Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nachytali priekupníka so zbraňami podnikajúceho na Slovensku: Opísal ilegálne pašovanie rakiet!

Andrej Izdebski dole s českým novinárom
Andrej Izdebski dole s českým novinárom (Zdroj: Foto: youtube)

PRAHA – Šokujúce odhalenie ako sa kšeftuje so zbraňami v čase ukrajinskej krízy. Nelegálne zbrane putujú z Európskej únie. Českému novinárovi sa s poľskými kolegami podarilo nafingovať stretnutie s jedným z najvýznamnejších hráčov v medzinárodnom nelegálnom biznise so zbraňami. Nebezpečný podnikateľ z Poľska Andrzej Izdebski predáva zbrane do celého sveta, medzi inými aj proruským separatisom na Ukrajinu. Zaujímavé však je, že Poliak podnikal na Slovensku a ľudia, ktorí s nim figurovali, sa pohybujú v zaujímavých súvislostiach so zaujímavými postavičkami.

Investigatívny reportér Českého rozhlasu Radiožurnálu Janek Kroupa riešil nebezpečný prípad. Spolu s dvoma poľskými kolegami Bertoldom Kittelom a Jaroslawom Jabrzykom sa napojil na podnikateľa Andrzeja Izdebského z Poľska, ktorého nazývajú obchodník so smrťou.

"Prvýkrát som počul o Izdebskom pred dvanástimi rokmi. Potom, čo OSN vydala správu o porušovaní embarga v Angole," hovorí poľský novinár Bertold Kittel a pokračuje: "Dodával do Angoly vrtuľníky a je to spojené s prípadom krvavých diamantov. Bol spomínaný ako spolupracovník Viktora Buta, čo je najznámejší obchodník so zbraňami."

Ako sa uvádza v správach tajných služieb, Izdebski už dvadsať rokov predáva zbrane po celom svete. Jeho niekdajší spolupracovník Viktor But si momentálne odpykáva v USA 25-ročný trest. Zarážajúce je, že nebezpečnému Poliakovi sa doteraz darilo svoj nelegálny obchod dobre maskovať. V Poľsku sa o ňom veľa nehovorí, vystupuje ako drobný obchodník. Doteraz neexistoval relevantný dôkaz, že je prepojený na čierny trh so zbraňami.

Nebezpečný trh s nelegálnymi zbraňami

Traja novinári vymysleli rafinovaný plán, ako sa s Izdebskim spojiť. Kroupa sa začal vydávať za Jana Horáka, konateľa firmy, ktorá má problém. Disponujú samopalmi, muníciou a raketami za približne milión amerických dolárov. Potrebujú ich dostať do rúk proruských sepratistov na Ukrajinu, preto hľadajú spôsob, ako celý obchod uskutočniť. To je dôvod, prečo sa obracajú na poľského podnikateľa Izdebského.

Horákovi, teda českému reportérovi Kroupovi, sa podarilo dohodnúť si s nebezpečným mužom stretnutie. Po množstve telefonátov a smsiek sa nakoniec stretli, a to dokonca až trikrát.  

Prvé stretnutie: Dostať zbrane na Ukrajinu nie je problém  

Prvé stretnutie bolo vo varšavskom hoteli Marriot. Novinár v prezlečení sa odvolal na istého bývalého českého obchodníka so zbraňami, ktorého Izdebski dobre poznal. Keďže Poliak zistil, že majú spoločného priateľa, môže sa rozprávať s českým kolegom otvorene. Obchodník so zbraňami po chvíli konverzácie vyhlásil, že dostať zbrane na východ Ukrajiny, nie je až taký problém. A zároveň navrhol postup, ako to zrealizovať. "Môžem dodať endusery (kľúčové potvrdenie od konečného prijímateľa, bez ktorého nie je možné vykonávať transport zbraní cez hranice - pozn. red.) I firmu, na ktorú obchod napíšeme. Bude to albánska firma. Ale mali by ste zistiť, či pre tento typ tovaru by v Českej republike prijali endusery z Mali. Ak to bude prijateľné, môžeme to urobiť. Ak nie, potrebujem viac času, aby som našiel ďalšie riešenia,cituje slová Izdebského, ktoré odzneli na stretnutí vo Varšave, rozhlas.cz.

Druhé stretnutie: Treba viac peňazí

K ďalšiemu stretnutiu došlo na budapeštianskom letisku v kaviarni. Poľský obchodník so zbraňami povedal, že na zrealizovanie svojich plánov potrebuje pomoc Rusov. Treba viac peňazí, aby mal na úplatky pre ruskú FSB (Federálna služba bezpečnosti). "Samozrejme to nepôjde bez toho, že dostanú niečo na privretie očí," vyhlásil.

Na stretnutí Izdebski povedal, že po celom svete má sieť firiem, aby zakryl svoje ozajstné aktivity. Na otázku, ako mu má Čech zaplatiť, odpovedal: "Sú rôzne možnosti, ako to môžete previesť. Mám účet v Kirgizsku, mám tam aj spoločnosť."

Tretie stretnutie: Útek

Tretie stretnutie podnikateľov bolo prelomové. Jan Horák odhalil svoju skutočnú identitu. Nebezpečný Poliak zobral nohy na plecia a pred kamerami utiekol.

Obchodníci s nelegálnymi zbraňami

Život obchodníkov so zbraňami sa nevypláca. Mnohí už nežijú alebo si odpykávajú trest. O vyššie spomenutom Viktorovi Butovi, ktorý bol aj priateľom Izdebského, natočili hollywoodsky filmári snímku Obchodník so smrťou. Tajní agenti o ňom hovorili, že je to jeden z najnebezpečnejších mužov na planéte. Statný tmavovlasý Rus predával zbrane vládam aj povstalcom. Podľa českého vojenského analytika je to človek, ktorý zarobil na obchodoch so zbraňami šesť miliárd dolárov, hovorilo sa mu Pán vojna.

Nebezpečný Rus dodával zbrane do krvavých konfliktov v Kongu či Rwande. K jeho zákazníkom patril aj bývalý libérijský prezident Charles Taylor. V roku 2012 bol odsúdený za zločiny proti ľudskosti na 50 rokov väzenia.

Nitky, ktoré vedú aj na Slovensko

Stopy poľského podnikateľa so zbraňami vedú aj na Slovensko. Vo firme Joy Slovakia vystupuje ako spoločník okrem iných aj Andrzej Izdebski z Poľskej republiky. Na inkriminované stretnutia navyše chodil na aute s trenčianskou poznávacou značkou. Firma podľa OSN nelegálne predávala zbrane do Lybérie a Guiney. Vo firme figurovali aj Slováci Peter J. a Milan S.. Druhý menovaný pritom bol v ďalšej firme s Jánom T., ktorý je podľa týždenníka Plus 7 dní príbuzný Mikuláša Černáka a spoločne s Jurajom Širokým pracoval na americkej ambasáde ešte v čase socializmu. Navyše, neskôr vykonával činnosť aj pre harvardské fondy, ktoré mal Široký po páde režimu. Ján T. sa pozná aj s Pavlom Ruskom. V minulosti sa o ňom špekulovalo, že bude šéfom kontrarozviedky ako nominant strany ANO. Nakoniec sa ním nestal.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu