Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborník upozorňuje: Povedomie o bezpečnom internete je u nás pomerne nízke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/PARÍŽ/BRATISLAVA - Na tému "Vytvorme spoločne lepší internet" sa v roku 2015 uskutoční Európsky deň za bezpečnejší internet. V tomto roku termín tohto dňa pripadá na 10. februára.

Slovným spojením "lepší internet" sa zvyčajne označuje kvalitný, možno rýchly internet a jeho súčasťou je aj bezpečný internet. "Bezpečný internet je teda podmnožina 'lepšieho'internetu," vysvetlil šéfredaktor časopisu PC Revue Ondrej Macko. Na otázky, ako môže užívateľ - hľadajúci na sieti zábavu, využívajúci počítačovú sieť na prácu, rodič, ale aj poslanci a politici - prispieť k lepšiemu internetu, šéfredaktor špecializovaného magazínu odpovedal: "V prípade zábavy, ako je napríklad hranie online hier, možno vyhľadávanie zaujímavých informácií, sledovanie videí, je situácia asi najjednoduchšia. Dá sa celkom dobre použiť aj internet, povedzme zadarmo, napríklad v internetových kaviarňach, obchodných centrách a podobných zariadeniach. Takíto užívatelia najlepšie prispejú k bezpečnému internetu tým, že na seba nenachytajú nákazu a nebudú ju šíriť ďalej. To znamená v prvom rade použitie bezpečnostného softvéru, ktorý bude chrániť pred nákazou na internete," vysvetlil Ondrej Macko.

"Pri pracovnom použití sa už vyžaduje použitie internetových sietí, ktoré sú známe a zabezpečené. Ide najmä o použitie firemného internetu, v prípade pohybu v teréne zas internetu poskytovanému priamo poskytovateľom, čiže cez SIM kartu," pokračoval. 

"Ak sa používateľ celosvetovej počítačovej siete bojí o dieťa, ktoré sa na internet pripája doma, má možnosť požiadať poskytovateľa o blokovanie stránok s nevhodným obsahom - napríklad erotikou, násilím, zbraňami, rasovou  neznášanlivosťou a podobne," zdôraznil. 

"Politici a poslanci najmä na európskej úrovni majú možnosť plošne ovplyvňovať poskytovateľov internetu v tom, aby vo väčšej miere kontrolovali nevhodný obsah" stránok, vyzdvihol. Šéfredaktor časopisu špecializovaného na počítače a výpočtovú techniku ďalej uviedol, že "asi najlepšia osveta by pozostávala v tom, aby ľuďom bolo jasné, aké sú riziká, čo sa môže stať". A dodal: "Osobne si myslím, že keď sa použije zdravý rozum pri zariadení s internetom a dobrý aktuálny zabezpečovací systém v zariadení (počítači, smartfóne, tablete), budú ľudia dostatočne chránení."

Odborník ocenil české Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI), neziskové, mimovládne združenie založené v roku 2007. Poslaním NCBI je prispievať k zvyšovaniu bezpečnosti pri používaní internetu, moderných informačných a komunikačných technológií, zvyšovať povedomie užívateľov o ich kladoch a možných nebezpečenstvách, prispievať k osvojovaniu etických noriem v online prostredí, napomáhať predchádzaniu a znižovaniu možných sociálnych rizík spojených s používaním týchto technológií. Ondrej Macko vyslovil názor, že určite by podobné centrum pomohlo aj na Slovensku. "Povedomie o bezpečnom internete je u nás pomerne nízke," zdôraznil.

V krajinách EÚ, ako aj v ďalších štátoch sveta, sa pri príležitosti Európskeho dňa za bezpečnejší internet organizujú na národnej či miestnej úrovni mnohé podujatia, vrátanie hier, kvízov, zamerané najmä na otázky bezpečnosti na internete. K tomuto dňu sa v minulosti spravidla pripájalo aj Slovensko. Už v roku 2009 pri príležitosti Európskeho dňa za bezpečnejší internet spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete uznali, že mladí užívatelia – aj ich rodičia – sa v okamihu zapojenia do sociálnych sietí na internete musia cítiť bezpečne. Preto podpísali Zásady pre bezpečnejšie sociálne siete. Tie vzišli z diskusií, ktoré EK viedla v roku 2008 so stránkami sociálnych sietí, mimovládnymi organizáciami a výskumnými pracovníkmi.

Európsky deň za bezpečnejší internet sa organizuje od roku 2004. Jeho hlavným cieľom je upozorniť deti a mladých ľudí na zodpovedné používanie internetu a nových informačných technológií. O tom, aké nebezpečenstvá môžu hroziť pri využívaní internetu, dostávajú informácie nielen deti a dospievajúci, ale aj ich rodičia. Európsky deň za bezpečnejší internet podporuje EK prostredníctvom Programu pre bezpečnejší internet a od roku 2004 ho každoročne organizuje Európska sieť pre bezpečný internet (INSAFE).  

Zdroje: www.saferinternet.org, www.saferinternetday.org, http://ec.europa.eu/, www.keepcontrol.eu, www.strasbourg-europe.eu, www.azzurro.it , www.zodpovedne.sk, http://sk.sheeplive.eu, www.saferinternet.cz, www.bezpecnyinternet.cz, www.ncbi.cz, www.bezpecnyinternet.sk  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu