Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škôlka na Luníku IX sa zmenila na rozprávkový salaš

Ovce.sk na svojom workshope predstavili nástrahy internetu škôlke na Luníku IX. Zobraziť galériu (7)
Ovce.sk na svojom workshope predstavili nástrahy internetu škôlke na Luníku IX.

Košice 11. september 2014: Podľa celosvetových prieskumov sú vďaka internetu v mobile jednou z najohrozenejších skupín v otázke bezpečného internetu deti pochádzajúce zo sociálne slabších pomerov či sociálne vylúčených skupín. OVCE.sk so svojím workshopom zameraným na rannú prevenciu preto nevynechali ani škôlku na košickom Luníku IX, kde si pre 100 rómskych detí okrem poučných rozprávok prichystali aj prekvapenie v osobe jedného z krstných rodičov OVCE.sk.

Nezisková organizácia eSlovensko, autori projektu OVCE.sk a telekomunikačný operátor Telekom pripravili začiatkom leta pre materské školy súťaž, v ktorej mohli vyhrať interaktívny workshop o nástrahách internetu a mobilnej komunikácie. Škôlkarov okrem iného učí čo robiť, keď ich na ulici fotia cudzí ľudia či to, že časté hranie sa na mobile alebo tablete nás môže dostať do problémov. OVCE.sk takto upozorňujú na neustále sa znižujúcu vekovú hranicu pri využívaní moderných mobilných zariadení ako sú smartfóny či tablety. „Tablet či mobil je pre dieťa zaujímavá interaktívna hračka, ktorá ho dokáže zabaviť, pomáha mu rozvíjať niektoré zručnosti, ale nemal by úplne nahradiť iné formy hry, pohybové aktivity či aktívne strávený čas s rodičmi,“ zdôrazňuje v tejto súvislosti psychologička Monika Gregussová.

Prvou víťaznou škôlkou, do ktorej OVCE.sk zavítali bola MŠ Hrebendova na košickom Luníku IX. „Je nevyhnutné vzdelávať v oblasti bezpečného internetu aj deti zo sociálne slabých pomerov, ktoré možno nemajú doma počítač, ale na internet sa aj tak dostanú prostredníctvom mobilov. Preto nás veľmi potešilo, že projekt OVCE.sk prišli aj naším deťom priblížiť práve tí najpovolanejší - jeho autori,“ hovorí riaditeľka škôlky, Alena Klepáčová. Škôlky sa mohli do súťaže zapojiť tak, že spolu s deťmi vytvorili plagát na tému Ako chránia OVCE.sk deti na internete. Zo zúčastnených škôlok autori projektu vyžrebovali tri, ktoré navštívia v úvode školského roka.

Okrem autorov projektu sa do workshopu zapojil aj jeden z krstných rodičov knihy OVCE.sk - Robo Opatovský, ktorý deťom zahral a zaspieval. „Sám som otcom, aj keď moja dcérka je ešte malinká, ale viem, že ani sa nenazdám a takisto bude surfovať po internete, takže oceňujem, že je tu takýto poučný a zábavný projekt, ktorý je pre nás rodičov skvelou pomôckou,“ vysvetľuje Robo Opatovský, prečo sa aktívne zapojil do podpory OVCE.sk.

Na podobný workshop sa môžu tešiť aj: MŠ Lienka zo Zvolena a MŠ Šulekovo z Hlohovca. „Podľa prác, ktoré nám škôlky zaslali, vidno, že deti aj pedagógovia projekt OVCE.sk poznajú a aktívne ho využívajú pri výučbe informatiky. Takáto spätná väzba je pre nás najväčšou motiváciou do ďalšej práce. Všetkým škôlkam, ktoré sa do súťaže zapojili ďakujeme a víťazom blahoželáme,“ hovorí Miro Drobný z eSlovensko.

Ani ostatné škôlky, ktoré sa do súťaže zapojili, však nemusia byť smutné. Všetky dostanú od OVCE.sk malý darček. eSlovensko organizuje aj súťaže pre základné a stredné školy Zodpovedne.sk, kam môžu posielať vlastné projekty na tému Kyberšikana až do konca roka 2014. Jej vyhodnotenie sa uskutoční počas Medzinárodného dňa bezpečného internetu 2015. Viac informácií o súťaži a ďalších aktivitách z oblasti bezpečného internetu nájdete na www.zodpovedne.sk

Doplňujúce informácie k projektu OVCE.sk:

Projekt Sheeplive, v slovenskom origináli OVCE.sk, vznikol ako súčasť projektov Zodpovedne.sk, Pomoc.sk a Stopline.sk za podpory MŠVVaŠ SR a MV SR. Je rozdelený na štyri hlavné časti a to na detský animovaný seriál, medzinárodný internetový portál, knižné publikácie a vzdelávacie aktivity. Cieľom tejto iniciatívy je v prvom rade prevencia a šírenie povedomia o rizikách internetu. Séria animovaných rozprávok zábavnou a pre deti príťažlivou formou predstavuje princípy bezpečného používania internetu. Súčasťou príbehov sú príručky pre rodičov a učiteľov, ktoré im radia, ako sa s mladými o daných problémoch rozprávať. Rozprávky OVCE.sk sú vysielané vo verejnoprávnych médiách, zverejnené na webových stránkach, dostupné sú aj na DVD.

 

 -reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu