Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na podmienku prepustili odsúdeného za zabitie na Donovaloch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes podmienečne prepustil z výkonu trestu odňatia slobody 29-ročného Bratislavčana Drahoša Brezulu. Bratislavčan 1. februára 2009 po tretej hodine ráno na Donovaloch po predchádzajúcej hádke usmrtil 29-ročného ochrankára Petra Bobora z Banskej Bystrice.

Tragický incident sa stal pred vchodom do reštaurácie Stodola. Útočník Banskobystričana pichol dvakrát nožom s čepeľou dlhou vyše deväť centimetrov. Zasiahol ľavé stehno a hrudník, pričom druhá bodná rana bola smrteľná, pretože nôž zasiahol srdce. Obeť podľahla na mieste útoku. Drahoš tvrdí, že sa iba bránil presile. Nožom ľahšie zranil i Boborovho kamaráta.

Prokurátor pôvodne žaloval tragický incident ako vraždu Bobora a pokus vraždy voči dvom osobám, ktoré Brezulu po čine prenasledovali. Prvostupňový súd v októbri 2009 uznal Brezulu za vinného a uložil mu 15 rokov nepodmienečne. Po odvolaní prokurátora i obžalovaného vrátil krajský súd prípad na doplnenie dokazovania.

V septembri 2010 Okresný súd v Banskej Bystrici za zločin zabitia a nebezpečné vyhrážanie odsúdil Brezulu na jedenásť rokov straty slobody. Aj voči tomuto verdiktu sa odvolali prokurátor i obžalovaný. Prokurátor žiadal uznať vinu za vraždu a pokus vraždy, ale odvolací senát mu nevyhovel. Zároveň rozhodol, že doteraz netrestaný Brezula je vinný zo zločinu zabitia ochrankára Bobora.

Vinu uznal i za prečin nebezpečného vyhrážania, ktorý Brezula spáchal voči dvom mužom, prenasledujúcim ho po smrtiacom útoku na Bobora. Predseda odvolacieho senátu poukázal na to, že lesník sa pri útoku Bobora a ďalšieho človeka bránil, ale použitím noža prekročil hranicu nutnej obrany.

Úmysel Bobora vraždiť sa ani podľa krajského súdu nepreukázal. Rovnako nemohli súdy uznať vinu ani za pokus vraždy voči dvom prenasledovateľom, po ktorých Brezula strieľal z legálne držanej malokalibrovej pištole. Súd sa stotožnil s tvrdením obhajoby, že Brezula ako dobrý strelec ich chcel iba postrašiť.

Na miesto činu sa vracal s obavami, že Boborovi kamaráti by mohli ublížiť jeho telesne postihnutému kamarátovi a nie aby sa pomstil tým, ktorí ho napadli. Po zvážení poľahčujúcich i priťažujúcich okolností odvolací senát uložil Brezulovi trest odňatia slobody desať rokov a štyri mesiace v najľahšom väzení.

Pri obnove konania vo veci, súvisiacej s nálezom Ústavného súdu SR o nesprávnej aplikácii sprísňujúcej, tzv. asperačnej zásady, Brezulovi vo februári minulého roku znížili trest na sedem rokov a tri mesiace. Pretože si z trestu odpykal dve tretiny, súd vyhovel jeho žiadosti o podmienečné prepustenie.

Prokurátor s tým súhlasil, pretože Brezula mal dobré hodnotenie z ústavu a splnil všetky zákonné náležitosti. Rozhodnutie o prepustení na podmienku je právoplatné, pretože nikto nepodal voči uzneseniu sťažnosť. Brezulovi, ktorý sa vráti pracovať ako lesník do spoločnosti, ktorá ho zamestnávala aj pred skutkom, súd určil skúšobnú dobu podmienečného prepustenia na tri roky.

Brezula na hlavnom pojednávaní povedal, že mu je veľmi ľúto, čo sa stalo a do konca života sa s tým nevyrovná. Ospravedlňoval sa i rodine nebohého Petra Bobora, ktorý s kamarátmi robil ochranku v reštaurácii Stodola. Keby bol vedel, že spôsobí Boborovi smrť, nebol by nôž vytiahol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu