Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza tunelovania deflympiády ukončená: Jaromír Ruda dostal 13 rokov!

Jaromír Ruda
Jaromír Ruda (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes odsúdil šéfa deaflympionikov Jaromíra Rudu na 13 rokov odňatia slobody.

Prekvalifikoval pôvodný skutok zo sprenevery na obzvlášť závažný zločin podvodu v súvislosti s čiastkou 52 miliónov korún (1 726 084 eur), určených pre olympiádu sluchovo postihnutých. Peniaze mal Ruda neskôr vrátiť bratislavskej firme aj s úrokmi, ale v stanovenom termíne tak neurobil a použil ich na rôzne účely. Spoluobžalovaného košického notára Stanislava Furdu, ktorý peniaze prijal do notárskej úschovy, odvolací súd uznal za vinného z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a uložil mu podmienečný trest vo výmere 16 mesiacov. Rozsudok je právoplatný. Rudov obhajca Juraj Remšík vyhlásil, že podajú mimoriadny opravný prostriedok na Najvyšší súd SR.

Olympiáda nepočujúcich sa mala začať 18. februára 2011, dopadlo to však inak

9. februára 2011 - Starosta obce Štrba Michal Sýkora potvrdil, že o otváracom ceremoniáli 17. Zimných deaflympijských hier (ZDH), ktorý sa mal 18. februára 2011 konať na Štrbskom plese, nič nevie. Podobne sa vyjadril aj viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repašský, kde sa mala uskutočniť deaflympijská súťaž v curlingu. Zapojenie do deaflympiády odmietol aj primátor Popradu Anton Danko a primátor Levoče Miroslav Vilkovský.
 

9. februára 2011 – Predseda Slovenského deaflympijského výboru (SDV) Jaromír Ruda ubezpečil novinárov, že 17. Zimné deaflympijské hry sa vo Vysokých Tatrách určite uskutočnia.
 

11. februára 2011 - ICSD vo svojom stanovisku potvrdil, že v poradí 17. Zimné deaflympijské hry boli oficiálne zrušené.
 

14. februára 2011 – Šéf SDV Jaromír Ruda odmietol, že by sa zbavoval zodpovednosti za zmarenú deaflympiádu. Podľa neho bolo hlavným dôvodom zrušenia podujatia to, že sa organizátorom nepodarilo zabezpečiť finančné prostriedky včas. Príležitosťou, ako hry zachrániť, bola aj možnosť preložiť ich o dva týždne, čo však podľa neho rezolútne odmietla výkonná riaditeľka ICSD.

14. februára 2011 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR potvrdilo, že záujem kandidovať na usporiadanie hier prejavil Slovenský zväz nepočujúcich športovcov (SZNŠ) ešte v roku 2005. Ministerstvo vzhľadom na mimoriadne vysoké náklady spojené s organizáciou podujatia vyjadrilo nesúhlas s touto kandidatúrou a nepodporilo ju. SZNŠ aj napriek nesúhlasu ministerstva kandidoval na usporiadanie ZDH 2011 a ICSD mu toto právo pridelil.
 

18. februára 2011 - Mali sa začať Zimné deaflympijské hry 2011, ktoré boli Slovensku pririeknuté ešte v januári 2005. Hry sa však nezačali z dôvodu nedostatku peňazí. Zo sprenevery peňazí (1,7 milióna eur) na Zimné deaflympijské hry 2011 bol obvinený Jaromír Ruda.

 

19. februára 2011 - Jaromíra Rudu zadržala polícia počas kontroly pri hraničnom priechode Rusovce ako osobu podozrivú z trestnej činnosti. Mal namierené za hranice Slovenska. 


21. februára 2011 - Polícia potvrdila, že v prípade deaflympijských hier sa začalo trestné stíhanie vo veci pre trestný čin podvodu. Prípadom sa začal zaoberať Úrad boja proti korupcii. Jaromíra Rudu obžaloval prokurátor zo sprenevery 1,7 milióna eur. Údajne malo ísť o sponzorské peniaze určené na deaflympiádu.

30. marca 2011 – Okresný súd v Banskej Bystrici na verejnom zasadnutí predbežne prerokoval obžalobu v trestnej veci obvineného Jaromíra Rudu a Stanislava Furdu. Súd nariadil hlavné pojednávanie, keďže neboli splnené podmienky na uzavretie dohody o vine a treste.

13. apríla 2011 – Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa konalo hlavné pojednávanie v trestnej veci obžalovaných Jaromíra Rudu, ktorý údajne stojí za fiaskom deaflympiády na Slovensku, a košického notára Stanislava Furdu. Na mužov bola podaná obžaloba pre obzvlášť závažný zločin sprenevery. Obaja na začiatku vyhlásili, že sa cítia byť nevinní. 

1. júna 2011 - Okresný súd v Banskej Bystrici uznal obžalovaného Jaromíra Rudu vinným z obzvlášť závažného zločinu sprenevery formou účastníctva. Odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní 13 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Uložil mu ďalej ochranný dohľad v trvaní troch rokov a trest prepadnutia majetku. Súd uznal vinným taktiež notára Stanislava Furdu z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Odsúdil ho na trest odňatia slobody na 14 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Uložil mu aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov, trest zákazu vykonávania notárskej činnosti v trvaní 10 rokov a trest prepadnutia majetku. Obaja sa odvolali.

16. augusta 2011 – Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii rozšíril obvinenie z podvodu voči bývalému prezidentovi SDV Jaromírovi Rudovi o ďalších 11 skutkov. Suma, ktorú mal obvinený získať podvodom, sa dohromady vyšplhala na približne 12,5 milióna eur.
Polícia zistila aj ďalší prípad, kedy financie vo výške takmer 600.000 eur na výstavbu zimného štadióna v Liptovskom Mikuláši skončili na účte obvineného. Opäť ich nepoužil na určený účel.

17. januára 2012 – Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici na verejnom zasadnutí zrušil rozsudok okresného súdu v kauze deaflympiády v celom rozsahu a vec mu vrátil späť. 

14. februára 2012 - Jaromír Ruda zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR, ktorý zamietol jeho sťažnosť voči zotrvaniu vo väzbe. Napadnuté uznesenie bolo zrušené a väzba bola predĺžená.

6. júna 2012 – Dopĺňaním dokazovania v kauze deaflympiády opäť začal rozhodovať Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici na hlavnom pojednávaní. Obžalovaných súd opäť vypočul. Pred súdom vypovedali viacerí svedkovia, vypočul aj troch konateľov poškodenej spoločnosti, z ktorej boli financie poskytnuté.

15. februára 2012 - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil prípad podvodu, v ktorom je Jaromír Ruda obvinený a navrhol ho obžalovať. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Obvinený je z podvodu.

27. februára 2012 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) - pracovisko Banská Bystrica rozhodol o predĺžení väzby bývalému šéfovi Slovenského deaflympijského výboru Jaromírovi Rudovi po podaní obžaloby. 
 

30. apríla 2013 – Hlavné pojednávanie s bývalým šéfom SDV Jaromírom Rudom sa začalo na ŠTS v Pezinku – pracovisku Banská Bystrica. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu.

15. mája 2013 – Na hlavnom pojednávaní s Jaromírom Rudom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku – pracovisku Banská Bystrica, vypovedali primátori Levoče a Kežmarku aj svedok, ktorý ako generálny sekretár SDV pomáhal pri príprave 17. deaflympiády. 
 

17. mája 2013 – Vypovedali znalci z odboru psychiatrie a ekonomického. Na základe spoločného posudku dvaja znalci z odboru psychiatrie nenašli u posudzovaného žiadnu duševnú chorobu. Zistili u neho akcentovanosť osobnostnej štruktúry v zmysle narcistických rysov. Dospeli k záveru, že obžalovaný je prinajmenšom priemerne inteligentný. V náznakoch sa však určitým spôsobom vyjadroval, že je synom Boha Jahveho a s týmto otcom komunikuje. Podľa znalcov ide o tzv. faktitívnu poruchu - predstieranie duševnej choroby. Obžalovaný je vyzretou osobnosťou. Nie je u neho prítomná taká patológia, ktorá by podmieňovala jeho ovplyvniteľnosť inými ľuďmi v zmysle duševnej choroby, dodal druhý znalec. Znalkyňa z odboru ekonomického vypracovala znalecký posudok na posúdenie finančnej situácie Občianskeho združenia SDV a ďalších dvoch subjektov. Subjekty mali vykazovať za posudzované obdobie platobnú neschopnosť. Znalkyňa ďalej uviedla, že z toho, čo mala možnosť vidieť, sa banková záruka či zmenky v predložených dokladoch nenachádzali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu