Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladík (23) z Bolerázu našiel poklad za 6 700 eur: Hrozí mu päť rokov basy!

Mladíka, ktorý zbieral historické predmety, obvinili Zobraziť galériu (7)
Mladíka, ktorý zbieral historické predmety, obvinili (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/TRNAVA - Mladíka, ktorý detektorom kovov vyhľadával historické predmety, obvinili z poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva. Archeologické predmety, ktoré 23-ročný muž z Bolerázu v Trnavskom okrese nazbieral, ocenili na viac ako 6 700 eur.

Prípad polícia začala prešetrovať začiatkom roka na podnet archeológa, ktorý videl muža pri železničnej trati v obci Šelpice, ako s detektorom kovov prehľadáva okolie. Po získaní dostatočných informácií vykonali domovú prehliadku a zaistili 1 029 mincí, niekoľko desiatok prsteňov, krížikov, 93 rôznych artefaktov, slovanskú hrivnu z 9. st., bojovú sekeru „bradaticu“ z 9. st., či rôzne poľnohospodárske a remeselnícke náradie z obdobia novoveku.

Mladíka, ktorý zbieral historické
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ako uviedla trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, podľa znaleckého skúmania archeologické nálezy pochádzajú z katastrálnych území obcí Boleráz, Šelpice a Bohdanovce nad Trnavou. V katastri obce Bohdanovce sú náleziská z doby bronzovej, neolitickej a početné germánske osídlenia z doby rímskej.

Mladíka, ktorý zbieral historické
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu je nálezom každá vec pamiatkovej hodnoty. Ak takúto vec niekto nájde mimo povoleného výskumu, nález treba ohlásiť krajskému pamiatkovému úradu priamo alebo prostredníctvom obce. Mladík archeologicky cenné predmety vyhľadával minimálne od roku 2012. Trestnú činnosť páchal aj napriek tomu, že bol rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu Bratislava uznaný vinným z priestupku podľa pamiatkového zákona. Teraz mu hrozí trest na jeden až päť rokov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu