Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kukučovej nádej a bitka o telo zavraždeného Brita: Španieli uplatnili salámovú metódu!

Slovenku podozrievajú z vraždy britského milionára Zobraziť galériu (3)
Slovenku podozrievajú z vraždy britského milionára (Zdroj: FB)

BRISTOL - Už takmer tri týždne uplynuli od záhadnej vraždy britského milionára Andrewa Busha (†48) v jeho španielskej vile na pobreží Costa Del Sol a pozostalá rodina dodnes nemohla vystrojiť pohreb. Španielske úrady totiž aj po tak dlhom čase odmietajú vydať jeho telo do rodnej Británie. Načas si Španieli dávajú aj s doručením originálu európskeho zatykača na Máriu Kukučovú, ktorý naše úrady potrebujú, aby mohli ďalej konať. Vďaka ich ľahostajnosti sa tak môže už čoskoro dostať na slobodu.

Bushova jediná dcéra Ellie a sestra Rachel už takmer tri týždne zvádzajú ťažký boj so španielskymi úradmi, ktoré im aj po tak dlhom čase stále odmietajú vydať telo zavraždeného otca a brata. Britskému milionárovi by chceli vystrojiť dôstojnú poslednú rozlúčku a o jeho telo sa rozhodli zabojovať aj internetovou petíciou, informuje Western Daily Press.

Tá sa na webe objavila len pred dvoma dňami a dodnes ju podpísalo vyše 1400 známych i anonymných žiadateľov. Jej autorkou je Bushova blízka priateľka Soeli Ohagan z Bristolu, ktorá ho opísala ako "človeka, ktorý sa stal inšpiráciou pre veľa ľudí v Britstole." Bol podľa nej ochotný pomôcť každému, kto to potreboval.  "Prosím, pomôžte nám dosiahnuť schválenie na prevoz jeho tela a duše späť do Bristolu, kam patrí. R.I.P. Andy, milujeme ťa a chýbaš nám," píše vo výzve, ktorou chce presvedčiť španielske úrady, aby Bushovo telo vydali.

Kukučovej nádej a bitka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: change.org)

Sam Mason, exmanželka zavraždeného a matka ich spoločnej dcéry Ellie, sa snaží petíciu podporiť aj prostredníctvom sociálnych sietí. "Prosím, nájdite si pár minút a podpíšte túto petíciu. Je nevyhnutné previezť jeho telo domov, aby mohol mať dôstojný pohreb v rodnom meste. Veľká vďaka, Sam," napísala na svojom facebookovom profile a pripojila odkaz na online petíciu.

Môže sa dostať na slobodu

Mária Kukučová z Novej Bošáce, ktorú španielska polícia v prípade vraždy klenotníka označila za podozrivú, už tretí týždeň sedí v predbežnej väzbe v Ilave a lehota, počas ktorej ju tam môžu zákonne držať, sa kráti. Španielske úrady ešte stále na Slovensko neposlali originál európskeho zatykača a pokiaľ 40-dňová lehota uplynie a slovenské úrady nebudú mať k dispozícii všetky potrebné materiály, Máriu budú musieť prepustiť.

Maria Kukucova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

V momente, keď slovenské orgány dostanú do rúk originál európskeho zatykača, predbežná väzba sa zmení na vydávaciu a bude sa rozhodovať o tom, či budú Máriu súdiť doma, alebo v Španielsku. Podozrivú by pochopiteľne viac potešila prvá možnosť, kvôli ktorej sa aj na polícii prihlásila. "Do rúk slovenskej polície som sa vydala v domnienke, že mi moja krajina poskytne ochranu a bez dostatočných dôkazov ma Španielsku nevydá, lebo celé to prebehlo inak, ako bolo doposiaľ medializované," citoval slová Márie po jej zadržaní advokát Matúš Gémeš.

Podľa právnikov je však pravdepodobnejšie, že Slovenku vydajú na stíhanie do Španielska. Tam jej v prípade dokázania viny hrozí 10 až 25 rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu