Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dvaja podvodníci chceli štát obrať o takmer 200 tisíc eur, hrozí im 12 rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Fiktívnymi obchodmi mali 48-ročný Michal S. a 38-ročný Tibor B. spôsobiť štátu škodu takmer 200.000 eur. K vyplateniu peňazí nakoniec nedošlo, pretože vyšetrovateľom z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) sa ich podarilo zadržať. Informoval dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Stíhaní sú zatiaľ na slobode, v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. "Vyšetrovateľ ich obvinil z daňového podvodu a skrátenia dane," povedal. NAKA spolu s bratislavskými a trnavskými policajtmi zaistila počas domovej prehliadky a prehliadky iných priestorov listiny, počítače a pamäťové médiá. "Policajti zadržali aj jedného podozrivého a predviedli niekoľko svedkov," poznamenal hovorca.

Michal S. a Tibor B. mali podľa polície v roku 2012 vytvoriť sieť obchodných spoločností so sídlom na Slovensku a v Česku. Sieť mala slúžiť na fiktívne obchody deklarované dokladmi, ktoré mali na tento účel zabezpečiť obvinení. Predmetom predstieraných obchodov mal byť rôzny stavebný materiál a výrobná linka. Slivka upozornil, že jedna zo spoločností si následne uplatnila nadmerný odpočet DPH, ktorý bol neoprávnený. "Štátu tak vznikla škoda najmenej 176.000 eur, z ktorých sa podarilo zachrániť viac ako 160.000 eur," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu