Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Piataka v Dunajskej Lužnej zastavil pred školou neznámy muž a chcel ho odviesť!

Riaditeľka základnej školy v Dunajskej Lužnej
Riaditeľka základnej školy v Dunajskej Lužnej (Zdroj: foto: tv joj)

DUNAJSKÁ LUŽNÁ - V Dunajskej Lužnej sa odohral prípad, ktorý vystrašil deti, ale najmä rodičov. Piatak sa vracal poobede zo školy na bicykli domov, keď ho znenazdajky zastavil neznámy muž na Felícii. Navrhol mu, že ho odvezie k mame. Chlapec sa zľakol a utiekol späť do školy.

Žiak piateho ročníka sa vracal na bicykli okolo 15-tej hodiny po Peknej ulici zo školy domov. Znenazdajky sa pri ňom pristavila Škoda Felícia tmavej farby. Z auta ho oslovil neznámy muž s tým, aby si nastúpil, že ho odvezie k mamičke. Na sebe mal mikinu a cez hlavu prehodenú kapucňu.

"Chlapec sa zľakol a na bicykli sa opäť vrátil do školy. Tam počkal asi dve hodiny, pretože bol veľmi vydesený," opísala riaditeľka základnej školy v Dunajskej Lužnej Iveta Slobodníková.

Do školy prišla po dvoch hodinách chlapcova mama, ktorá okamžite kontaktovala políciu. "Polícia oznámenie preverila a zabezpečuje zvýšené monitorovanie okolia škôl v rámci pôsobnosti OR PZ Senec, najmä v čase ukončenia vyučovania," informoval hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff. Zároveň polícia vyzýva občanov, ak disponujú akýmikoľvek informáciami ohľadom tohto prípadu, aby sa obrátili na ktorýkoľvek útvar Policajného zboru.

Únosy detí rodičmi

Rodičia sú v neustálom strachu a obave o svoje deti, aby sa nestalo, že ich unesú neznámi ľudia. Polícia ani odborníci našťastie u nás žiadne prípady takýchto únosov detí neevidujú. "S únosmi detí som sa vo svojej praxi ešte nestretla. Ani s konkrétnym prípadom," povedala riaditeľka detského krízového centra Mariana Kováčová pre Tv Joj. Hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka potvrdil, že takýto spôsob únosov detí doposiaľ prezídium nezaznamenalo.  

K únosom detí na Slovensku došlo, ale únoscami boli najbližší detí, teda matka alebo otec. Ako informuje televízia v roku 2014 bolo zo zahraničia na Slovensko unesených dvadsaťšesť detí, zo Slovenska do zahraničia dvadsaťosem detí. Do dnešných dní sa však nezaznamenal únos inou osobou ako samotnými rodičmi.  

Polícia odporúča rodičom, aby poučili svoje deti

Presvedčte sa, že vaše dieťa pozná čísla tiesňových volaní a vie používať verejný telefónny zoznam.

Uistite sa, že pozná celú adresu svojho trvalého bydliska, mobilné telefónne číslo aspoň jedného z rodičov.

Vaše dieťa má byť ostražité a nikdy neprijať dar od osoby, ktorú nepozná. Musí si uvedomiť, že dar od cudzieho človeka preň znamená možný zdroj nebezpečného kontaktu s nebezpečnými látkami.

Odmietaním odvozu, ktorý mu ponúkne cudzia osoba dieťa chráni svoj život a zdravie.

Ak sa dieťa stratí, o pomoc musí požiadať dôveryhodné osoby, ktoré môže taktiež upozorniť na prípadné podozrenia (napr. uniformované osoby - policajtov, v obchodných domoch bezpečnostné služby, hasičov).

Polícia odporúča rozprávať sa s dieťaťom o strachu a nepríjemných pocitoch z niektorých osôb a miest. Upozornite ho na osoby z vášho okolia, ktorým môže v prípade nebezpečenstva dôverovať (starí rodičia, susedia, učitelia).

Uistite sa, že dieťa používa najbezpečnejšiu cestu do školy, a teda nie skratky cez neosvetlené parky alebo tmavé nefrekventované uličky. 

Skontrolujte denný program dieťaťa po vyučovaní, dohodnite si s dieťaťom hlásenie jeho bezpečného príchodu domov zo školy, napr. cez mobil.

Upozornite dieťa na to, že cesta do a zo školy je bezpečnejšia, ak ju absolvuje v skupinke kamarátov či spolužiakov, nie sám.

Upozornite svoje dieťa na to, aby sa nezdržiavalo na opustených miestach, opustených budovách, ihriskách či zanedbaných opustených parkoch.

V prípade nebezpečenstva nech dieťa hlasno volá o pomoc a kladie aktívny odpor. Nech zvoní na zvončeky obytných domov, nech vbehne do objektov, kde sa zdržiava značný počet ľudí - lekáreň, obchod, pošta, škola.

Dôležiteé je zapamätať si opis podozrivej osoby a tabuľku s evidenčným číslom motorového vozidla,
všímať si okolie, byť ostražitý.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu