Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Za vraždu otčima dostal doživotie: Sťažoval sa kvôli svojim ľudským právam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Róbert Čačko, ktorý bol podľa zásady trikrát a dosť odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia, nepochodil na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Čačko, ktorý bol naposledy odsúdený za vraždu otčima, sa na ESĽP sťažoval, že jeho potrestaním bol porušený článok o zákaze mučenia Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Tiež namietal, že nemal k dispozícii účinný prostriedok nápravy. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Čačko bol odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia v júli 2007. Stalo sa to na Krajskom súde v Košiciach, kde ho odsúdili za vraždu otčima z roku 2005. Vtedy bol v skúšobnej dobe podmienečného prepustenia z výkonu trestu, ktorý si odpykával za inú vraždu a spolupáchateľstvo pri krádeži. Útoku predchádzalo popíjanie alkoholu a hádka s nevlastným otcom, ktorého nakoniec 14-krát bodol kuchynským nožom. Róbert Čačko bol predtým odsúdený aj za znásilnenie. 

ESĽP vyhlásil rozsudok dnes. Donevová informovala, že európsky súd sa stotožnil s argumentáciou vlády, keď v rozsudku konštatoval, že v kontexte okolností celého prípadu nedošlo k porušeniu práv Čačka.

"V tejto súvislosti európsky súd vzal do úvahy, že počnúc od 1. januára 2010, teda v relatívne krátkom čase po odsúdení sťažovateľa a po podaní jeho sťažnosti, sa zmenila jeho situácia v tom, že s účinnosťou od tohto dňa došlo na Slovensku k novelizácii relevantných ustanovení Trestného zákona zákonom č. 576/2009 Z. z., ktorý zakotvil možnosť podmienečného prepustenia z uloženého doživotného trestu odňatia slobody po odpykaní 25 rokov trestu, pričom táto právna úprava sa vzťahuje aj na prípad sťažovateľa," uviedla hovorkyňa. ESĽP teda podľa nej dospel k záveru, že slovenské právo poskytuje Čačkovi možnosť súdneho preskúmania uloženého trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu