Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Doživotne odsúdení Černák a Adamčo o vražde Karcela: Vypovedali ako svedkovia!

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

BRATISLAVA - Doživotne odsúdení Mikuláš Černák a Branislav Adamčo dnes pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedali ako svedkovia v súvislosti s vraždou podnikateľa Mariána Karcela. Obaja účasť na tomto skutku popierajú.

Práve Černák si mal údajne z väzenia objednať likvidáciu Karcela, ktorý bol svedkom v jednom z jeho procesov. Súd ho v tejto veci uznal vinným. Zo spoluúčasti na vražde Karcela boli obžalovaní aj bývalý advokát Daniel M. a Černákov exšvagor Jozef M. O ich vine na prebiehajúcom hlavnom pojednávaní rozhoduje okresný súd.

Černáka na pojednávanie predviedla ozbrojená eskorta. Tam nakoniec vyhlásil, že s týmto skutkom nemá nič spoločné, ale keď už ho predviedli, nemá problém vypovedať. Krátko zhrnul, v akom vzťahu je k obom obžalovaným, a dodal, že podľa neho sú nevinní.

"Stali sa obeťami pohonu na moju osobu, ktorý bol vedený zo strany orgánov činných v trestnom konaní, a poloprávd falošných kajúcnikov," povedal Černák. Tvrdenia svedkov Michala M. a Slavomíra S., ktorí vypovedali v procese aj proti nemu, označil za vymyslené.

Údajný niekdajší najsilnejší muž slovenského podsvetia tvrdil, že v čase Karcelovej vraždy bol pred odvolacím súdom a vzhľadom na všetky okolnosti by mu odstránenie svedka poškodilo. Svedok pred súdom povedal, že s Karcelom sa síce poznal, ale nemal s ním žiadne spoločné aktivity ani problémy. Rovnako teda nemal dôvod na to, aby ho dal odstrániť. Pripomenul, že manželke poškodeného dal z vlastnej vôle pomerne veľkú časť peňazí za penzión.

Daniel M., ktorý Černáka v tom čase zastupoval pred súdom, údajne považoval vraždu Karcela za nepriaznivú skutočnosť v procese, čo dnes zhodne potvrdili svedok i samotný obžalovaný.

"Celý tento skutok je postavený na výpovedi Michala M., falošného kajúcnika, a Slavomíra S., ktorého ani neviem, ako mám nazvať. Je niečo ako policajný produkt, do ktorého dajú disketu a povie, čo chcú," uviedol na pojednávaní Černák. Na záver dodal, že je v tejto veci ochotný podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži, ak tak urobí aj kľúčový svedok Michal M.

Pred súdom dnes vypovedal aj Branislav Adamčo, ktorý mal byť vykonávateľom vraždy banskobystrického podnikateľa.

"O usmrtení Karcela viem len to, čo je v spise. I keď som právoplatne odsúdený za jeho vraždu, skutok som nespáchal," povedal Adamčo.

Zdôraznil, že poškodeného nepoznal a osobne sa v tom čase nepoznal ani s Černákom, ktorý bol označený za objednávateľa vraždy. V roku 2000 sa spoznal iba s Michalom M., s ktorým sa niekoľkokrát stretli a rozprávali o športe.

Svedok pred senátom konštatoval, že s advokátom Danielom M. sa prvýkrát stretol až na prelome rokov 2002 - 2003, teda 2,5 roka po vražde Karcela. Vtedy spomínaného advokáta prostredníctvom svojich obhajcov požiadal, či by ho nenavštívil a prípadne ho neskôr aj nezastupoval. Ďalšieho obžalovaného Jozefa M. vraj poznal len z pojednávaní a prvý raz v živote ho videl na Krajskom súde v Banskej Bystrici v roku 2007. Jeho slová potvrdili obaja obžalovaní.

Vzhľadom na to, že viacerí svedkovia sa na pojednávanie nedostavili, predseda senátu hlavné pojednávanie odročil na 24. a 25. septembra 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu