Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pre dieťatko (2 mes.) neprišla sanitka, ani vrtuľník: Zomrelo v nemocnici, v rukách zúfalých lekárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOMÁRNO - Chvíle hrôzy zažívajú rodičia dvojmesačného bábätka. Dieťatko bolo hospitalizované v komárňanskej nemocnici. Stav sa mu vážne zhoršil, preto bol potrebný urýchlený prevoz do špecializovaného pracoviska v Bratislave. Počas neskutočne dlhých troch hodín sa nepodarilo zohnať sanitku, ani vrtuľník. Malinké dievčatko zomrelo.

Dieťatko sa narodilo s viacerými vrodenými ochoreniami. Bolo hospitalizované v nemocnici v Komárne, podvečer sa jeho stav náhle zhoršil. Kvôli respiračnému zlyhaniu službukonajúca lekárka urgovala o okamžitý prevoz do vybavenejšej nemocnice.

"O 17.37 minúte sme požiadali krajské operačné stredisko o zabezpečenie transportu pacienta," povedala hovorkyňa nemocnice Marta Csergerová pre Tv Joj. Ako ďalej televízia informuje, počas troch hodín bola do nemocnice vyslaná len jedna sanitka. Odišla však naprázdno, pretože nebola vybavená na prevoz malého bábätka. To však podľa našich informácií nebolo na trasport zo strany nemocnice dostatočne pripravené.

"Aj keď bol prevoz opakovane na krajskom operačnom stredisku urgovaný, k jeho realizácii nedošlo. Dieťa o 20:45 zomrelo," doplnila hovorkyňa. "Operačné stredisko zrealizovalo 30 hovorov, aby zabezpečilo transport dieťatka. Trikrát sme sami telefonovali do nemocnice, informovali sme sa o stave dieťatka a žiadali sme, aby dieťa pripravili na transport," uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel. Telefonáty sú zaznamenané na krajskom operačnom stredisku. Ako sa nám podarilo zistiť, dieťatko bolo hospitalizované v komárňanskej nemocnici 13 dní. Operátorka volala opakovane odbornému lekárovi, aby šiel bábätku na pomoc, ten sa kvôli inému prípadu údajne nemohol dostaviť. 

Sanitky neboli voľné, vrtuľník letieť nemohol

Sanitky na prevoz detí musia byť špeciálne vybavené. Tie z Bratislavy a Banskej Bystrice mali mať v tom čase výjazd, údajne preto do Komárna nemohli žiadnu poslať. Pre dvojmesačné dievčatko neprišiel ani záchranársky vrtuľník. Podľa hovorkyne leteckých záchranárov Zuzany Turočekovej pilot preveril meteorologické podmienky a tie boli, žiaľ, nevyhovujúce, preto let zamietli.

Ako povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzna Čižmáriková, pravdepodobne išlo v tomto prípade o individuálne zlyhanie, aj vzhľadom na dostupné informácie ministerstvo podá podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu