Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štúdia Billa Gatesa prišla s hrozivou prognózou: Štáty čaká recesia, aká tu nebola od roku 1870

"Covid-19 nielenže zastavil všetok progres, on nás navyše vrátil o veľa krokov vzad," uviedol miliardár Bill Gates. (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

BRATISLAVA - Najnovšia analýza Goalkeepers pre rok 2020, ktorú vydáva nadácia manželov Gatesových, prišlo k hrozivým výsledkom. 25 týždňov pandémie zničilo 25-ročnú prácu týkajúcu sa vakcinácie detí na celom svete. Naposledy sa v takejto recesii ocitli štáty v roku 1870.

V posledných desaťročiach si ľudstvo zvyklo na to, že sa predlžuje život a svet je stále bohatším miestom.

"Tento rok je to odlišné, unikátne. Covid-19 nielenže zastavil všetok progres, on nás navyše vrátil o veľa krokov vzad," uviedol miliardár Gates pred vydaním správy nadácie. Tá sa okrem iného venuje vzdelaniu, chudobe a zdravotníctvu.

Správa je skeptická aj k tomu, že by tento rok došlo k nejakému pokroku. Snáď len ubudlo trocha fajčiarov. "Každý jeden z merateľných ukazovateľov sa pohyboval správnym smerom. Potom prišla pandémia a takmer všetky nerovnosti sa prehĺbili," vysvetlil Gates.

K podobným záverom nedošla len nadácia. Podporili ju aj iné významné inštitúcie. Svetová banka ešte v aprílovom reporte napísala: "Prvýkrát od roku 1998 miera chudoby celosvetovo dramaticky porastie s tým, ako sa globálna ekonomika obracia do recesie." Analýza Goalkeeers v tomto smere hovorí o roku 1870.

Horšia kríza ako v roku 2008

Svetový menový fond prišiel tiež so svojou analýzou. Tvrdí, že globálny prepad HDP bude asi dvakrát vyšší ako počas finančnej krízy v roku 2008. Podľa nej pôjde o najhoršiu recesiu od druhej svetovej vojny.

Ďalšia významná inštitúcia  Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) najdôležitejšie svetové ekonomiky budú zasiahnuté kvôli vypnutiu ekonomík počas národných karantén štvornásobne viac ako v roku 2009.

V skupine najväčších ekonomík G20, klesol HDP medzi aprílom a júnom o 6,9 percenta. Paradoxne najmenej utrpela ekonomika Číny, odkiaľ sa koronavírus rozšíril.

Aké straty utrpeli ekonomiky jednotlivých štátov:

  • India - mínus 25,2 percenta
  • Veľká Británia - mínus 20,4 percenta
  • USA - mínus 9 percent
  • eurozóna - mínus 15 percent
  • Čína - plus 11,5 percenta

Podľa Gatesových počet extrémne chudobných, ktorí žijú z 1,9 dolárov, vrástol o 37 miliónov. "Čísla naposledy rástli niekedy pred 20 rokmi," objasnil Gates. A netýka sa to len rozvojových štátov, ale aj vyspelých ekonomík.  Aj v nich sa prehlbovali rozdiely. Najbohatší bohatli viac ako ostatné vrstvy obyvateľstva, hovorí sa v správe nadácie.

Problématické hoaxy

Gates tiež upozornil na prerušenie vakcinácie detí. Práve vďaka vakcínam sa ľudstvo tak rozrástlo. Stačilo 25 týždňov pandémie, aby sa znehodnotila 25-ročná práca v tejto oblasti, uviedol to Výskumný ústav pre meranie a hodnotenie zdravia, z ktorého Gatesovci čerpajú údaje.

Gates pre BBC vyjadril znepokojenie, aké nepravdivé správy o ňom kolujú. Napríklad sa o ňom hovorí, že stvoril nový koronavírus. Iný hoax zas tvrdí, že dal peniaze na vývoj vakcíny, aby mohol ľuďom zaviesť do tela elektronické zariadenie. "Som priaznivcom očkovania, pretože zachraňuje ľudské životy, zatiaľ čo sa na mňa útočí, ako by spôsobovalo pravý opak," vyhlásil.

Gates tiež požiadal vlády vyspelých štátov, aby sa viac snažili zaistiť, aby sa vakcína proti koronavírusu dostala medzi ľudí. Konkrétne vytkol USA, že v snahe o rýchly vývoj vakcíny dôkladne nepremysleli, ako by sa mala distribuovať.

Viac o téme: OčkovanieBill GatesKoronavírusHoaxyCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu