Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šok v prípade prepustenia obžalovaného z dvoch vrážd: Našli ďalšiu mŕtvolu, má ju na svedomí?!

Štefan Szabó a Iveta Částová
Štefan Szabó a Iveta Částová (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Ohavný pohľad sa naskytol polícii, keď sa v nedeľu našlo mŕtve ženské telo v značnom štádiu rozkladu. Kriminalisti už vedú trestné stíhanie pre zločin zabitia a po totožnosti zabitej intenzívne pátrajú. Podľa medializovaných informácií má ísť o nezvestnú Ivetu Částovú, ktorá bola účtovníčkou na doživotie odsúdeného Štefana Szabóa. Rozsudok nad ním vyniesol Špecializovaný trestný súd v Pezinku, Szabó mal brutálne zavraždiť dvoch mužov. V stredu však Najvyšší súd SR rozsudok zrušil, muž je na slobode.

"V tejto súvislosti vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave IV vedie trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia, vo vyšetrovaní sa naďalej pokračuje. Z predbežnej správy so súdnej pitvy sa príčina smrti nezistila. Čo sa týka identifikácie, v súčasnosti prebieha stotožňovanie s nezvestnými osobami, po totožnosti  pátrame. Policajti na prípade veľmi intenzívne pracujú. Vzhľadom na prvotné štádium konania charakter jednotlivých úkonov konkretizovať nebudeme," uviedla hovorkyňa bratislavských policajtov  Tatiana Kurucová.

Podľa medializovaných informácií je však jednou z vyšetrovacích verzií, že ide o telo Ivety Částovej - zamestnankyne Štefana Szabóa, ktorého v októbri minulého roku odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na doživotný trest odňatia slobody. V stredu ho však senát Najvyššieho súdu SR pre procesné pochybenia pustil na slobodu.  

Obžalovaný z dvojnásobnej vraždy, pribudne tretia?

Štefan Szabó sedel za mrežami od leta 2012. Polícia ho zatkla iba niekoľko hodín po tragickej smrti Tibora Kovácsa, ktorého mal podľa obžaloby zastreliť. O dva týždne úrady objavili na Szabóovej chate telo Andreja Wolfa, ktoré bolo uložené na polici, zabalené v igelitovom vreci. Aj jeho mal podľa vyšetrovateľa zastreliť Szabó. Zarážajúce je, že iba niekoľko týždňov pred zatknutím Szabóa zmizla jeho účtovníčka.


Polícia vtedy našla jej krv v aute obžalovaného a v súčasnosti podľa medializovaných informácií pracuje s verziou, že nájdené telo mŕtvej ženy v Bratislave z minulého týždňa patrí nezvestnej Ivete Částovej. Bola účtovníčkou obžalovaného Szabóa a údajne mu požičala veľkú sumu peňazí. Oficiálne výsledky pitvy a porovnanie DNA ešte nie sú hotové.

Súdny proces s údajným vrahom

Na doživotný trest odňatia slobody odsúdil pezinský súd v polovici októbra 2013 Szabóa za dvojnásobnú úkladnú vraždu jeho veriteľov. Verdikt nebol právoplatný, keďže obžalovaný sa voči nemu po vynesení okamžite dovolal. V kauze sa minulý rok pojednávalo dovedna deväť dní.

Proces s obžalovaným sa začal 26. augusta 2013. Súd vypočul desať svedkov a 16 znalcov. Okrem obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy je Szabó obžalovaný aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania. Podľa prvého bodu obžaloby mal v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou, s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa, vystreliť na Tibora Kovácsa a zabiť ho. Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa mal vylákať Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy 2,6 milióna slovenských korún do obce Lesné Kračany a usmrtiť ho dvoma výstrelmi do hlavy.

Keďže Najvyšší súd SR rozsudok Špecializovaného trestného súdu zrušil, ten sa bude kauzou nanovo zaoberať 13. mája.

V prípade prepustenia Štefana Szabóa neprávoplatne odsúdeného z dvojnásobnej vraždy podá predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin podnet na mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie. Podľa Harabina je potrebné, aby sa päťčlenný dovolací senát najvyššieho súdu problémom zaoberal a zjednal nápravu. Prepustenie Szabóa preverí aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. Vyjadruje vážne znepokojenie nad tým, že bol z väzby prepustený človek obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu