Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajt z kontroverzného videa je vo väzbe: Sedí medzi obvinenými, ktorých sám predvádzal

Policajta predvádzajú na súd Zobraziť galériu (2)
Policajta predvádzajú na súd (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA – Policajt Ľuboš Tiefenbach (40) z kontroverzného videa už sedí vo väzbe. Rozhodol o tom v sobotu podvečer sudca Okresného súdu Bratislava V. Je obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody.

Vyšetrovateľ podal ešte vo štvrtok podnet na vzatie obvineného do väzby. Prokurátor sa s podnetom stotožnil a podal návrh uvaliť na policajta väzbu. Po dvoch dňoch zadržiavania policajta tak v sobotu okolo 17-tej hodiny sudca rozhodol a vzal Tiefenbacha do väzby. Teraz sedí medzi obvinenými, ktorých sám do väzby v minulosti odprevádzal.

Policajt z kontroverzného videa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: foto: tv joj)

"Okresný súd BA 5 vzal do väzby obvineného L.T. z dôvodov takzvanej kolúznej väzby, dôvodnej obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov," informoval hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Vyšetrovateľ sa pravdepodobne domnieva, že by mohol ovplyvňovať svojho kolegu, s ktorým bol pri zásahu, ale aj ženy z videa. Policajt svoju vinu popiera. Tvrdí, že žena do neho najprv sotila, čo na videu nie je zachytené. Proti rozhodnutiu o väzbe podal sťažnosť. Po doručení bude o nej rozhodovať krajský súd.

Ostrosledovaná kauza okolo policajta

Kauza okolo policajta sa prevalila po zverejnení videa, ktoré zachytáva surový zásah proti útlej blondínke. Matku s dcérou zastavila hliadka na Dolnozemskej ulici v bratislavskej Petržalke. Dcéra vodičky na mobil nasnímala situáciu, na videu nie je zachytený celý incident. Zásahu policajtov mal predchádzať problém s nálepkou STK

O obvinení príslušníka polície informovala v piatok hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Policajtovi hrozí väzenie na tri až osem rokov. "Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra SR obvinil z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody Ľuboša T. (1974). Policajt mal použiť donucovacie prostriedky a predviedol za účelom zistenia totožnosti dve osoby, hoci neboli splnené zákonné podmienky na takýto služobný postup," informovala Dobiášová. Pripomenula, že policajt bol zaradený na útvare Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského policajného riaditeľstva v Bratislave.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že podľa policajných zistení obvinený zastavil auto, v ktorom sedela vodička so svojou dcérou a vypýtal si doklady totožnosti a doklady potrebné na vedenie motorového vozidla. Dostal ich a potom chcel vidieť povinnú výbavu auta, a tak sa s vodičkou presunuli k zadnej časti vozidla. "Počas služobnej činnosti mal na vodičku kričať, vulgárne sa voči nej vyjadrovať a bezdôvodne vyhrocovať komunikáciu, pričom mal narušiť aj jej osobnú zónu, keď k poškodenej bezdôvodne pristúpil a kričiac na ňu sa priblížil tesne k jej tvári. Na čo medzi nimi došlo k drobnému kontaktu, keď ho ona reflexívne odtlačila zo svojej bezprostrednej blízkosti," uviedla Dobiášová. Obvinený mal podľa nej túto situáciu využiť na neodôvodnené použitie donucovacích prostriedkov, a to hmatov a chvatov. "Potom mal dať pokyn svojmu kolegovi, aby jej nasadil putá. Putá mali nasadiť aj jej dcére a pod zámienkou zistenia totožnosti ich následne predviedli na obvodné oddelenie," dodala v piatok Dobiášová.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu