Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Rakúsko bude zastavovať ľudí s podozrením na koronavírus už na hranici

Taliansko hlási už 229 nakazených a šesť úmrtí Zobraziť galériu (2)
Taliansko hlási už 229 nakazených a šesť úmrtí (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

VIEDEŇ - Rakúsko sa v pondelok rozhodlo, že výrazne sprísni režim na hraniciach s Talianskom a bude na nich zastavovať ľudí, u ktorých je podozrenie na prítomnosť koronavírusu.

Ide najmä o hraničný priechod cez Brennerský priesmyk, keďže ten leží neďaleko severotalianskych oblastí, v ktorých prepukla nákaza. Taliansko cez víkend hlásilo už 229 nakazených a šesť úmrtí.

Ako v pondelok po rokovaní akčného tímu rakúskej vlády na boj proti koronavírusu oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, v prípade, že sa objaví podozrenie na koronavírus u konkrétnych ľudí smerujúcich do krajiny z Talianska, pohraničiari ich "okamžite zastavia, tak, ako sa to stalo aj včera večer".

Kurz hovoril o zastavení vlaku z talianskych Benátok do nemeckého Mníchova, ktorý v nedeľu večer zastavili ešte na talianskej strane hraníc, pretože medzi približne 300 cestujúcimi boli aj dvaja s podozrením na koronavírus. Až keď testy po dvoch hodinách podozrenie nepotvrdili, vlak mohol pokračovať ďalej.

Osobná železničná doprava medzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

Prepuknutie nákazy na severe Talianska začal cez víkend politicky zneužívať bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý ho dal do súvislosti s migráciou. "Vláda koronavírus podcenila. Je nezodpovedné povoľovať príchod migrantov z Afriky, kde bol tento vírus potvrdený," vyhlásil Salvini, pre ktorého je odpor proti migrácii hlavnou politickou témou. Skutočnosť je pritom taká, že v Afrike je doteraz len jeden potvrdený prípad nákazy koronavírusom, konkrétne v Egypte, a úmrtie žiadne.

Viac o téme: HraniceNákazaTalianskoRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu