Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Otrávenú polievku zjedla celá rodina z Banskej Bystrice: O život bojuje 15-ročné dievča!

V nemocnici skončila sedemčlenná rodina
V nemocnici skončila sedemčlenná rodina (Zdroj: foto: tv markíza)

BANSKÁ BYSTRICA - Hubárska sezóna je v plnom prúde. Mnohí sa pýšia prekrásnymi úlovkami. Zarážajúce je, že niektorí neskúsení hubári siahnu v lese po nepoznaných druhoch húb a po tom prídu častokrát nepríjemnosti, dokonca až tragédia. V nemocnici bojuje o život 15-ročná dievčina. Sedemčlenná rodina sa otrávila z polievky, ktorá bola uvarená z extrémne nebezpečnej muchotrávky zelenej. Na nešťastie, hospitalizovaní sú aj ostatní členovia rodiny.

Početná rodina večerala hubovú polievku. Pár hodín na to museli všetkých členov hospitalizovať. Testy preukázali, že rodina zjedla otrávenú polievku z nebezpečnej muchotrávky zelenej. V banskobystrickej nemocnici skončilo päť detí, otrava sa najskôr prejavila u troch. Hospitalizovali aj ich rodičov.

Dve dievčatá (5,9) sa z najhoršieho dostali. Dvaja chlapci majú stredný stupeň otravy, no najhoršie je na tom 15-ročná dievčina. U nej sa naplno prejavila otrava. Podľa odborníkov sa príznaky dostavia až po zasiahnutí dôležitých telesných orgánov. „Pacienti končia až v bezvedomí v následku zlyhania pečene,“ hovorí lekár pre TV Markíza.

Príznaky otravy muchotrávkou zelenou sa prejavia neskôr ako pri iných hubách. Ide o zvracania a hnačky, pričom otravy sa často končia smrťou.

Muchotrávka zelená má typické znaky, ktoré by ste mali poznať, keď sa rozhodnete ísť do lesa na huby. Od iných druhov sa odlišuje tým, že má biele lupene, biely prsteň na hlúbiku a hľuzovito zhrubnutú spodnú časť hlúbika s odstávajúcimi okrajmi pošvy, ktoré sa nazývajú kalich smrti. Zaujímavé je, že ani po niekoľkohodinovom varení huba nestráca jed.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu