Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Potrestali bývalú colníčku: Takto bude pykať za prijatie úplatku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom prijímania úplatku priznala dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalá colníčka zo železničného hraničného priechodu v Čiernej nad Tisou 40-ročná Agnesa Lipánová.

Súd jej za to uložil zmiernený podmienečný trest odňatia slobody vo výmere dva roky a peňažný trest dvesto eur. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor i obžalovaná sa odvolania vzdali. Lipánová patrí do skupiny colníkov, ktorých polícia odhalila pri akcii proti korupcii na hraničnom železničnom priechode v Čiernej nad Tisou koncom roka 2008.

Spolu s Lipánovou podal prokurátor obžalobu aj na jej troch kolegov. Tí sa však odmietli k žalovaným skutkom priznať, prípadne uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste, preto senát vec Lipánovej vyčlenil na samostatné konanie a pre trojicu jej kolegov vytýčil hlavné pojednávanie na september.

Colníci brali úplatky za to, že bez komplikácií prepustili cez hranice pašovaný textilný a iný tovar, presahujúci rámec osobnej spotreby cestujúcich.

Ako úplatok slúžili peniaze, ale i časť pašovaných falzifikátov značkových odevov a obuvi. Pašované cigarety, ktoré podľa predpisov mali zaistiť, si colníci rozdelili medzi sebou. Rovnako skončil aj zabavený alkohol. Obvinení colníci boli prepustení zo služobného pomeru pre obzvlášť hrubý spôsob porušenia základných povinností.

Pri akcii proti korupcii zistila polícia aj dve Ukrajinky. Tie priznali podplácanie colníkov a za prečin podplácania verejného činiteľa zaplatili peňažné tresty 160 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu