Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí škôlkari sú zbehlí v používaní tabletov a mobilov, ako ukázali workshopy OVCE.sk

My sme malí muzikanti - OVCE.sk s Robom Opatovským Zobraziť galériu (6)
My sme malí muzikanti - OVCE.sk s Robom Opatovským (Zdroj: ovce.sk)

Družstevná pri Hornáde 31. marec 2015: Vidieť dnes malého škôlkara s tabletom či mobilom, nie je nič výnimočné. Veková hranica pri využívaní moderných mobilných zariadení sa neustále znižuje. OVCE.sk sa preto v rámci svojich preventívnych aktivít zamerali aj na deti v materských škôlkach. Prostredníctvom workshopov navštívili škôlky a materské centrá po celom Slovensku a svoju kampaň, na ktorej ich sprevádzal aj spevák Robo Opatovský, zakončili pri Košiciach v Družstevnej pri Hornáde.

Nezisková organizácia eSlovensko, autori projektu OVCE.sk a telekomunikačný operátor Slovak Telekom zorganizovali pre škôlky a materské centrá kampaň o nástrahách internetu a mobilnej komunikácie, ktorá zahŕňala aj interaktívne workshopy. Škôlkari sa na nich učili, čo robiť, keď ich na ulici fotia cudzí ľudia či to, že časté hranie sa na mobile alebo tablete ich môže dostať do problémov. OVCE.sk týmito workshopmi upozorňovali na neustále sa znižujúcu vekovú hranicu pri využívaní moderných mobilných zariadení, ako sú smartfóny či tablety.

Workshopy v praxi potvrdili to, čo ukazujú prieskumy: už aj deti v predškolskom veku sú zbehlými používateľmi tabletov a mobilov, preto autori OVCE.sk prízvukujú, že téme bezpečného používania moderných komunikačných prostriedkov sa treba venovať už od útleho veku. „Dnes deti už v 2-3 rokoch používajú tablety, hrajú sa na mobiloch, v 6-tich rokoch sa pripoja na sociálnu sieť, v 9-tich už vytvárajú vlastný blog a v 12-tich vymýšľajú, ako sa dá na internete zarobiť. Oceňujeme preto snahu materských škôl vzdelávať deti v tejto oblasti,“ hovorí Miro Drobný, autor projektu OVCE.sk.

V rámci kampane usporiadali OVCE.sk súťaž pre škôlky, do ktorej sa mohli zapojiť vytvorením plagátov na tému Ako chránia OVCE.sk deti na internete. Odmenou pre víťazov bol špeciálny workshop OVCE.sk, počas ktorého im zahral a zaspieval aj krstný otec knihy OVCE.sk, Robo Opatovský. „Celá kampaň bola veľmi kompaktná, edukatívna, hravá a aj podľa odozvy detí bolo vidieť, že to má zmysel. Navyše aj sám som sa dozvedel kopec užitočných vecí,“ opisuje Opatovský svoje účinkovanie na workshopoch OVCE.sk.

Celkovo sa workshopov v škôlkach či materských centrách zúčastnilo takmer 600 škôlkarov z celého Slovenska. OVCE.sk navštívili napr. Košice, Zvolen, Hlohovec, Bratislavu, ale aj menšie mestá a dediny, pričom svoju kampaň zavŕšili pri Košiciach v MŠ Družstevná pri Hornáde. Autori projektu však už teraz pripravujú nové aktivity, na ktoré sa môžu tešiť nielen škôlkari ale aj školáci na základných školách. Ďalšie informácie z oblasti bezpečného používania internetu sa dozviete na stránkach projektu www.zodpovedne.sk

Doplňujúce informácie k projektu OVCE.sk:

Projekt Sheeplive, v slovenskom origináli OVCE.sk, vznikol ako súčasť projektov Zodpovedne.sk, Pomoc.sk a Stopline.sk s podporou MŠVVaŠ SR a MV SR. V súčasnosti má podobu detského animovaného seriálu, medzinárodného internetového portálu, knižných publikácií a vzdelávacích aktivít. Cieľom tejto iniciatívy je v prvom rade prevencia a šírenie povedomia o rizikách internetu. Séria animovaných rozprávok zábavnou a pre deti príťažlivou formou predstavuje princípy bezpečného používania internetu. Súčasťou príbehov sú príručky pre rodičov a učiteľov, ktoré im radia, ako sa s mladými o daných problémoch rozprávať. Rozprávky OVCE.sk sú vysielané vo verejnoprávnych médiách, zverejnené na webových stránkach, dostupné sú aj na DVD.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu