Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nové konanie potvrdilo: Za vraždu matky 25 rokov väzenia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Úhrnný trest odňatia slobody 25 rokov za vraždu matky a ďalšie skutky vymeral dnes v obnovenom hlavnom pojednávaní senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre odsúdeného 31-ročného Michala T. z Cinobane.

Verdikt nie je právoplatný, pretože hoci prokurátor sa odvolania vzdal, odsúdený túto možnosť využil. Michal T. dostal rovnaký trest ako predtým, pretože súd na obnovenom konaní nezistil dôvody, ktoré by zníženie trestu umožnili. Podľa predsedu senátu obnova konania neznamená automaticky zníženie pôvodne uloženého trestu.

Nové konanie sa uskutočnilo v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej tzv. asperačnej zásady. Predseda senátu uviedol, že nové konanie sa zaoberalo iba výškou trestu v sadzbe od 20 do 25 rokov. Michala T. odsúdili za vraždu matky, napadnutie otca a brata a nedovolené držanie streliva.

Tragická udalosť sa stala 9. mája 2010 večer v rodinnom dome v Cinobani. Michal po predchádzajúcom konflikte s členom rodiny zaútočil na svoju 51-ročnú matku Máriu kuchynským nožom. Do hrudníka jej zasadil tri prudké údery, pričom čepeľ noža zasiahla aortu i pľúca. Matka utrpela šok z krvácania do hrudnej dutiny a zomrela.

Ráno po vražde sa dostal Michal do sporu s otcom Karolom i bratom Róbertom. Obaja mu vyčítali, že zabil matku, na čo Michal reagoval agresívne. Otca dokonca pohrýzol na ruke, predlaktí a na lakti. Tragédia bola vyvrcholením viacročných konfliktov medzi Michalom a jeho najbližšími príbuznými. Michal po čine neušiel, nepokúsil sa zlikvidovať stopy a sediac pri nebohej čakal na políciu.

Michal bol najmladší z troch synov. V puberte bol agresívny a na otca zaútočil a zranil ho nožom už ako 14-ročný. Neskôr ho zranil na tvári tzv. hlavičkou. Podľa znalkyne z odboru psychológie prvú výchovnú chybu urobili rodičia už vtedy, keď polícii neoznámili útok nožom na otca. Neskôr mu poskytli falošné alibi na čas, keď ako 17-ročný udrel päsťou do tváre iného mladíka. Nechceli cez políciu riešiť ani iné konflikty, ktoré vyvolával Michal. V škole mal znížené známky zo správania, v učilišti napadol učiteľku i majstra. Ako rizikovú osobnosť Michala nevzali ani na základnú vojenskú službu.

Znalci psychiatri ho označili za bezcitného psychopata, nekritického voči sebe. V čase činu však bol pri zmysloch a chápal nebezpečnosť svojho konania. Michal tvrdil, že znalci jeho výpovede nebrali vážne a vytrhli jeho výroky z kontextu. Preto žiadal nový znalecký posudok, ale súdy mu nevyhoveli. Podľa znalcov motív útoku na matku vie iba Michal.

Michal sa vyučil za kuchára-čašníka, ale pracoval v mäsokombinátoch v Čechách a v Írsku. V rokoch 2005 a 2008 mal dve vážne havárie na motocykli, ale neutrpel pritom zranenie hlavy ani otras mozgu. Od nehody v roku 2008 nikde nepracoval. Peniaze získaval vydieraním rodičov. Pritom požadoval značkové oblečenie a kozmetiku. Istý čas užíval aj marihuanu a pervitín, pričom peniaze tiež vyhrážkami a vydieraním získaval od rodičov. Doteraz bol päťkrát súdne trestaný.

Na novom pojednávaní Michal oľutoval svoje konanie. Jeho otec povedal, že ho navštevuje vo väzení, píšu si a podľa neho syn ľutuje, čo sa stalo. Michalov brat sa k veci nevyjadril. Obhajca Tomáš Rosina navrhoval uložiť trest pri spodnej hranici zákonnej sadzby, pretože aj miernejší trest splní výchovný cieľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu