Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Colníci spálili nosorožie kly za viac ako milión eur: Prepašovať ich k nám chceli Česi!

Colníci prezentovali svoju prácu Zobraziť galériu (6)
Colníci prezentovali svoju prácu (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Minulý týždeň prezentovali na Dni colníkov zamestnanci Finančnej správy svoju prácu. Okrem iného poukázali na celosvetový problém pytliactva a obchodovania s nosorožími rohmi. Tie neskôr symbolicky spálili v Zoologickej záhrade v Bojniciach. Spálením šiestich rohov sa organizácia ministerstva životného prostredia a Colný úrad Bratislava pridali k ďalším krajinám sveta, ktoré si takto pripomenuli Svetový deň nosorozčov.

Minulý týždeň sa v Bratislave prezentovali colníci svojou prácou. Okrem záchytov rôznych druhov tovarov, ukážkou činnosti jednotky služobných zákrokov, odhalil aj zadržané vzácne nosorožie kly.

"Celkom osem nosorožích rohov zaistil Colný úrad Bratislava pred dvomi rokmi, keď sa ich českí turisti snažili previezť cez Slovenskú republiku. Nakoľko ide o chránené živočíchy, ohrozené druhy, tak nie je možné s týmto tovarom obchodovať, preto boli zaistené," uviedla hovorkyňa bratislavských colníkov Katarína Tehlárová.

Colníci spálili nosorožie kly
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Colníci spálili nosorožie kly
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Doplnila, že cena jedného kilogramu nosorožieho rohu môže na čiernom trhu predstavovať až 60.000 amerických dolárov, hodnota všetkých zadržaných rohov predstavuje 1,35 milióna eur. "V mnohých východných krajinách ľudia veria, že prášok z nosorožieho rohu zvyšuje mužskú potenciu, je liekom na rakovinu a akné. No žiadne vedecké výskumy nepotvrdili účinok nosorožích rohov na ľudský organizmus," priblížila.

Colníci spálili nosorožie kly
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Colníci spálili nosorožie kly
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako poznamenal prezident Finančnej správy SR František Imrecze, colníci zo Slovenska sa s nelegálnym prevážaním častí ohrozených druhov zvierat stretávajú relatívne často. "Colníci zadržali aj slonie kly, máme zadržané celé zvieratá, časti zvierat. Toho je veľmi veľa, sú to naozaj rôzne druhy exemplárov, ktoré sú zadržané a väčšina z nich je vystavená v našom colníckom múzeu," spresnil. Imrecze zdôraznil, že pašovanie zvierat je organizovaný zločin, to znamená, že aj zadržané osoby boli len tzv. prevádzači, ktorí sa snažili nosorožie rohy dostať ďalej na územie Európskej únie. "Na pozadí sú organizované skupiny, ktoré sa tým zaoberajú. Čiže, je to zložitá vec z hľadiska odhaľovania celkového reťazca tejto kriminálnej činnosti," vysvetlil.

Colníci spálili nosorožie kly
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

ZOO v Bojniciach sa podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Vojtecha Ferencza zapojila do akcie, ktorá prebieha aj v Keni, Veľkej Británii, Francúzsku, Česku, Estónsku či Poľsku, aby demonštrovala, že nepodporuje nelegálne obchodovanie so živočíchmi. "Tým chceme dať najavo aj v Európe, že Slovenská republika nebude tolerovať čierny obchod so živočíchmi," podčiarkol. Podľa jeho ďalších slov rezort veľmi úzko spolupracuje s ministerstvom financií, respektíve colnou správou aj na ďalších podobných akciách, akou bolo zadržanie ôsmich rohov, z ktorých dva budú umiestnené do depozitu. "Vymieňame si informácie, len čo máme nejaké podozrenie alebo nejaké informácie, že by mohlo dôjsť k nelegálnej činnosti, tieto posúvame ďalej," podotkol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu