Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudia nahlásili tento rok 42 trestných činov šmejdov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČT, paulfoster.us)

BRATISLAVA – Boj proti nekalým obchodným praktikám najmä na dôchodcoch pokračuje, hlási ministerstvo vnútra. V zápase s tzv. šmejdami nahlásili v roku 2013 ľudia 110 trestných činov podvodov na senioroch s celkovou škodou 404-tisíc eur.

„Za prvé štyri mesiace roku 2014 už 42 trestných činov so sumou škody 308-tisíc eur,“ uvádza Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Ministerstvo vnútra a rezort spravodlivosti pokračujú v kampani proti šmejdom, ktorú začali minulý rok. Ide o sériu prednášok najmä pre seniorov, ktorí sú najzraniteľnejší pri podvodných praktikách podomových predajcov, pri poskytovaní pôžičiek nebankových organizácií a následných exekúciách konaných práve na senioroch, ktorí naleteli, pretože nemali dostatok informácií. Stretnutia s občanmi sa konali už takmer vo všetkých krajoch Slovenska.

„Ministerstvo vnútra s nimi pokračuje aj toto leto, plánujeme navštíviť ešte Trenčiansky a Žilinský kraj,“ hovorí Michaela Paulenová z tlačového odboru.

Parlament prijal na jeseň novelu na boj proti praktikám šmejdov. Spotrebitelia môžu po novom tovar po odstúpení od zmluvy vrátiť predávajúcemu až po tom, ako predávajúci vráti spotrebiteľovi zaplatenú cenu alebo preddavok za tovar alebo službu. Novela zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji zároveň zavádza aj sankcie za používanie nekalých obchodných praktík.

Ak predávajúci bude napriek uloženému zákazu používať nekalé obchodné praktiky, bude sa to po novom posudzovať ako osobitne závažné porušenie povinností, za ktoré hrozí zrušenie živnostenského oprávnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu