Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ani tá najlepšia letná zábava nemusí skončiť šťastne! Ako prežiť leto bez ujmy

Ako prežiť leto bez ujmy
Ako prežiť leto bez ujmy (Zdroj: IPcko.sk)

K letným prázdninám a dovolenkám už neodmysliteľne patrí oddych a chvíle s priateľmi, na ktorých inokedy nebol čas. Čoraz častejšie však tieto okamihy neostávajú len pri obyčajných rozhovoroch pri káve. „Celý rok sme sa trápili, tak prečo si teraz neužiť a nevypumpovať z toho maximum?“ takéto myšlienky bežia v mysliach nielen mladých tínedžerov, ale aj mnohých dospelých. Radi by sa konečne odviazali a uvoľnili, no vzhľadom na ich stresujúci život a každodenné povinnosti sa iba ťažko od všetkého vedia odpútať. Preto si neraz dopomôžu k podobnému stavu aj umelo.

Kokteil slobody?

Reč je o drogách, ktoré dnes už neodmysliteľne patria k životu. Pred pár rokmi sa o drogách hovorilo len v kontexte závislostí. Drogy boli postrachom pre ľudstvo, deti v školách boli strašené príbehmi narkomanov a nežiaducimi účinkami, ktoré ich niekedy stáli i život. Dnes sú drogy vnímané oveľa viac prostriedok zábavy či ako voľnočasová aktivita s priateľmi. Psychológovia z internetovej poradne IPčko.sk, kam denne píšu desiatky mladých ľudí so svojimi problémami, sa stále častejšie stretajú s touto problematikou. „Prišlo leto, mladí trávia veľa času vonku s kamarátmi, alebo na rôznych spoločných chatách a hudobných festivaloch. Nie je problém dostať sa k drogám. Veľakrát ich ani nehľadali, jednoducho len prišiel niekto s matrošom, a tak si dajú s ostatnými. Dôvodom môže byť ich snaha zapadnúť do skupiny, kde nechcú byť za tých nudných slušákov. Niekedy si ani nemusia uvedomovať, do čoho sa práve púšťajú, hlavne nech je zábava.“, hovorí o príčinách narastajúceho užívania drog medzi mladými ľuďmi riaditeľ internetovej poradne IPčko.sk Madro Marek

Drogy ako únik

Ako už bolo naznačené, drogy mnohým ľuďom pomáhajú uvoľniť sa, cítiť chvíľkové šťastie a uvoľnenie bez toho, že by si uvedomovali ich dôsledky. V tom momente sú dokonalým únikom z reálneho života. „Naoko sa môže zdať, že ide iba o ľahkovážnu zábavu, no myslím si, že vždy je dobré zamyslieť sa nad tým, prečo vôbec človek potrebuje unikať pred svojím životom. Pred čím uteká? Čo v jeho živote nechce vidieť? Často sú to veci, ktoré prežíva už dlhodobo a nevie ich nijako prekonať, tak mu chvíľková strata kontaktu s realitou príde celkom vhod“, uvažuje psychologička Jana Fibichová.

So svojou skúsenosťou sa zdôveril na blogu internetovej poradne IPčko.sk neznámy mladík: „Nenávisť ku mne samému začala rásť a aby som nad svojím životom nemal čas uvažovať, zamestnával som sa "aktivitami", ktore neprinášajú žiaden osoh. Začalo sa to stupňovať až do takého štádia, že vyše roka som bol zahrabaný za pc hrami, kde som robil maratóny trvajúce aj viac ako 24 hodín. Stal som sa na tom závislý- nie kvôli tomu, že ma to bavilo, ale že mi to ubližovalo. K hrám sa pridalo všetko ostatné - porno, cigarety, drogy,... Pri tom všetkom som si stále viac uvedomoval, aký nezmyselný život žijem.“

Ako z toho von?

Téma drog a zmysluplného trávenia voľného času by nemala byť zanedbávaná medzi ľuďmi. Táto zábava sa však môže zvrtnúť až v závislosť a tá už so slobodou nemá nič spoločné. Aj preto sa mladí dobrovoľníci a psychológovia z internetovej poradne IPčko.sk rozhodli priblížiť viac túto problematiku. V rámci kampane „Neboj sa byť normálnym“ prinášajú každý mesiac video s odborníkmi, ktorí sa vyjadrujú k problémovým oblastiam našich životov. „Drogy v konečnom dôsledku neprinášajú nič dobré, len ešte väčší zmätok a plané pocity šťastia, ktoré nemajú dlhú životnosť. Chceme, aby ľudia cítili šťastie a spokojnosť so svojím životom tak, aby nepotrebovali hľadať žiadne iné náhrady. Náhrady sú vždy len náhradou za niečo iné. Želáme preto všetkým pekné letné chvíle plné ozajstného šťastia!“, vyjadrujú svoje prianie dobrovoľníci z IPčka.

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu