Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci prípad spoza mreží väzenia: Peter sedel 16 mesiacov nevinne!

Peter sedel vo väzení 16 mesiacov neprávom
Peter sedel vo väzení 16 mesiacov neprávom (Zdroj: foto: tv markíza)

BRATISLAVA - V leopoldovskej väznici si odpykal trest 16 mesiacov muž, ktorý nič neurobil. Petrovi jeho nevinu nikto neveril. Šokujúci prípad začal ešte v decembri 2010, keď chcel v bratislavskom podchode mladík vykradnúť novinový stánok. Policajti ho chytili priamo pri čine. Muž bez dokladov tvrdil, že sa volá Peter Végh a policajti mu uverili. Obvinili ho, obžalovali a súd ho napokon poslal do väzenia. Keď mal nastúpiť do výkonu trestu, policajti si prišli po muža uvedeného v spise - skutočného Petra Végha. Ako zistila televízia Markíza, páchateľom však bol jeho brat Martin.

Identitu skutočného páchateľa pritom mohli zistiť pomerne jednoducho - na základe odtlačkov prstov. Policajti totiž mali odtlačky zadržaného páchateľa, mohli ich teda porovnať s odtlačkami odsúdeného Petra. No neurobili tak. Z policajnej databázy získala televízia odtlačky zlodeja a keď Peter vyšiel z väzenia, zobrala ich aj jemu. Obe vzorky dali preskúmať odborníkovi v oblasti daktyloskopie. "Na základe porovnania papilárnych línií odtlačkov prstov osoby s odtlačkami porovnávacieho materiálu je možno konštatovať, že ide o dve rozdielne osoby," tvrdí znalec v oblasti daktyloskopie.

Porovnanie odtlačkov prstov poslali polícii, prokuratúre a súdu. Nakoniec sa podarilo získať aj priznanie skutočného páchateľa, a to Petrovho brata Martina. Všetko oľutoval a priznal sa k tomu, že v skutočnosti mal za mrežami sedieť on.

Synček bol viac ako rok bez otca

"Neviem, či si to viete predstaviť, keď ste tam nevinne....ja som prvé mesiace ani nevedel začo som tam," povedal Peter a dodal, že svojmu bratovi odpustil, no nikdy mu to nezabudne. Najviac mu je ľúto, že jeho syn vyrastal bez neho viac ako rok. "nikto mi nevráti ten čas naspäť, čo chlapec vyrastal bezo mňa...."

Nespravodlivo odsúdený muž cíti zlosť voči policajtom, prokurátorovi a sudcovi. Nikto ho nepočúval a nekonal, keď tvrdil, že je nevinný. Podľa Petra to bolo preto, lebo nie je právnik, ani bohatý človek a ako povedal, k takýmto ľuďom si to sudcovia či policajti jednoducho dovolia. "Ja som nepodstatný človek pre nich."

V januári 2013 na prípad televízia upozornila. Uviedla, ako sa dá zistiť, či nedošlo k justičnému omylu. Peter mal vtedy odsedených osem mesiacov a ďalších osem mal ešte pred sebou. Súd na otázku, prečo nenariadil porovnať odtlačky prstov, odpísal, že vyhodnocovanie dôkazov je len na úvahe súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu