Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dusno na súde: Dvojnásobný údajný vrah kričal na manželku mŕtveho muža!

Údajný vrah Štefan Szabó a manželka zavraždeného Tibora Kováča Zobraziť galériu (4)
Údajný vrah Štefan Szabó a manželka zavraždeného Tibora Kováča (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK – Údajný vrah, podnikateľ Štefan Szabó, žil na vysokej nohe. Najprv si získaval dôveru, potom si požičal peniaze, no nevracal ich. Dvoch mužov, ktorým podľa prokurátora peniaze dlhoval, namiesto ich vrátenia, zavraždil. V jednom prípade sa vyhováral na údajnú milenku zavraždeného a v druhom prípade na samovraždu. V týchto dňoch speje súdny proces ku koncu. Prokurátor navrhuje pre obžalovaného Štefana Szabóa doživotie. Podľa neho bolo bez akýchkoľvek pochýb preukázané, že vraždy spáchal. Medzi prítomnými na súde boli príbuzní pozostalých, ktorí netajili svoj hnev, ľútosť a smútok.

Doživotný trest navrhol včera na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prokurátor v záverečnej reči pre Štefana Szabóa, obžalovaného z vrážd dvoch mužov, ktorým údajne dlhoval peniaze. Vraždy sa stali v rokoch 2009 a 2012.

Obžalovaný z dvoch vrážd si žil na vysokej nohe. Synovi kúpil luxusné BMW-čko, mal priateľov, u ktorých si získaval svojou solventnosťou dôveru a ako to medzi kamarátmi býva, došlo aj na požičiavanie peňazí. Tie mu známi aj požičali, práve kvôli tomu, že pôsobil dôveryhodne. K vráteniu však údajne nikdy nedošlo. Priateľský podnikateľ namiesto splatenia dlhu údajne vraždil.

Údajný vrah Štefan Szabó
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Vražda Tibora Kováča z 29.6. 2012

Obžalovaného zatkli po vražde Tibora Kováča (†42) z Holiar (okres Komárno). Kováč pre prevádzku, ktorú mal obžalovaný na Račianskom mýte, bývalé potraviny Pokrok, vyrábal klobásy a údeniny. Podľa prokurátora bolo motívom vraždy to, že Štefan Szabó sa chcel zbaviť človeka, ktorému dlhoval peniaze. Obžalovaný však tvrdí, že dlh bol len vymyslený a autorom fiktívneho príbehu je podľa jeho slov práve obeť streľby. Kováč mal totiž podľa neho obavy, že bude musieť vyplatiť manželku, s ktorou sa rozvádzal. Preto vraj požiadal o pomoc Štefana Szabóa - mal vraj predstierať, že si chce od Kováča požičať sedemtisíc eur, aby ich Kováč nemusel dať svojej manželke.

Na včerajšom súde prehovorila aj manželka nebohého Tibora Kováča Adela: „Viem o všetkých telefonátoch a udalostiach, ktoré boli medzi mojim mužom a obžalovaným. Aj keď sme boli v rozvodovom konaní, vychádzali sme spolu veľmi dobre a rozhodli sme sa žiť od augusta opäť spolu. Máme dve maloleté deti.“ (vo veku 14 a 11 rokov – pozn. red.) Na to obžalovaný  pred senátom vykríkol: „Mal milenku!“  K tomu manželka zavraždeného Adela opäť zdôraznila, že sa nanovo rozhodli začať nový život.

Vdova po nebohom pred súdom pokračovala: „Dúfam, že dostane doživotie, lebo môjho muža zabil. Budem požadovať náhradu škody, pretože mám deti a peniaze potrebujem pre nich. Boli to naše peniaze, ktoré sme zarobili spoločne, ešte keď sme spolu žili. Môj muž nikdy nikomu neveril. No so Szabóom sa spriatelil a ten bol jediný, ktorému kedy požičal peniaze, pretože mu dôveroval. Som nahnevaná, lebo so svojou rodinou a aj budúcou svokrou chodili k nám domov, kde som aj pre nich varila a vypekala. A on nás takto škaredo oklamal.“

Adela sa vyjadrila aj k možnému motívu vraždy jej manžela. Podľa nej: „Môj muž už bol nervózny, lebo mu Szabó peniaze nevracal. Tak sa s ním stretol a povedal mu, že keď mu peniaze nevráti pôjde za jeho manželkou. Szabó sa toho asi bál, lebo jeho manželka ani syn o ničom nevedeli. Od rozčúlenia môj muž až plakal do telefónu.“

Vo svojej verzii obžalovaný opísal koncom augusta na súde aj to, ako podľa neho padol osudný výstrel. Kováč vraj po príbehu o vymyslenom dlhu žiadal Štefana Szabóa, aby mu zohnal pištoľ. Keď si raz prišiel po klobásy do Kováčovho domu, doniesol mu požadovanú zbraň. Štefan Szabó tvrdí, že ju pred pár rokmi našiel v ruksaku zlodeja, ktorý mu v predajni kradol mrazený tovar a on ho pri tom pristihol. Kováč si podľa obžalovaného zobral revolver a povedal, že „tak to ukončime inak.“ Obžalovaný sa mu vraj snažil zbraň vytrhnúť a vtedy vystrelila. Nevie, ako sa to presne stalo. „Vinný sa cítim v tom prípade, že som odovzdal pánovi Kováčovi zbraň, ale za usmrtenie pána Kováča necítim žiadnu vinu,“ povedal na súde koncom augusta.

Zbraň zobral a skryl v bratislavskej predajni potravín, ktorú prevádzkuje a tam ju našli policajti. Zbrane, ktoré u neho našli počas domovej prehliadky, vraj dostal v minulosti ako dar od priateľa len ako ozdoby – westernový kolt a čínsku zbraň. Darček dostal podľa vlastných slov z vďaky, lebo priateľovi podnikateľovi pomáhal predávať karafiáty. Priateľ mu pri obdarovaní ukázal, ako sa jedna zo zbraní nabíja a ako sa z nej strieľa. „To sú staršie zbrane, z ktorých sa nikdy nestrieľalo, dostal som ich asi pred 20 rokmi,“ vyhlásil Štefan Szabó. Údajný darca prednedávnom zomrel.

Na včerajšom súde bola prítomná aj svokra zavraždeného Žofia. Tá vidí celú vec inak, podľa jej slov bol zať Tibor Kováč dobrý a čestný človek: „S dôverou požičal Štefanovi Szabóovi 30 tisíc eur. V deň, keď mu Szabó povedal, že mu prinesie peniaze, ho namiesto toho zastrelil. Stalo sa to v dome môjho zaťa. Ráno ho môj zať ešte nabalil výrobkami, potom ho zavolal do kuchyne, kde malo dôjsť k vyplateniu peňazí, no tak sa už nestalo. Mŕtveho muža našla doma moja dcéra, lebo videla pri dome pristavené manželovo auto. Bolo jej to podozrivé, pretože nemal byť doma, kvôli tomu, že mal zaviesť svoju mamu k lekárovi. Dúfam, že Štefan Szabó dostane doživotie,“ povedala pre Topky.sk svokra zavraždeného.

Žofia, svokra zavraždeného Tibora
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Prokurátor poukázal na to, že v prípade vraždy Kováča chcel obžalovaný dokázať, že išlo o nešťastnú náhodu, čo podľa neho nie je pravda.

Vražda Andreja Wolfa z 27.11. 2009

Po vražde Tibora Kováča, keď Štefana Szabóa zatkli, vyšla najavo ďalšia šokujúca informácia. V jeho chate našli druhú mŕtvolu. Telo patrilo Andrejovi Wolfovi, ktorý mu tiež údajne požičal peniaze.

Štefan Szabó na augustovom súde potvrdil, že poznal aj druhého zastreleného – prevádzkovateľa pumpy Andreja Wolfa, ktorý je podľa prokuratúry mŕtvy od 27. novembra 2009. Od tohto muža si údajne požičiaval miliónové sumy na zásobovanie svojho obchodu so zeleninou, pričom mu peniaze údajne vracal aj s úrokmi. „Mal kľúče od mojej chaty,“ povedal Štefan Szabó s tým, že to bol jeho priateľ, ktorému dodával zeleninu aj pečené svinky. Raz mu vraj aj obžalovaný požičal peniaze. Na súde obžalovaný povedal, že na jeho chate boli v roku 2010 záhradníci a vtedy tam nebola žiadna mŕtvola. Nevie si vysvetliť, ako sa mohla v jeho chate nájsť Wolfova mŕtvola. V roku 2010 vraj bol na polícii na detektore lži a neskôr mu vyšetrovateľ povedal, že Wolf asi spáchal samovraždu.

Prokurátor vidí skutok inak. Štefan Szabó Wolfa vylákal z Bratislavy do obce Lesné Kračany pod zámienkou vrátenia 2,6 milióna korún (86,3 tisíca eur), ktoré mu dlhoval. Údajne ho zastrelil v aute dvoma ranami do hlavy.  

Wolfovo telo našli v garáži chaty patriacej obžalovanému. Telo bolo zabalené v igelite a položené na regáli, bolo už v značnom štádiu rozkladu.

Údajný vrah Štefan Szabó
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Rozsudok zatiaľ nepadol

Rozsudok vo veci dvojnásobnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania by mal padnúť budúcu stredu 16. októbra, keď  prednesie záverečnú reč obhajca obžalovaného Matúš Beresecký. Včera ju nepredniesol kvôli tomu, že je chorý a na súd sa dostavil len preto, aby nezmaril výsluch posledných dvoch svedkov.

Na včerajšom súde totiž vypovedal záhradník Ondrej Matúš, ktorý Szabóovi strihal na chate stromy. Tak isto vypovedal aj Pavol Harbulák, ktorý tiež požičal obžalovanému peniaze, podľa jeho slov to bolo 12,5 tisíca eur. Štefan Sabó mu ich podľa vlastných slov nevrátil, čo teraz rieši na civilnom súde. Obžalovaný nesúhlasí so sumou, tvrdí, že si požičal menej a časť peňazí boli úroky. Svedok pred senátom uviedol, že Szabóovi dôveroval:  „Pôsobil na mňa dôveryhodne, preto som mu peniaze požičal. Mal som z neho dobrý pocit, myslel som si, že je slušný človek. Tykali sme si, myslel som si, že ide o solventného človeka. Peniaze potreboval na tovar, lebo bolo pred Vianocami a synovi kúpil auto BMW X5. Sám som podnikateľ, preto viem, ako to s peniazmi na kúpu tovaru chodí.“   

Podľa prokurátorových slov Štefan Szabó zavraždil mužov kvôli tomu, že im nechcel vyplatiť dlhované peniaze. Jeho podnikanie bolo podľa prokurátora stratové, nemal peniaze a viackrát si požičiaval. Podľa záverov znaleckého posudku, ktoré uviedol vo svojej záverečnej reči prokurátor na včerajšom pojednávaní: „Obžalovaný Štefan Szabó netrpel a ani netrpí žiadnou duševnou poruchou, je duševne zdravý, mohol rozpoznať protiprávnosť svojho konania pre spoločnosť. Je schopný vierohodne vypovedať. Celkovo je uzavretý, zameraný na seba a má sklony ku klamstvu. Podľa znalca je prognóza jeho resocializácie nepriaznivá. Je u neho vysoká pravdepodobnosť recidívy trestnej činnosti.“

Prokurátor navrhol obžalovaného uznať vinným z trestných činov, a to z dvojnásobného  obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, prečinov a zločinov nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Tak isto navrhoval obžalovaného uznať vinným z prečinu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla. Vo svojej záverečnej reči prokurátor uviedol: „Navrhujem, aby súd uložil obžalovanému Štefanovi Szabóovi úhrnný trest odňatia slobody na doživotie a pre výkon trestu ho zaradil do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia.“

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu