Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Proces s autičkárskym gangom odročili: Neprišli svedkovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Pre neprítomnosť ani jedného zo štyroch predvolaných svedkov nemohol dnes senát Okresného súdu Bratislava I pokračovať v procese v kauze autičkárskeho gangu Martina R.

Súd hlavné pojednávanie odročil na 2. septembra. Naposledy sa malo v tejto veci pojednávať koncom apríla, vtedy však pre práceneschopnosť jedného z advokátov obžalovaných súd musel pojednávanie tiež odročiť. Predtým na hlavnom pojednávaní koncom februára vypovedal svedok, ktorého eskortovali z väzby.

"Nespomínam si, že by som bol v tejto veci niekedy vypočúvaný," povedal vtedy svedok, na ktorého matku boli zaregistrované niektoré z áut zo zahraničia, tzv. dvojičky. Jeden z obžalovaných ho požiadal, či nepozná niekoho z okresu Senec, na koho by mohli byť prihlásené autá z cudziny. Tie mali byť potom prehlásené do Bratislavy.

Svedok oslovil preto svoju matku, či by to bola ochotná urobiť a ona s tým súhlasila. Jednému z obžalovaných poskytol matkin preukaz totožnosti, ktorá mala vtedy 63 rokov. Na ňu zaregistrovali luxusné vozidlo BMW X6 aj mercedes.

"Neskoršie moja matka podpisovala kúpno-predajnú zmluvu na mercedes," povedal ďalej svedok. Vo svojej pôvodnej výpovedi pred políciou však uviedol, že "vedel o tom, že skupina vytvára dvojičky áut". Svedok dostal zároveň ponuku na predaj auta značky Porsche, ktoré patrilo obžalovanému Martinovi R.

Hlavný obžalovaný Martin R. je od novembra minulého roka na slobode, keď ho z vyšetrovacej väzby prepustil Krajský súd v Bratislave. Skupina Martina R., bývalého priateľa známej slovenskej herečky Karin H., a ďalších šiestich obžalovaných podľa obžaloby prokuratúry údajne vytvárala tzv. dvojičky áut. Automobily vyhľadávala v krajinách Európskej únie, potom na nich menila identifikačné údaje a predávala ich ďalej. Pritom o tom nevedeli ani kupujúci, ani skutoční majitelia áut. Skutky mali spáchať v rokoch 2006 až 2010.

Podľa obžaloby mal ísť zisk najmä Martinovi R., ktorý používal peniaze aj na ďalšiu trestnú činnosť, napríklad na lízingové podvody. Obžalovaných vinia aj z násilnej trestnej činnosti.

Bývalú priateľku Martina R., herečku Karin H., a ďalších 13 ľudí zase na začiatku apríla minulého roka obvinili z poisťovacích podvodov. Podľa vtedajšieho vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara išlo o dokumentovanie fiktívnych dopravných nehôd. Medzi obvinenými sú aj štyria policajti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu