Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obžalovaný z vraždy sa bráni tým, že chcel dôchodcu len omráčiť

Ľuboš Ferus obvinený v kauze vraždy Miroslava Sýkoru
Ľuboš Ferus obvinený v kauze vraždy Miroslava Sýkoru (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Jeden zo štvorice obžalovaných z vraždy 75-ročného Alfréda Šimeka v Kútoch sa dnes na súde bránil tým, že starého pána železnou tyčou nechcel zabiť, ale len omráčiť. Na hlavu dôchodcu dopadlo podľa znalca sedem úderov tyčou, dva z nich charakterizoval ako smrteľné.

Okresný súd v Trnave sa prípadom z januára 2010 zaoberá opakovane po tom, ako Najvyšší súd SR zrušil pôvodný rozsudok. Dôvodom bolo procesné pochybenie Okresného súdu v Trnave, ktorý rozhodol o väzbe dvoch zo štvorice obvinených v inom zložení senátu, ako bol senát, ktorý potom viedol hlavné pojednávanie. Súd pôvodne odsúdil štyroch mužov na dlhoročné tresty odňatia slobody.

Podľa znalca možnosť záchrany života napadnutého dôchodcu bola len hypotetická, aj to len v prípade okamžitého transportu do nemocnice s poskytnutím bezodkladnej zdravotníckej starostlivosti. Útočníci však dobitého muža nechali bez pomoci v jeho dvore. V prípade dvojice útočníkov, ktorí vnikli do domu, znalkyňa z oblasti psychiatrie nezistila závažné duševné ochorenie, obaja sa však priznali k užívaniu drog. 

Mário D. a Tomáš P. zamaskovaní a ozbrojení pištoľou vnikli začiatkom roku 2010 do domu svojej obete, kde chceli pôvodne kradnúť. Jeden domáceho pána napadol približne polmetrovou kovovou tyčou, keď dôchodca spadol na zem, zviazali mu ruky aj nohy a nechali ho bez pomoci. Z domu si odniesli približne 1 500 eur a viac ako tisíc českých korún.

Obaja sa k spáchaniu skutku priznali, na záver pôvodného pojednávania ho aj oľutovali. Dôchodca skončil po útoku dvojice s ťažkým poranením mozgu, na následky zranení vo dvore zomrel. Ďalší dvaja obžalovaní Miroslav P. a Martin Š. podľa obžaloby páchateľov na čin nahovorili, svoju vinu však od začiatku popierali. Súd dnes po vypočutí znalcov a prítomných svedkov pojednávanie odročil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu