Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Začne sa nový proces s exobhajcom Mikuláša Černáka, išlo o korupciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – V pondelok 6. októbra sa na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici začne nové hlavné pojednávanie s advokátom Danielom M. a ďalšími tromi osobami, obžalovanými za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby. Pojednávanie sa uskutoční na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý po dovolaní obžalovaných zrušil pôvodné verdikty prvostupňového i odvolacieho súdu.

Dovolací senát Najvyššieho súdu medzi hlavné dôvody svojho verdiktu uviedol, že pri pôvodných rozhodnutiach prvostupňového i odvolacieho súdu došlo k viacnásobnému hrubému porušeniu práva na obhajobu a práva na spravodlivý proces, ktoré okrem vnútroštátnych právnych noriem garantujú medzinárodné dohovory záväzné pre SR. 

Nové pojednávanie v prípade Daniela M. a troch spoluobžalovaných sa tak vracia na pracovisko Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po šiestich rokoch od vyhlásenia rozsudku. V októbri 2008 samosudca vtedy odsúdil advokáta Daniela M. obžalovaného za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby na osem rokov väzenia a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6 tis. eur). Ďalším trom obžalovaným vymeral po dva roky nepodmienečne. 

Daniel M. sa podľa obžaloby dopustil viacerých trestných činov, preto súd použil asperačnú zásadu. Išlo o trestné činy prijímanie úplatku a pomoc pri tomto trestnom čine vo vzťahu k verejnému činiteľovi, ktorým bol sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslav M. Ten zomrel na infarkt v novembri 2005.

Vina Daniela M. a jeho troch spoluobžalovaných bola podľa sudcu preukázaná rozsiahlym dokazovaním, výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi. Išlo najmä o odpočúvanie telefonických hovorov advokáta a odpočúvanie kancelárie sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslava M., ktorý sa podľa obžaloby s obžalovaným advokátom delil o úplatky. 

Obžalovaní Róbert Sch. z Brezna a manželia Danuša a Hilmi B. z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš vtedy dostali po dva roky nepodmienečne za to, že advokátovi dali úplatky za prepustenie príbuzných z väzby a on sa s nimi delil s nebohým sudcom. Obžalovaný advokát akúkoľvek korupciu poprel. Tvrdí, že išlo iba o odmeny za právne služby.

Rovnako za nevinného sa považuje i Róbert Sch., ktorý mu podľa obžaloby dal úplatok za vybavenie prepustenia z väzby svojho brata Petra. Úplatok popreli i manželia Danuša a Hilmi B. Peniaze, ktoré dala Danuša B. obžalovanému Danielovi M. v hoteli Ďumbier v Brezne, boli údajne za obhajobu ich synov Násira a Ferasa. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu