Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na slovenské deti útočí zlo na internete: Musíme s ním bojovať, začína sa celonárodná akcia!

Do projektu sa už zapojili žiaci zo školy v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (7)
Do projektu sa už zapojili žiaci zo školy v Banskej Bystrici (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obávanou hrozbou detí a mládeže je bezpochyby sexuálne zneužívanie, rôzne formy závisloti, šírenie netolerancie a v neposlednom rade šikanovanie. S rozmachom elektronických médií a sociálnych sietí šikanovanie nadobudlo iný rozmer. Rodičia, či učitelia o kyberšikanovaní často nemusia vôbec vedieť. Práve nová forma šikany sa vo svete dokázateľne podpísala pod niektoré tragédie. Nezatvárajme pred ňou oči. Učme deti, ako sa brániť, aby sa nestali obeťou. Učme deti, ako sa správať, aby neubližovali a nestali sa páchateľmi.

Rebeccu Sedwickovú z Lakelandu na Floride šikanovalo 15 dievčat. Prostredníctvom internetu jej ustavične posielali správy. "Vypi bielidlo a zomri!" stálo v jednej z nich. Dievčina prestúpila na inú školu, no kyberšikanovanie pokračovalo. Rebeccu situácia veľmi trápila, viac ako rok trpela hlbokými depresiami. Tie skončili najhorším možným spôsobom. Dievča si začalo samo ubližovať, dokonca malo samovražedné úmysly. Sťažovalo sa aj na zlé vzťahy v rodine. V septembri 2013 došlo k najhoršiemu. Dievčina v zúfalstve skočila zo strechy cementárne. Pred samovraždou ešte stihla zmeniť svoju prezývku na sociálnej sieti: "That Dead Girl" (To mŕtve dievča).

Projekt podporuje aj Akadémia PZ. Čierno-žltá páska predstavuje spojitosť obetí, páchateľov a najhoršieho možného konca - prípadnej samovraždy šikanovenej obete, ktorá nezvládne situáciu. Ak sa tak stane, prichádzajú na rad kriminalisti. Preto je spolupráca rodičov, žiakov, ale aj policajtov pri práci s deťmi a mládežou veľmi potrebná.
Zobraziť galériu (7)
Projekt podporuje aj Akadémia PZ. Čierno-žltá páska predstavuje spojitosť obetí, páchateľov a najhoršieho možného konca - prípadnej samovraždy šikanovenej obete, ktorá nezvládne situáciu. Ak sa tak stane, prichádzajú na rad kriminalisti. Preto je spolupráca rodičov, žiakov, ale aj policajtov pri práci s deťmi a mládežou veľmi potrebná.  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Šikanovanie je v školách medzi rovesníkmi a spolužiakmi, žiaľ, bežný jav. Azda každý dospelý sa s ním počas svojho života stretol. Niektorí boli sami obeťami, iní pripustili, že boli tými, ktorí šikanovali. S napredovaním a neustálym rozvojom elektronických médií šikanovanie nabralo iný rozmer. Nové technológie priniesli so sebou novú predponu - kyber.

Na slovenské deti útočí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Kyberšikanovanie je na každej druhej škole

Podľa zistení Občianskeho združenia eSlovensko v našej krajine bojuje s prípadmi kyberšikanovania každá druhá škola. Prišli preto s novým komlexným projektom. Pozostáva z DVD, na ktorom je šesť tematických filmov, knihy, pracovného zošita, internetovej stránky a školení. "Kyberšikanovanie.sk prináša naše skúsenosti z osemročnej práce s touto témou. Je výberom toho najlepšieho a overeného z rôznych projektov z celého sveta. V knihe sme opísali reálne prípady kyberšikanovania na Slovensku, ako aj tragické prípady zo zahraničia končiace sa samovraždou obete. Dúfame, že aj vďaka tomuto projektu Slovensko nič také nezažije," vysvetlil Miro Drobný, spoluautor projektu.

Na slovenské deti útočí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Cieľom projektu je osloviť deti a mádež a zároveň im ukázať ako vníma kyberšikanovanie obeť, agresor a blízke okolie. "Na rozdiel od klasického šikanovania, po kyberšikanovaní neostávajú viditeľné stopy po ublížení. Ak sa obeť nezdôverí blízkym alebo nezakročia svedkovia, ťažko sa odhaľuje. Agresori sa sami nepriznajú a obete tiež taja, že sú kyberšikanované. Priznajú sa len v jednom prípade z piatich, aj to keď už je situácia vyhrotená na maximum. Ak teda chceme bojovať s kyberšikanovaním, je potrebné zamerať sa práve na svedkov," uviedol psychológ Miroslav Kohuťár, dlhodobý spolupracovník projektu. 

Na slovenské deti útočí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slávnostné prestrihnutie pásky pri príležitosti uvedenia novej knihy a projektu
Zobraziť galériu (7)
Slávnostné prestrihnutie pásky pri príležitosti uvedenia novej knihy a projektu  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Nový multimediálny vzdelávací projekt Kyberšikanovanie.sk predstavilo v rámci Medzinárodného dňa bezpečného internetu Občianske združenie eSlovensko. Partnerom je Zoznam.sk. Projekt je určený najmä školám, ktoré si ho môžu objednať bezplatne prostredníctvom stránky www.kybersikanovanie.sk. Využiť sa dá aj v rámci voľnočasových aktivít s deťmi a mládežou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu