Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Košičanka (†35) zomrela po pohryzení psom: Bol to jej domáci miláčik!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

KOŠICE – Máte doma štvornohého miláčika a stalo sa vám, že vás chtiac či nechtiac pohrýzol? Nepodceňujte to a v každom prípade vyhľadajte lekárske ošetrenie. Na následky uhryznutia vlastným psom totiž zomrela 35-ročná Košičanka. Dostala silnú infekciu, aj keď bola ona aj pes zdraví.

„Ťažko sa o tom hovorí... Čo viem, šla von so psom, ktorého údajne napadol druhý pes. Ona sa ich snažila od seba odtrhnúť. Jej pes ju v zápale boja pohrýzol do lýtka. Asi týždeň na to zomrela,“ opísal udalosť jeden z obyvateľov košického sídliska Dargovských hrdinov.  

Oba psy boli voľne pustené, pričom v blízkosti boli aj ich majitelia. Žena si po uhryznutí ranu sama vyčistila, no odbornú pomoc nevyhľadala. Svojho psa poznala, vedela, že je očkovaný, preto sa ničoho neobávala. Rana sa však nehojila, vyhľadala lekára, no bolo už neskoro.

Ako informuje denník Plus jeden deň, primár Kliniky úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Theodoz Molčányi potvrdil, že ženu hospitalizovali, ale až po ôsmich dňoch od napadnutia psom. "Mladá pacientka podcenila pohryznutie, ktoré bolo v oblasti dolnej končatiny. Na ošetrenie prišla týždeň po napadnutí psom, no odmietla ambulantné prijatie a šla domov. Vrátila sa až na druhý deň, teda ôsmy deň po pohryzení," povedal primár a dodal, že ženu prijali na oddelenie ráno, no bola už v kritickom stave.

"Infekcia mala taký rýchly a akútny priebeh, že jej podľahla napriek operácii zachraňujúcej život," dodal primár.

Pri uhryznutí treba navšíviť lekára

Odborník preto apeluje na všetkých, ktorých napadne pes, pričom im spôsobí hoci malú, ale otvorenú ranu, aby bezodkladne navštívili lekára. Aj drobné uhryznutie, ktorého adekvátne ošetrenie sa zanedbá, môže byť smrteľné. Pri tom je úplne jedno, či vás napadne vlastný alebo cudzí pes. Ranu treba hĺbkovo vyčistiť.

"K tomu nasadíme aj antibiotickú terapiu na prekrytie mikrobiálnej nákazy, ktorá je v mieste pohryzenia, aby sme zabránili jej rozšíreniu do celého tela a možnej celkovej sepse organizmu. Navyše je potrebné, aby bol veterinárne vyšetrený aj pes, pretože aj pes očkovaný proti besnote môže byť infikovaný vírusom besnoty," vysvetlil primár.

Okrem toho má pes v papuli, podobne ako človek v ústach, vždy infekciu, hovorí veterinár. Baktérie sa tam držia a nijako sa nedajú vyčistiť. Pes vonku hocičo olíže, zje, zoberie do papule alebo sa napije z mláky. Má lepšiu imunitu ako človek, preto sa s tým jeho telo dokáže vyrovnať.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu