 11-ročnú školáčku. Mal jej osobne, telefonicky a prostredníctvom sms správ prejavovať náklonnosť. Mal sa jej dotýkať, bozkávať ju a minimálne raz ju vyzval, aby o tom, čo sa stalo, nikomu nehovorila.

Na pondelkovom pojednávaní prokurátor tvrdil, že vina bola preukázaná. Pavlov obhajca, že sa skutok nestal. Na minulom pojednávaní odznela aj výpoveď dievčiny s opisom, čo sa malo odohrávať na fare a v kostole. "Začal ma bozkávať, dával mi francúzske bozky len na ústa, asi päť až šesť bozkov, bozky s jazykom. Pritom, ako ma bozkával, ma obchytával za prsia a za zadok," cituje televízia.

Ako je uvedené v obžalobe, farár mal dievčaťu posielať aj zamilované sms-ky a pozývať ho na dovolenku. K dôkazom proti farárovi patrí aj denník dievčatka, v ktorom opisovalo, čo sa medzi ním a dospelým mužom dialo. Bolo v ňom uvedené, že ho bozkával a chytal za prsia. Matka opakovane žiadala farára, aby vzťah s jej dcérou ukončil, aj keď to sľúbil, po nejakom čase začal sms-ky opäť posielať. Vydesená žena našla denník, keď sa dozvedela, čo v ňom jej dcéra píše, kontaktovala políciu. 

Do procesu bol prizvaný aj sexuológ, ktorý v znaleckom posudku konštatoval u kňaza prítomnosť sexuálnej úchylky - pedofílie. Prokurátor v záverečnej reči upozornil aj na fakt, že matku s dcérou vylúčili veriaci v dedine zo spoločnosti, lebo siahli na tabu.

Kňaz (48) z Nevidzian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: obec Nevidzany)

Obhajca vysvetlil, čo znamená "ľúbim ťa"

„Stojí za posúdenie, či sms, ktoré posielal, sa vymykajú bežnému rámcu chovania farára, alebo v nich treba hľadať sexuálny motív,“ cituje denník Sme kňazovho obhajcu Martina Kanása. Podľa neho je veľmi zvláštne, „že celý prípad je braný ako perverzný a sexuálne násilný, pričom žiadna takáto skutočnosť nebola ničím preukázaná“.

Ako informuje denník, podľa obhajcu má farár v dnešnej dobe masovokomunikačných prostriedkov sťaženú úlohu prilákať deti do kostola. Poznamenal, že pred tridsiatimi rokmi sa deti na fare bežne stretávali. Kanás sa pozastavil aj nad výkladom spojenia "ľúbim ťa", ktoré kňaz adresoval školáčke. Podľa neho to záleží od uhla pohľadu, ako sa na vec nahliadne. Teda z pozície kňaza išlo o význam "mám ťa rád". Čo sa týka školáčkinho denníka, jeho obsah spochybnil, pretože podľa neho si konanie farára interpretovala vo svoj prospech.

Kňaz sa cíti nevinný

„Myslím, že všetko povedal pán obhajca. Mohol by som hovoriť len o tom, že som nechcel nič urobiť ani som neurobil, čo mi je kladené za vinu. Som nevinný,“ povedal pred vynesením rozsudku kňaz.

Pavol má neplatené voľno odkedy sa kauza prevalila. Z fary v Nevidzanoch sa odsťahoval, teraz by mal bývať v kláštore neďaleko Nitry. Ak rozsudok nadobudne právoplatnosť, malo by sa začať cirkevno-právne konanie. Hrozí mu, že ho zbavia klerického stavu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu