Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Za brutálnu vraždu strážnika v Stupave padli nižšie tresty

Tibor Póka
Tibor Póka

BRATISLAVA – Zníženia trestu z doživotia na 25 rokov v najprísnejšom väzení sa dnes dočkal Tibor Póka , ktorému dnes tretí raz vymeral trest senát Okresného súdu Bratislava 1 za vraždu strážnika stupavskej firmy z roku 2007.

V predchádzajúcich dvoch zrušených rozsudkoch to bolo vždy doživotie. Trest mu znížili preto, že znalkyňa v posudku na súde pripustila určitú malú možnosť resocializácie tohto muža. Spoluobžalovaný Peter Grocký dnes dostal o rok menší trest ako v zrušenom rozsudku z 22. júna 2010 - teraz je to 23 rokov väzenia.

Milan Salčík má pobudnúť za mrežami 21 rokov tak, ako mu vymerali trest aj minule. Trest by si aj táto dvojica mala odpykať vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní sa proti nemu hneď odvolali. Matke obete prekáža, že dvaja z obžalovaných sú stále na slobode, vo väzbe je len Peter Grocký „Viete, čo to je, keď stretnem vraha vlastného syna,“ povedala po vynesení rozsudku.

Polícia prípad objasnila 36 hodín po spáchaní skutku. Tibor Póka, Peter Grocký a Milan Salčík si podľa vyšetrovateľov a neskôr aj obžaloby o druhej nadránom v nedeľu 11. marca 2007 v aute zaparkovanom v blízkosti stupavskej firmy vyhliadli vhodný moment útoku na 55-ročného pracovníka bezpečnostnej služby počas jeho obchôdzky areálu. Prestrihli oplotenie a kovovými nástrojmi na strážnika brutálne zaútočili. Spôsobili mu rozsiahle zranenia, vrátane ťažkého poranenia hlavy, čo zapríčinilo smrť. Z firmy potom ukradli viacero vecí a tiež príručný trezor. 

Telo našiel pracovník, ktorý mal obeť vystriedať v službe, ihneď to ohlásil polícii a tá začala intenzívne pátranie. Policajti urobili dvanásť obhliadok miesta činu, bola nasadená letka ministerstva vnútra i policajné psy. Aj vďaka pomoci miestnych občanov polícia postupne našla 90 percent ukradnutých vecí, vrátane predmetov použitých pri vražde strážnika, ktoré boli ukryté v okolí a v neďalekom rybníku. Na pojednávaní premietli aj videozáznam brutálneho útoku. Obžalovaní sa bránili, že nešli vraždiť, ale kradnúť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu