Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Poľsku zadržali po 18 rokoch slovenského vraha: Prešovčan zabil vlastného otca!

Hľadaný 44-ročný Gustáv M. z Prešova
Hľadaný 44-ročný Gustáv M. z Prešova (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Vo Varšave sa podarilo polícii zadržať Slováka, ktorý je doma obvinený z otcovraždy, zadržali ho po viac ako 18 rokoch. Ide o 44-ročného Gustáva M. z Prešova, ktorého zadržali poľskí policajti po náhodnej kontrole, keď sa preukázal starým vodičským preukazom.

Informoval o tom dnes na tlačovej besede riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Dušan Sabol.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície na základe zabezpečených skutočností zistených v Poľsku vydal 28. augusta tohto roku uznesenie o pokračovaní trestného stíhania na Gustáva M., ktoré bolo medzičasom prerušené a na obvineného bol vydaný európsky zatykací rozkaz. Na základe neho ho poľská polícia 4. septembra zadržala, následne bol obvinený a skončil vo väzbe. Kým sa dostane na stíhanie na Slovensku, musí ešte prejsť vydávacou väzbou. Ak mu súd dokáže vinu, hrozí obvinenému trest odňatia slobody na 10 - 15 rokov. Sabol uviedol, že paradoxne, ak by bol odsúdený hneď po vykonaní skutku, bol by už dnes pravdepodobne na slobode. 

Krajský policajný riaditeľ spresnil, že od spáchania činu uplynulo 18 rokov, tri mesiace a štrnásť dní. Vražda sa stala 1. mája 1996 okolo obeda v kuchyni rodinného domu na Janáčkovej ulici. Medzi mužmi sa strhla hádka, v ktorej otec vytýkal synovi záhaľčivý spôsob života, alkoholizmus a vyzval ho, aby opustil ich dom. Otec udrel syna do tváre, ten zobral nôž a pichol otca priamo do srdca. Otec krátko po prevoze do nemocnice zomrel. Kým prišla polícia na miesto činu, syn ušiel a skrýval sa na neznámom mieste. V tom čase mal útočník 25 a jeho otec 53 rokov. Vyšetrovateľ Gustáva M. obvinil z trestného činu vraždy a vydali na neho celoštátne pátranie a neskôr aj medzinárodné pátranie. 

Páchateľ bol celých 18 rokov na úteku. Skrýval sa na viacerých miestach v Poľsku, ale predovšetkým vo Varšave. Živil sa ako stavebný alebo iný pomocný robotník, býval v podnájmoch a nemal rodinu. 
Sabol uviedol, že tým, že sa skrýval v zahraničí, premlčacia doba by sa na neho nemala vzťahovať. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu