Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Drogový biznis v Detve ohrozuje aj deti: Z liekov na predpis odpadávajú na ulici!

Lekári z detvianskej nemocnice spolupracujú s dílermi
Lekári z detvianskej nemocnice spolupracujú s dílermi (Zdroj: TV MARKÍZA)

DETVA - Preplnené liečebne a zúfalí rodičia. To je výsledok drogového biznisu, ktorý v Detve už roky ničí životy mladých ľudí. Najzarážajúcejšie je, že vysoko návykové lieky proti bolesti, po ktorých má mládež podobné stavy ako po heroíne, drogovým dílerom dodávajú miestni lekári. Najmladší pacient, ktorého po predávkovaní ratovali záchranári má pritom len 12 rokov.

Všeobecní lekári v Detve podľa informácií Tv Markíza predpisujú vysoko návykové lieky miestnym dílerom. Tí ich potom na ulici predávajú mladým narkomanom. Výsledkom je mládež odpadávajúca priamo na ulici a preplnené liečebne pre drogovo závislých. Záchranári v meste každý mesiac ošetria asi troch až štyroch mladých ľudí po epileptických záchvatoch, ktoré sú vedľajším účinkom užívania týchto liekov. Najmladší z nich mal iba 12 rokov.

Po požití týchto silných liekov majú mladí ľudia podobné stavy, ako po užití heroínu a pri nadmernom užívaní sa môžu stať vysoko návykovými. Ich výhodou je, že sú na predpis a na čiernom trhu je ich cena oveľa nižšia ako cena klasických drog. Jeden z lekárov spolupracujúcich s dílermi tvrdí, že ho k predpisovaniu liekov proti bolesti nútia.

"Toto je celé narkomanské teritórium. S tým sa tu nedá pohnúť, bohužiaľ," povedal s tým, že díleri bez predpisu z ambulancie odmietajú odísť. Jednu pilulku návykových liekov potom na ulici predávajú po 50 centov a dostávajú sa tak do rúk aj deťom. "Najviac pociťujeme prísun nových ľudí najmä z tejto oblasti," potvrdil rozmáhajúci sa drogový "trend" Martin Somora z Centra pre liečbu drogových závislostí.

Polícia o kšeftovaní s drogami v Detve vie a doposiaľ vzniesla už niekoľko obvinení. "Za 13 trestných činov šírenia toxikománie bolo vznesené obvinenie 4 osobám. Polícia od roku 2013 vyšetruje ďalší takýto prípad, kde stále prebiehajú procesné úkony a aj v tomto prípade máme vytypovaný okruh podozrivých," uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková s tým, že polícia na prípade stále pracuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu