Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krásna Mária chce očistiť svoje meno: Keď som odchádzala zo Španielska, Andrew ešte žil!

Mária Kukučová so svojím expriateľom Zobraziť galériu (3)
Mária Kukučová so svojím expriateľom (Zdroj: Foto: AT)

TRENČÍN - Verejnosťou najsledovanejšia Slovenka ostatných dní Mária Kukučová je od včera v ilavskej väznici. Poslal ju tam trenčiansky súd po zdĺhavom, viac ako dvojhodinovom procese. Ženu obvinila španielska polícia zo zločinu vraždy, za čo jej za mrežami po dokázaní viny hrozí až 25 rokov. Podľa polície zastrelila svojho expriateľa britského milionára Andrewa Busha. Čo sa vlastne v osudný deň stalo, nie je doteraz jednoznačne jasné. Mária na včerajšom súde priznala, že sa na Slovensko vrátila z obavy o svoj život.

Sudca Krajského súdu v Trenčíne včera rozhodol o vzatí zadržanej Márie Kukučovej do predbežnej väzby. Proti tomuto rozhodnutiu bola podaná sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Včerajšie rozhodovanie na trenčianskom súde trvalo dve hodiny z dôvodu vyhotovenie uznesenia.  „Počas výsluchu zadržaná uviedla, že keď odchádzala zo Španielska nevedela o tom, že poškodený je mŕtvy. Túto skutočnosť sa dozvedela až mimo územia Španielska. Pred sudcom uviedla, že opustiť Španielsko sa rozhodla z obavy o svoj život a zdravie,“ povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Maria Kukucova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Maria Kukucova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Slovenka je v Španielsku obvinená z vraždy svojho expriateľa britského milionára Andrewa Busha. Po dokázaní viny jej hrozí trest odňatia slobody na desať až dvadsaťpäť rokov. Verejnosť azda najviac zaujíma otázka, či Mária strieľala: „Touto skutočnosťou sa súd nezaoberal, pretože slovenské súdy vo vydávacom konaní neskúmajú otázku viny alebo neviny,“ uviedol po včerajšom pojednávaní Tarabus.

Súd rozhodol  iba o návrhu prokurátora na vzatie zadržanej ženy do predbežnej väzby. „Účelom predbežnej väzby je zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky kým štát, ktorý má záujem o jej vydanie, nepredloží žiadosť o jej vydanie,“ vysvetlil hovorca trenčianskeho súdu.

Podľa sudca existuje obava, že pokiaľ by bola Mária ponechaná na slobode, tak by mohlo dôjsť k zmareniu vydávacieho konania. „Ide o to, aby bola zabezpečená prítomnosť osoby pre účely vydávacieho konania,“ informoval Tarabus. Otázkou prípustnosti Máriinho vydania na trestné stíhanie do cudziny sa sudca na včerajšom pojednávaní nezaoberal.

Mária teda sedí od včera v predbežnej väzbe v Ilave. Tá nesmie trvať viac ako 40 dní odo dňa zadržania. „Súd bude teraz čakať na návrh prokurátora na vzatie osoby do vydávacej väzby. Tento návrh môže byť podaný vtedy, keď bude doručený originál zatýkacieho rozkazu, a teda žiadosť španielskych úradov o vydanie tejto osoby na trestné stíhanie do cudziny,“ povedal hovorca trenčianskeho súdu a dodal, že príslušné na prijatie tejto žiadosti je Ministerstvo spravodlivosti SR.

 

Video zo včerajšieho Krajského súdu v Trenčíne po tom, čo sudca rozhodol o umiestnení zadržanej Márie do predbežnej väzby

Mária Kukučová súd TN

Podľa svedectva súčasnej priateľky zavraždeného Brita Andrewa Busha mala Mária po hádke vo vile utiecť v ukradnutom aute z miesta činu. Krátko predtým počula tri výstrely. Po tom, čo sa Mária prihlásila dobrovoľne na slovenskej polícii, sa objavila informácia, že konala v sebaobrane. Údajne sa mohla brániť agresii bývalého milenca z dôvodu, že bola tehotná a žiadala od neho platenie alimentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu