Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Koronavírus tiahne Európou: Obete v Rakúsku, Francúzsku, Grécku a Taliansku, nové prípady, nákaza šíri hrôzu

Koronavírus sa šíri naďalej Zobraziť galériu (13)
Koronavírus sa šíri naďalej (Zdroj: SITA/Muzzafar Kasim/Malaysia's Ministry of Health via AP)

VIEDEŇ, BUKUREŠŤ, MADRID, LONDÝN - Počet obetí epidémie sa hrozivo zvyšuje. V Číne infekcii podľahlo ďalších 52 ľudí v najviac postihnutej provincii Chu-pej. Prvú obeť ohlásilo so Slovenskom susediace Rakúsko, ale i Francúzsko. Rumunská vláda ešte nepotvrdila prvú nákazu koronavírusom. V Británii sú zrejme nakazení spolužiaci kráľovských detí.

21:45  Nórsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to nórsky inštitút verejného zdravia (NIPH) s tým, že osoba, u ktorej testy koronavírus potvrdili, je v domácej izolácii, informovala agentúra Reuters. Ide o človeka, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Číny. Podľa NIPH nie je chorý ani nevykazuje nijaké symptómy.

20:45 Niekoľkí žiaci v škole britského princa Georgea a princeznej Charlotty boli umiestnení do karantény pred obavami z koronavírusu. Štyria žiaci v Thomas´s Battersea v juhozápadnom Londýne sú v izolácii, pričom dvaja z nich hlásia príznaky podobné chrípke po návrate zo severného Talianska, kde prepukli príznaky infekcie u stoviek ľudí.  

20:30 Nemecko sa podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna nachádza na prahu epidémie nového koronavírusu. "Musíme, žiaľ, priznať, že situácia sa v posledných hodinách zmenila," povedal Spahn v stredu počas telefonickej konferencie s ministrami zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín. Pandémia zatiaľ nevypukla, ale je dôležité, aby sme boli na túto situáciu pripravení, zdôraznil Spahn. Vzhľadom na aktuálnu situáciu je podľa ministra otázne, či bude fungovať doterajšia stratégia na zamedzenie šírenia vírusu — to znamená ohraničiť ho a prerušiť reťazce jeho šírenia. Spahn vyzval ministrov zdravotníctva spolkových krajín, aby preverili svoje pandemické plány a pripravili sa aj na ich možné spustenie. Spolková vláda v Nemecku zriadi krízový štáb, informovala agentúra DPA. Najnovšie prípady v Nemecku hlásili v stredu zo Severného Porýnia-Vestfálska (2), Bádenska-Württemberska (4) a Porýnia-Falcka (1). Jedným z infikovaných v Bádensku-Württembersku je 60-ročný lekár z mesta Tübingen, ktorý počas uplynulého víkendu prišiel do kontaktu s ďalšími miestnymi lekármi. Desiatku lekárov už na koronavírus otestovali a sú na pozorovaní. Vírusom sa infikovala aj jeho 24-ročná dcéra, ktorá je v izolácii. Tá nedávno navštívila talianske Miláno spolu s 25-ročným mužom, ktorý je prvou infikovanou osobou v tejto spolkovej krajine. Poslednou je 32-ročný muž z okresu Rottweil, ktorý takisto navštívil rizikovú oblasť v Taliansku a nemal nijaký kontakt so zvyšnými troma nakazenými.

20:10 Litva ako preventívne opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu vyhlásila v stredu celoštátny stav núdze. Informovala o tom agentúra DPA. Miestne úrady k tomuto kroku pristúpili pre rastúci počet prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete a v Európe, uviedol námestník ministerstva zdravotníctva Algirdas Šešelgis. V Litve, členskej krajine Európskej únie zatiaľ neboli hlásené žiadne prípady nákazy. Núdzový stav pomôže podľa vlády úradom ľahšie koordinovať prácu zodpovedných inštitúcií. Umožní to tiež v prípade núdze rýchlu mobilizáciu štátnych zdrojov.

19:40 Gruzínsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom. Zároveň ide o prvý prípad infekcie v regióne južného Kaukazu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Podľa spravodajského portálu ghn.ge je infikovaný 50-ročný Gruzínec, ktorý sa vrátil do vlasti z Iránu cez Azerbajdžan. Hospitalizovaný bol na infekčnom oddelení nemocnice a jeho zdravotný stav je uspokojivý.

19:15 V budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava je 18 občanov Maďarska umiestnených v karanténe. Neobjavili sa u nich žiadne príznaky ochorenia a cítia sa dobre, povedal v stredu v Budapešti primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik. Podľa spravodajského servera szmo.hu primár spresnil, že traja Maďari prišli z výletnej lode z Kambodže, ich 14-dňová karanténa sa skončí v piatok a v sobotu. Ďalších 11 dní ešte musí stráviť v nemocnici 11 stredoškoláčok a štyria dospelí, ktorí sa minulú nedeľu (23. 2.) večer vrátili zo zájazdu z Talianska.

18:45 Pakistan potvrdil prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie pakistanského ministerstva zdravotníctva. Rezort v ňom uviedol, že stav oboch pacientov je stabilný. Verejnosť ubezpečil, že situácia je pod kontrolou a verejnosť nemusí mať obavy. 

18:20 Severné Macedónsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vrátila z Talianska, oznámilo severomacedónske ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters. "Pacientka bola pozitívne testovaná na koronavírus... Je prvou pacientkou v Severnom Macedónsku, ktorá mala pozitívny test na tento patogén," povedal minister zdravotníctva Venko Filipče s tým, že žena je v stabilizovanom stave.

Občianka Severného Macedónska sa vrátila do vlasti v dodávke s dvoma ďalšími ľuďmi, ktorí teraz podstupujú testy, spresnil Filipče. V utorok nahlásilo prvý prípad aj Chorvátsko. Nakazený je mladý muž, ktorý sa vírusom infikoval počas pobytu v Miláne, kde sa nachádzal od 19. do 21. februára. Srbský prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s zdravotníckymi predstaviteľmi v stredu uviedol, že v Srbsku sa doposiaľ nevyskytol žiaden prípad infikovania koronavírusom.

17:45 Americkí zdravotníci varujú, že koronavírus sa pravdepodobne rozšíri v komunitách v Spojených štátoch. Vyzývajú jednotlivcov, aby sa na to pripravili. Ale ako to urobiť? "Základ je: Zachovajte pokoj," uviedla doktorka Marguerite Neillová, odborníčka na infekčné choroby na Brown University. "Ak vidíte niekoho v autobuse, kto kašle, choďte od neho preč. Ak ste chorí, zostaňte doma z práce. Často si umývajte ruky. Nie je to čosi super, ale funguje to. Pri SARS, ktorý je tiež koronavírusom, umývanie rúk znížilo riziko prenosu o 30 - 50 %. Po vyfúkaní nosa vreckovku zahoďte do uzatvárateľného koša. Plochy v domácnosti udržiavajte čisté. Alkohol je dobrý dezinfekčný prostriedok na koronavírus. Treba mať zásobu potravín a potrebné lieky. Nečakajte na poslednú chvíľu na doplnenie zásob, treba ich mať na 30 dní, ale napríklad aj pracie prostriedky a ak máte malé deti, plienky na mesiac. Nájdite si tiež webovú stránku miestneho zdravotníckeho oddelenia, aby ste mali k dispozícii spoľahlivý zdroj správ. Špecialisti na infekčné choroby dôrazne odporúčajú vakcíny proti chrípke a pre starších ľudí vakcínu proti pneumokokovej pneumónii."

17:00  V Česku bolo do pondelka večera dokončených 98 testov, výsledky všetkých testovaných sú negatívne. Fakultná nemocnica Brno však dnes oznámila, že má pacienta s podozrením na koronavírus. Má príznaky a bol v Taliansku, uviedol hovorca nemocnice Pavel Žára. Výsledky mužových testov by mohli byť známe vo štvrtok.

16:20 Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc požiadal ministerstvo zahraničných vecí, aby občanom zo štátov postihnutých koronavírusom zakázalo vstup na územie krajiny. S odvolaním sa na štátne médiá o tom v stredu informovala agentúra DPA. Zákaz by mal byť zameraný na krajiny, ktoré koronavírus zasiahol najviac. Okrem Číny je to Taliansko, Irán, Južná Kórea a Japonsko. Južná Kórea do stredy potvrdila vyše 1 200 prípadov koronavírusu. Vietnam už zakázal vstup na svoje územie juhokórejským turistom.

16:10 Niektoré pražské nemocnice pre koronavírus odmietajú darcov krvi, ktorí vycestovali mimo Česko. Na odber vo Všeobecnej fakultnej nemocnici (VFN) si musia mesiac počkať turisti, ktorí se vrátili z ktorejkoľvek európskej krajiny okrem Slovenska. Vo Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) a Thomayerovej nemocnici platí obmedzenie len pre Taliansko. Napríklad po návrate z Číny nesmie cestovateľ darovať krv šesť mesiacov.Informáciu nemocnice zverejnili na svojich weboch. Obmedzenia zavádzajú i niektoré komerčné centrá na darovanie plazmy. 

ONLINE Koronavírus tiahne Európou:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: thinkstock.com)
15:50 Španielski zdravotníci sa zúfalo snažia vypátrať niekoľkých hostí z hotela na Tenerife, ktorí odišli ešte pred jeho uzavretím. Zistilo sa, že niektorí už sú späť vo Veľkej Británii.

Zdravotníci žiadajú vedenie hotela H10 Costa Adeje Tenerife, kde vypukol koronavírus, aby im poskytlo mená dovolenkárov. Musia vystopovať možných prenášačov infekcie, ktorí odleteli späť do Veľkej Británie. Aspoň jeden Brit, ktorý pristál vo Veľkej Británii, je teraz testovaný na ochorenie po tom, čo začal trpieť jeho príznakmi.

15:20 Podozrenie z nakazenia koronavírusom sa nepotvrdilo u ženy z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu v Korutánsku, ako ukázali výsledky laboratórnych testov zo vzorky odobratej zosnulej. Komplex, kde bývala, po jej úmrtí uzavreli, zvyšným 13 obyvateľom nedovolili odísť a podrobili ich vyšetreniam. Rakúske i talianske úrady sa medzitým snažili zistiť, s kým prišla zosnulá žena v poslednom čase do styku. Krajinský odbor hygieny nakoniec výstrahu odvolal a ukončil tiež izoláciu uvedeného objektu.
Samospráva Tirolska medzitým oznámila, že karanténa uvalená v utorok na hotel v Innsbrucku, kde pracuje jeden z nakazených Talianov, sa netýka hotelových hostí. Ide podľa nej len o deviatich pracovníkov tohto hotela, ktorí sú v súčasnosti izolovaní buď doma, alebo na hotelových izbách. Vzorky pre vykonanie testov odobrali v hoteli celkove 62 osobám.

14:10 "Šírenie nákazy koronavírusom v Európe je znepokojujúce, ale nie je dôvodom na paniku," vyhlásila v stredu v Ríme eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová, píše agentúra AFP. "Táto situácia je znepokojujúca, ale nemôžeme podľahnúť panike," povedala Kyriakidesová pred novinármi po stretnutí s talianskym ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom. "Musíme byť ostražití aj čo sa týka nesprávnych informácií a dezinformácií, ako aj xenofóbnych výrokov, ktoré zavádzajú občanov a spochybňujú prácu verejných predstaviteľov," dodala a zdôraznila, že Európa sa zatiaľ nachádza vo fáze, keď vírus dokáže kontrolovať a zamedziť jeho šíreniu. Situácia sa však môže veľmi rýchlo zmeniť, ako ukazuje aj príklad Talianska. Minister Speranza zdôraznil, že už nejde len o národnú, ale medzinárodnú zdravotnú krízu.

13:50 Podozrenie na koronavírus na viedenskom gymnáziu na Albertgasse sa nepotvrdilo. Učiteľka, ktorá sa vrátila z Talianska, nie je nakazená. Rodičia si popoludní chceli vyzdvihnúť svoje deti, ale školu strážia policajti. Ako zistil rakúsky denník Kurier.at, podozrenie sa nepotvrdilo, ale z bezpečnostných dôvodov budú všetky deti testované na koronavírus. Ak sa medzi nimi nájdu infikovaní jedinci, musia študenti zostať v škole v karanténe. Tieto bezpečnostné opatrenia uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) v stredu pred Radou ministrov. „K tomu všetkému však dôjde iba v prípade pozitívnych testov,“ zdôraznil Kurz.

ONLINE Koronavírus tiahne Európou:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Polizei Wien)
13:45 Taliansko zaznamenalo na svojom území ďalšie úmrtie na respiračné ochorenie spôsobené koronavírusom, čím ich celkový počet stúpol na 12. Počet nakazených sa medzitým zvýšil na 374, uviedla tlačová agentúra AFP. Všetky osoby nakazené koronavírusom, ktoré doteraz v Taliansku zomreli, boli buď v pokročilom veku, alebo trpeli aj inými zdravotnými ťažkosťami. Taliansko sa s počtom vyše 300 infikovaných ľudí dostalo už predtým na prvé miesto v Európe, pričom je zároveň tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou. Výskyt koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

13:30 Singapurské úrady obžalovali Číňana nakazeného koronavírusom SARS-CoV-2 z toho, že klamal o svojom pohybe. V prípade dokázania viny mu hrozí až šesť mesiacov odňatia slobody. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie singapurského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. Podľa ministerstva ide o 38-ročného muža pôvodom z čínskeho mesta Wu-chan, epicentra šírenia tohto infekčného ochorenia. Rovnakému obvineniu čelí podľa dostupných informácií aj jeho manželka.
Nakazenie koronavírusom u muža, ktorý sa medzitým vyliečil, potvrdili ešte na konci januára. Jeho manželka sa momentálne nachádza v karanténe. "Detailné vyšetrovanie" podľa ministerstva odhalilo, aký bol skutočný pohyb oboch osôb a tie sú teraz obžalované v súvislosti s "možnými vážnymi dôsledkami nimi poskytnutých nepravdivých informácií, ako aj v súvislosti s rizikom, ktoré predstavovali pre verejné zdravie". Manželskému páru hrozí pokuta vo výške až do 10-tisíc singapurských dolárov (približne 6 576 eur), šesť mesiacov väzenia, alebo oboje.

12:50 Kancelária svetoznámej americkej ropnej spoločnosti Chevron v londýnskom centre Canary Wharf poslala domov 300 svojich pracovníkov pre obavy z koronavírusu. Jeden zo zamestnancov totiž nahlásil príznaky podobné chrípke.  Pracovníci budú mať home office, kým výsledky testov nedokážu zistiť, či má spomínaný muž koronavírus. „Spoločnosť Chevron naďalej veľmi pozorne sleduje situáciu a využíva pokyny medzinárodných a miestnych zdravotníckych orgánov,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Chevron.

Canary Wharf
Zobraziť galériu (13)
Canary Wharf  (Zdroj: Gedtty images)
12:45 Grécko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine. Ide o 38-ročnú grécku občianku, ktorá sa vrátila zo severného Talianska. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na grécke ministerstvo zdravotníctva. Minister zdravotníctva Vasilis Kikilias uviedol, že pacientku hospitalizovali v nemocnici v meste Solún a je v dobrom stave.

12:40 Severná Kórea predĺžila karanténu pre ľudí podozrivých z nakazenia koronavírusom zo 14 na 29 dní, pretože sa vyskytol prípad, keď sa u infikovaného muža príznaky ochorenia prejavili až takmer po mesiaci od pobytu v infikovanej zóne. Túto dĺžku karantény zvažujú aj európske štáty.

12:25 V Iráne potvrdili v stredu ďalšie štyri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy koronavírusom. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 19 mŕtvych. V celej krajine zatiaľ potvrdili 139 prípadov nákazy koronavírusom.

12:10 V súvislosti s koronavírusom je v domácej karanténe žena v Novom Meste na Morave v oblasti Žďársko. Vrátila sa z Benátok. Výsledky testov ženy nie sú podľa riaditeľky protiepidemického odboru krajskej hygienickej stanice Aleny Dvořákovej ešte známe. Vzorky putovali do Národného referenčného laboratória v stredu ráno.

11:40 Talianske Lombardsko hlásilo štyri nové prípady nákazy koronavírusom. Ide o štyri deti, prvé prípady mladšie ako osemnásť rokov. Štyri maloleté osoby boli pozitívne testované na koronavírus v Lombardii, dievča (4) je hospitalizované v nemocnici San Matteo v Pavii, chlapec (10) v nemocnici Seriate v provincii Bergamo, druhé dve (dievča, 10 a chlapec, 15) už boli prepustené. Žiadne z detí nie je vo vážnom stave, priebeh choroby je u nich podľa vedenia bńemocnice veľmi ľahký. Taliansky komisár pre sociálnu starostlivosť Giulio Gallera pripomenul, že koronavírus „má omnoho závažnejší účinok na starších ľudí, ktorí už trpia inou chronickou chorobou“.

11:20 Hovorkyňa riaditeľstva gymnázia na Albertgasse správu o evakuácii dementovala: „Nie, začali sme vyučovanie ako zvyčajne. Neexistuje žiadna výnimočná udalosť v našej škole v súvislosti s koronavírusom. Bol to planý poplach. Naopak, podnikneme právne kroky proti tejto falošnej správe,“ uviedla nahnevane. Vo Viedni sa teda koronavírus ešte nepotvrdil.

11:05 Podľa správy rakúskej televízie ORF bola škola vo Viedni v časti Josefstadt v týchto minútach evakuovaná z dôvodu podozrenia na koronavírus. Budova gymnázia na Albertgasse sa musí celá dezinfikovať. Viedenské riaditeľstvo školy toto oznámenie ešte nepotvrdilo. Po pobyte v Taliansku sa jedna z učiteliek necíti dobre. 

ONLINE Koronavírus tiahne Európou:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)
11:00 Vo francúzskej metropole Paríž zomrel 60-ročný pacient infikovaný koronavírusom. Ide o prvú francúzsku obeť tohto ochorenia. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo zdravotníctva. Muž zomrel v noci na stredu po tom, ako ho v utorok večer vo vážnom stave hospitalizovali v parížskej nemocnici. Počet obetí tohto ochorenia v krajine tak podľa ministerstva stúpol na dve. Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku a zároveň v celej Európe bol 80-ročný čínsky turista, ktorý chorobe podľahol v Paríži v polovici februára.

10:50 V Taliansku sa v niektorých mestách nekonajú omše a konferencia talianskych biskupov vydala pre zvyšok krajiny sériu odporúčaní, medzi ktorými je návrh, aby si veriaci počas omše pri obrade pokoja nepodávali ruky a prijímali eucharistiu na ruku, nie do úst. Zvyčajná generálna audiencia pápeža Františka sa konala po prvý raz v tomto roku už pod holým nebom, na Námestí sv. Petra, aby sa eliminovala možnosť nákazy.

10:40  Ako uviedol čínsky denník The Global Times, vírus sa presúva krvou k orgánom a mnohé môže poškodiť. Jeho prítomnosť v moči tiež znamená, že sa dostane do kanalizácie. Primárka pražskej nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová uvádza: "Rad vírusov sa vylučuje močom, avšak odpadové vody v krajinách nášho hygienického štandardu sú dekontaminované a zbavované choroboplodných zárodkov v čističkách. Týmto spôsobom by k rozšíreniu koronavírusu dôjsť nemohlo. Otázkou sú, samozrejme, krajiny s nižším hygienickým štandardom."

ONLINE Koronavírus tiahne Európou:
Zobraziť galériu (13)

10:20 Prvého pacienta nakazeného koronavírusom hlási Severné Porýnie-Vestfálsko. Infikovaný asi 40-ročný muž je z mesta Erkelenz a bol prevezený na univerzitnú kliniku v Düsseldorfe. Trpí ťažkým zápalom pľúc a jeho stav je kritický, uvádzajú tamojšie úrady. Pripomínajú, že než sa nakazil, bol vážne chorý.

10:10 Susedné Rakúsko má prvú obeť. Dovolenkárka z talianskeho Friuli († 56) zomrela v stredu večer v Korutánsku v Bad Kleinkirchheime. Pohotovostný lekár nemohol vylúčiť podozrenie na koronavírus. Bytový komplex, kde žena bývala, bol preto uzavretý, čaká sa na výsledky testov. Pred bytovým domom na juhu Rakúska, v ktorom zomrela Talianska s podozrením na koronavírus, parkujú i české autá. Či sú ich českí majitelia v karanténe, nie je jasné.

10:00 Šesť Čechov je v karanténe na Tenerife, v domácej karanténe sú po návrate z Talianska i dve učiteľky s dcérou, ktoré sa vrátili z Talianska. V Česku bolo doteraz na koronavírus testovaných 98 ľudí, ani u jedného sa nákaza nepotvrdila. 

9:44 Vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach vyzvalo kňazov, aby pre riziko šírenia koronavírusu počas tradičného obradu na Popolcovú stredu nerobili veriacim popolom znak kríža na čelách, ale  posypali ich hlavy popolom, ako bývalo zvykom v ranej cirkvi. Veriacim sa tiež odporúča, aby si počas obradu nepodávali ruky, neobjímali sa a nebozkávali. Cirkev rozhodne neodporúča ani bozkávanie tzv. korpusu Krista, ktorý sa počas Veľkej noci vystavuje v Božom hrobe v katolíckych chrámoch. Jeho bozkávanie na znak úcty je v katolíckej cirkvi po celom svete bežným zvykom. Na Filipínach evidujú zatiaľ tri potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom a jednu jeho obeť.

Pápež zakončil návštevu Ázie
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)
9:30 Vietnam v stredu zakázal vstup do krajiny turistom z oblastí zasiahnutých koronavírusom v Južnej Kórei. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie vlády. Ľudia z postihnutých oblastí, ktorí do Vietnamu prichádzajú z iných dôvodov, sa musia podrobiť 14-dňovej karanténe. "Všetky hotely sú takmer prázdne," povedal majiteľ jedného z hotelov. "Všetci čínski turisti sú preč, juhokórejskí takisto," dodal. Podľa vietnamských štátnych médií bude koronavírus stáť krajinu v nasledujúcich troch mesiacoch 5,4 až 7,1 miliardy eur. Tri najväčšie vietnamské letecké spoločnosti už pozastavili lety do Južnej Kórey. Juhokórejčanom vstup do krajiny už v pondelok zakázal Hongkong.

9:00 Kalifornské mesto San Francisco vyhlásilo v utorok pre koronavírus miestny stav núdze i napriek tomu, že nemá žiadne prípady nákazy. Tento krok urobilo, aby zlepšilo svoju pripravenosť a zvýšilo povedomie verejnosti o riziku, že vírus sa môže po meste rozšíriť. "Aj keď máme stále nula potvrdených prípadov nákazy medzi obyvateľmi San Francisca, celosvetová situácia sa rýchlo mení a musíme zvýšiť pripravenosť," uviedla vo vyhlásení starostka mesta London Breedová.
Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčalo vláde Spojených štátov, aby sa pripravila na šírenie koronavírusu medzi obyvateľmi.
Štrnásť potvrdených amerických prípadov koronavírusu súvisí s cestovaním, iba v dvoch prípadoch ide o šírenie z človeka na človeka. Medzi Američanmi evakuovanými z výletnej lode Diamond Princess zakotvenej  v Jokohame a z čínskeho mesta Wu-chan je 39 potvrdených prípadov.

Na snímke je loď
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)

8:30 V hotelovom komplexe na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom, ktorý v utorok tamojšie úrady uzavreli pre karanténu, sú piati občania Maďarska. Informoval o tom v stredu hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer v rannej relácii komerčnej televízie ATV. "V kontakte s touto skupinou dvoch rodín je čestný konzul a pricestoval tam pracovník rezortu diplomacie, aby im pomohol," povedal hovorca. Podľa Menczera zatiaľ nie je známy zámer Španielska, čo mienia urobiť s tisíckou ľudí uzatvorených v karanténe, neobjavili sa však ani informácie naznačujúce, že by sa Maďari mali zo zdravotného hľadiska zle.

8:10 Situácia v hoteli na ostrove Tenerife sa včera večer zhoršila, keďže počet pacientov sa zdvojnásobil z dvoch na štyroch. Ďalší dvaja turisti sú v karanténe v španielskej nemocnici po pozitívnom testovaní na prítomnosť vírusu, ktorý do letoviska priviedol taliansky lekár. Stovky hostí  aj dnes musia zostať vo svojich izbách v hoteli H10 Costa Adeje v karanténe. Prezident Kanárskych ostrovov Angel Victor Torres v utorok večer oznámil, že turisti budú musieť zostať v hoteli až do ďalšieho rozhodnutia..

7:40 Zrejme prvý prípad nového koronavírusu zaznamenala Brazília, ak testy potvrdia nákazu, pôjde o prvý prípad v Južnej Amerike. Nakazený je muž, ktorý sa vrátil z Talianska, čaká sa však ešte na výsledky druhého testu.

7:20 Úrady informovali o 406 nových prípadoch nákazy v Číne. V krajine sa tak dosiaľ novým koronavírusom nakazilo viac ako 78.000 ľudí. Podľa oznámenia amerických jednotiek v Južnej Kórei sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho v krajine. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády, píše v noci na stredu agentúra AFP.

Koronavírus sa šíri naďalej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Muzzafar Kasim/Malaysia's Ministry of Health via AP)

Vojak slúži na základni Camp Carroll približne 30 kilometrov severne od južného mesta Tägu, ktoré je epicentrom nákazy v Kórei. Vojak sa od ostatných izoloval do karantény mimo základne. Južná Kórea v stredu informovala, že v krajine zaznamenali 169 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo je tak infikovaných 1146 ľudí. Ide o krajinu s najviac infikovanými mimo územia Číny. Soul dodal, že chorobe dosiaľ podľahlo 11 ľudí.

Koronavírus sa šíri naďalej
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Muzzafar Kasim/Malaysia's Ministry of Health via AP)

7:00 V USA začali testovať remdesivir, liek na koronavírus, ktorý pred niekoľkými rokmi vyvinul tím vedcov kalifornskej firmy Gilead Sciences na čele s Čechom Tomášom Cihlářom. Lekári chcú do testov zapojiť celkovo vyše 400 ľudí v 50 krajinách

6:50 Agentúra Reuters s odkazom na miestnu televíziu oznámila, že v Rumunsku je potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom. Televízia Realitatea Plus o prípade informovala podľa správ z bukureštskej nemocnice pre infekčné choroby, kde mala nakazená osoba byť v karanténe po návrate z Talianska. Rumunské úrady však informáciu popreli. "Nemáme žiadne prípady s pozitívnymi testami na koronavírus v Rumunsku. Až doteraz tu máme len negatívne výsledky testov," uviedol pre agentúru Reuters námestník ministra zdravotníctva Andrei Baciu. V pondelok bolo v karanténe celkom 17 ľudí, ktorí do Rumunska pricestovali z oblastí zasiahnutých koronavírusom, šesť z lode Diamond Princess, ostatníz Talianska. V Taliansku žije okolo 1,3 milióna Rumunov.

 

Viac o téme: VojakUSAČínaJužná KóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu