Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Obrovská nádej v boji s mutáciami: Táto firma už pripravuje vylepšenú vakcínu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MASSACHUSETTS - Očkovacie kampane sú v plnom prúde. Zatiaľ však nie je vedecky objasnené, ako dobre funguje ochrana proti očkovaniu aj proti zmutovaným variantom koronavírusu. Spoločnosť Moderna preto prispôsobuje svoju vakcínu a poskytla prvé výsledky klinických štúdií.

Spoločnosť Moderna dosiahla dobré výsledky v klinických štúdiách s vakcínou adaptovanou na juhoafrický variant B.1.351. Vakcína amerického výrobcu sa ukázala ako bezpečná a efektívna, informuje výskumná skupina o predbežných výsledkoch v preprintovej štúdii. Vakcína stimulovala produkciu protilátok, ktoré by mohli chrániť očkované osoby pred B.1.351 a možno aj pred brazílskym variantom P.1.

Namiesto pohryznutia pichnutie: VIDEO Rumunov očkujú na Drakulovom hrade, prečo práve tam?

Boj s novými variantmi

Pretože doposiaľ nebolo možné určiť, či predchádzajúce vakcíny vedú aj k adekvátnej vakcinačnej ochrane proti variantom B.1.351 a P.1, Moderna rýchlo zareagovala a vyrobila variant svojej vakcíny mRNA-1273. Ten obsahuje gén modifikovaného S-proteínu, ktorý má rôzne zmeny v aminokyselinovej sekvencii, ktoré sa vyskytujú v B.1.351, ale čiastočne aj v P.1.

Modifikovaná vakcína bola pomenovaná mRNA-1273.351. "Zatiaľ, čo sa snažíme poraziť prebiehajúcu pandémiu, zostávame rezolútne proaktívni, keď sa vírus vyvíja. Tieto nové údaje nás povzbudzujú a ubezpečujú, že naša podporná stratégia bude chrániť pred týmito novoobjavenými variantmi," uviedol Stéphane Bancel, generálny riaditeľ spoločnosti Moderna podľa oznámenie spoločnosti.

KORONAVÍRUS Obrovská nádej v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Už známi účastníci testovania

Novo adaptovaná vakcína bola testovaná na účastníkoch štúdie, ktorí už dostali obe dávky tradičnej vakcíny Moderna. Pritom je tiež 20 pacientov z registračnej štúdie, ktorí teraz dostali posilňovaciu dávku s mRNA-1273,351 v priemere 187 dní po druhej dávke mRNA-1273. Vedci porovnali výsledky z tejto skupiny pacientov s výsledkami od 20 pacientov z predchádzajúcej štúdie fázy 2. Subjekty v tejto skupine dostali posilňovaciu dávku s prispôsobenou vakcínou 201 dní po druhej dávke.

HOAX Nie je pravda, že očkovaní darcovia proti covidu nemôžu darovať krv

Pred treťou dávkou vedci zaznamenali dobré obranné hodnoty proti pôvodnej forme Sars-CoV-2 u 37 zo 40 testovaných osôb. Merateľná imunita voči B.1.351 a P.1 bola oveľa nižšia. U polovice testovaných to bolo dokonca pod detekčným limitom. To znamená, že s mRNA-1273 je možné dosiahnuť iba obmedzený ochranný účinok proti týmto dvom mutáciám.

KORONAVÍRUS Obrovská nádej v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP)

Protilátky proti všetkým trom variantom

Testy sa uskutočnili znova dva týždne po tretej dávke upravenej vakcíny. Zistilo sa, že došlo k zvýšeniu neutralizačných protilátok proti všetkým trom variantom koronavírusu v oboch skupinách. Vedci však tiež zistili, že vakcína na mieru preukázala najlepšie výsledky oproti B.1.351. Tretie očkovanie konvenčnou vakcínou na druhej strane preukázalo o niečo lepšie výsledky pri tvorbe protilátok namierených proti variantu P.1.

KORONAVÍRUS Obrovská nádej v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

Zostáva však zistiť, či je možné ochranu pomocou prispôsobenej vakcíny skutočne optimalizovať. Podľa výsledkov je tiež možné, že tretia dávka vakcíny mRNA-1273 spoločnosti, ktorá už bola schválená, môže poskytnúť dobrú ochranu pred týmito dvoma znepokojujúcimi mutáciami. Celkovo bola znášanlivosť adaptovanej vakcíny hodnotená ako dobrá.

Spoločnosť Moderna v súčasnosti testuje účinnosť ešte ďalšej vakcíny. Tá pozostáva z polovice mRNA-1273 a mRNA-1273,351.

Viac o téme: VariantyMutácieKoronavírusModernaNová vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu